Les persones majors, una nova força per al desenvolupament

Eixa força es fa sentir a Ràdio Pego els dimarts de 9.30 a 10 en el programa ‘Tota una vida’. El Dia Mundial de les persones majors es bo recordar que “L’envelliment està lligat al desenvolupament. Les persones majors saludables són un recurs per a les seues famílies, les seues comunitats i l’economia” és el que afirma la declaració de Brasília sobre l’envelliment saludable, redactada per l’Organització Mundial de la Salut el 1996. Esta afirmació pren total rellevància en l’actual conjuntura econòmica de l’Estat Espanyol.
Des del 14 de desembre de 1990, l’1 d’octubre, es commemora el Dia Mundial de les persones majors o d’edat. Una diada impulsada des de l’Assemblea General de les Nacions Unides. En este 2012 el lema triat per a celebrar-ho és, ‘La longevitat: forjant el futur’. L’envelliment i la salut va ser també el tema d’enguany del Dia Mundial de la Salut el 7 d’abril. Estos temes se centren en com els comportaments saludables durant tota la vida poden ajudar hòmens i dones majors a portar vides plenes i productives i ser un recurs per a les seues famílies i comunitats.





Les persones majors s’han convertit en una qüestió de rabiant actualitat si tenim en compte que, des què la crisi econòmica s’ha fet totalment visible i present a l’Estat Espanyol les persones majors i la seua ajuda familiar ha estat i està en boca de quasi tots. Una bona mostra és l’anunci del Govern Central de pujar les pensions. Un anunci amb trampa si tenim en compte que encara el Govern encara no ha concretat si assumix el compromís de revaloritzar les pensions segons la inflació de novembre, com marca la llei. I si es pugen les pensions el pressupost de la Seguretat Social no compta amb suficients recursos el que provocaria, per primera vegada des què existix, tirar mà del Fons de Reserva. I és que les dades indiquen que actualment hi ha dos treballadors per cada pensionista.

Les xifres parlen per sí soles. Tenim una població cada vegada més envellida. Només el 15,8% de la població té menys de 16 anys, mentres que el 41% té entre 16 i 44 i el 43%, més de 45 anys.

Segons el Tercer Informe sobre Demografia de la Comissió Europea i l’Oficina Europea d’Estadístiques (Eurostat), que es publica cada dos anys, que es feia públic el passat 1 d’abril, Espanya es convertirà en un dels països amb la població més envellida de la UE. Es preveu que de cada 10 persones en edat de treballar 6 seran jubilades en 2050, fent augmentar la taxa de dependència del 24,3% en 2009 al 58,7% en 2050, situant-nos així molt per damunt de la mitjana comunitària (38%). Esta realitat la confirma l’ONU, que advertix a Espanya que, en 35 anys, tindrà la població més envellida del món.

Davant el repte que suposa l’envelliment, la declaració de Brasília de l’OMS de 1996 afirma que “L’envelliment està lligat al desenvolupament. Les persones majors saludables són un recurs per a les seues famílies, les seues comunitats i l’economia”. Definix les persones majors com una nova força per al desenvolupament i és que hem de comptar amb elles sí o sí perquè actualment hi ha al voltant de 600 milions de persones de 60 anys i més; esta xifra es duplicarà cap a l’any 2025 i arribarà a quasi dos mil milions cap a l’any 2050 -la majoria d’ells en països en via de desenvolupament.





En el nostre món que envellix ràpidament, les persones majors exercicen i exerciran un paper cada vegada més important – a través del treball voluntari, transmetent la seua experiència i coneixements, cuidant les seues famílies i amb una creixent participació en la força laboral remunerada.

Estes han estat algunes de les veus que els dimarts de 9.30 a 10 del matí es poden escoltar a Ràdio Pego, al programa, ‘Tota una vida’ que dirigix Carolina Ferrer. Un programa que ens apropa la vida de les nostres persones majors, sempre interessant i plena de fets per no repetir o per copiar.



576 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!