Les memòries i materials aportats a l’arxiu formen part important del llibre “150 anys de música i ball a la Marina Alta”

El saló d’actes es va omplir de gom a gom amb un públic format per alguns dels músics que han estat immortalitzats en les pàgines del llibre, i també per moltes de les persones que han gaudit de les veus, dels balls i de les sales en què s’ha viscut la història de la música de Pego i de la resta de la comarca en els darrers anys.

En 150 anys de música i ball a la Marina Alta es fa un recorregut periodístic i emotiu, en paraules del coordinador del llibre, el periodista Antoni Reig, des del 1870 fins a l’època actual. És el fruit d’un treball en equip dut a terme durant molts mesos per part de més de deu periodistes i escriptors, sota la direcció de Paco Carrió. Entre els autors es troben els periodistes J.J. Mas, Lluís Pons i Lumi Requejo. I el pròleg l’ha fet el pegolí Josep Sendra.

Tal com va assenyalar l’arxiver municipal, Joan Miquel Almela, un dels col·laboradors que ha participat en la redacció, es tracta d’una obra d’àmbit comarcal, que ha estat realitzada mitjançant la participació de diferents investigadors i l’aportació de memòries i materials per part de molta gent.

Almela el va definir com un llibre molt colorit, de caràcter quasi enciclopèdic, molt complet, tot i que, segurament, faltarà alguna entrada. Ell s’ha encarregat de parlar en el llibre de l’època que va de 1930 a 1960 i va dir que la seua col·laboració és la de tots els veïns i veïnes que han aportat materials a l’arxiu municipal de Pego.

Antoni Reig va ser ahir l’encarregat de presentar el llibre i els seus diferents apartats, en els quals es reivindica a través d’una introducció i de diferents fitxes, la figura de varis cantants, grups i bandes de la comarca que arribaren a tindre gran relleu tant dins com fora de la Marina Alta, fins i tot, alguns en escenaris de tot el móna. Cóm no, es parla de Pego i dels seus indrets musicals i artistes. Des de els germans Oltra, i Michel, considerat el precursor de la cançó lleugera valenciana, fins a Reacció, passant per La Sik-Ko, La Gossa Sorda, lilit, Smoking Souls… I hi ha referències a terrasses, pistes, discoteques i sales de ball com La Victòria o la España.

El director del treball, Paco Carrió, afirmà que amb aquest llibre es fa comarca en uns temps en que a tots se’ls ompli la boca parlant de fer comarca.

Carrió va destacar, a més, el paper de les col·laboracions en aquesta obra.

Aquest va ser l’últim acte de la regidora de Cultura en funcions, Laura Castellà, que aprofità l’ocasió per a acomiadar-se, i va rebre el reconeixement per part del director i coordinador del llibre.

 

1452 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!