Les dones emprenedores aposten per un turisme rural en equilibri amb l’entorn en el que viuen

Amb la conservació de les cases tradicionals i l’aprofitament dels fruits dels cultius autòctons de la zona o la recuperació de l’artesania més característica del lloc on viuen o desenvolupen el seu negoci. Ahir de vesprada, dimarts, 24 de març, va tenir lloc a la Casa de Cultura la primera xerrada programada dins de les activitats al voltant del dia de la dona que organitza el Grup de Dones Cabal. La temàtica, ‘Dones emprenedores en turisme rural’, les ponents, Mari Nieves Mayor, tècnica de turisme; Anna Alemany, propietària de la casa rural La Pallissa d’Alpatró i Alicia Lozano, propietària d’una empresa d’elaboració de melmelada.

Per a introduir l’auditori en el món del turisme rural la tècnica de turisme, Mari Nieves Mayor, va explicar, entre d’altres coses, que s’entén per casa rural i la seua denominació tècnica, allotjament turístic rural, on es distingeixen quatre modalitats: masia, alqueria, riu rau i cases de poble. Així mateix Mayor va insistir en la necessitat de la legalització de les totes les cases rurals perquè la competència entre totes elles siga legítima.

Per la seua banda, Anna Alemany va explicar que La Pallissa va ser la primera casa rural en obrir-se a la Vall de Gallinera ara ja 11 anys, ja que les portes de la seua casa rural es van obrir l’any 1998, any en què es va rodar ‘L’arbre de les cireres’. Però l’aventura d’aquesta dona va començar 10 anys abans, quan va heretar l’habitatge que ara és La Pallissa.

En el procés de rehabilitació de la casa Anna Alemany va pensar en vendre la casa perquè era massa gran per a ella sola, però en no trobar comprador, va decidir que a poc a poc aniria condicionant la part superior perquè els seus amics i amigues també pugueren gaudir de l’habitatge que finalment es convertiria en la casa que ara és. Una casa senzilla respectant l’estructura tradicional d’una casa de poble.

Anna creu que “els que venen al poble el que busquen és autenticitat, és a dir, que el poble siga poble, no una imitació de la ciutat i això vol dir que hem de conservar i estimar les nostres coses” i és que assegura aquesta dona emprenedora que “fer turisme rural és apostar perquè les cases buides tornen a estar habitades, per a què el poble es plene de gent i els petits negocis que puguen hi haure que funcionen i es puguen crear altres de nous”.

Però el negoci d’Anna no es queda ahí, ja que amb el temps va obrir a la planta baixa de la casa rural un cafeteria-tenda i és allí on, des de fa un any i mig treballa amb Alicia Lozano, una altra dona emprenedora que ajudava des de fa anys a Anna Alemany en la recol•lecció de la cirera i que va decidir que estaria bé transformar aquest fruit tan cobdiciat en mermelada i vendre’l en la tenda de La Pallissa. Així és com Anna i Alicia esdevingueren sòcies.

Aquest negoci es gesta a partir del programa EQUAL ‘Cireres per la igualtat’ subvencionat amb fons europeus. D’aquest programa isqueren 17 dones emprenedores amb diferents projectes de negoci: panaderia, hosteleria, assessoria, serveis de neteges, serveis administratius o fabricació de melmelades, que és el cas d’Alicia Lozano. Actualment elabora fins a 12 varietats de melmelades a part de la de cirera, a més d’altres productes agroalimentaris en una elaboració completament artesanal.

592 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!