L’avinguda Joan Carles I rei mantindrà el seu nom

La corporació va rebutjar la proposta del grup municipal Compromís de canviar el nom de l’avinguda de Joan Carles I rei. Un punt de l’ordre del dia què només va rebre el vot a favor dels de Compromís. Els socialistes, populars i Ciutadans de Pego Independents van votar en contra. D’altra banda, Ciudadanos va protagonitzar una polèmica en no voler participar en la votació per considerar la moció il·legal.

Edu Alcina va ser l’encarregat de defensar la proposta dels valencianistes. Recordem, en el text de la moció s’argumenta que «el passat mes de març la premsa espanyola es feia ressò de la investigació de la fiscalia suïssa al voltant s’una suposada donació de 100 milions d’euros rebuda per Joan Carles de Borbó l’any 2008 en condició de comissió per les obres del conegut com AVE a la Meca. Aquesta donació l’hauria rebuda quan encara ostentava el títol de Cap d’Estat».


Compromís demanava que es retirara el nom de Joan Carles de Borbó a l’avinguda i que s’iniciara un procés de participació obert a la ciutadania per a triar un altre nom. Des de Ciudadanos, Simón Ortolà va qualificar la proposta com una aberració.



Per part de Ciutadans, Alicia Siscar posà de relleu que el canvi de nom de l’avinguda podria perjudicar a les empreses que hi ha en ella perquè haurien de canviar l’adreça del seu domicili fiscal. Siscar també va argumentar la presumpció d’innocència per a oposar-se a la proposta nacionalista.

En la mateixa línia es va manifestar el portaveu de Populars Pego, Ferran Gonzàlez, qui va posar l’accent en què els fets investigats són, per ara, suposicions i no fets objectius contrastats. I, afegí, el canvi afectaria perjudicialment tant a les empreses com als veïns de l’avinguda.

En el seu torn, Socialistes Pego afegí a les argumentació en contra que aquest no és el moment ni les circumstàncies més idònies per a provocar despeses econòmiques a les empreses amb el canvi de nom de l’avinguda, segons digué el portaveu, Raül Tamarit.

A més, l’alcalde, Enrique Moll, recordà que el seu partit és republicà des dels inicis, però el rei emèrit no ha estat condemnat encara. I, assegurà, en cas que hi haja una sentència condemnatòria, els socialistes seran els primers en demanar que el nom de l’avinguda Joan Carles I rei siga canviat. Moll insistí en l’argument aportat pel seu portaveu.


Edu Alcina havia recordat que a Pego ja s’havia fet accions similars, com la retirada de Eduardo Zaplana del nomenclàtor municipal, llevant-li el nom al carrer, quan l’ex president de la Generalitat no havia estat condemnat.

Simón Ortolà va proposar una esmena a la moció.


En no ser acceptada aquesta esmena de Ciudadanos, Ortolà afirmà que la moció era il·legal i es va negar a emetre el seu vot. La secretària municipal va haver de recordar al regidor de Ciudadanos que el Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, el ROF, només contempla la possibilitat de que els regidors de la corporació voten a favor, en contra o s’abstinguen en els diferents punts de l’ordre del dia. Ortolà va amenaçar a la secretària municipal amb denunciar-la.

DEBAT EN TORN AL CAMP DE GOLF I L’EXPEDIENT DE CADUCITAT

Compromís va presentar també una moció d’urgència, per tal de demanar que l’Ajuntament inicie de nou el procediment administratiu per a la caducitat del PAI de la Unitat d’Execució del Pla Parcial Pego-Golf.

Segons explicà el regidor Àngel Oltra, Compromís per Pego també demanava que l’ajuntament exigisca a l’agent urbanitzador les penalitzacions que es deriven de l’incompliment dels compromisos temporals que va adquirir en el PAI.


En el torn d’intervencions, Simón Ortolà va exposa que Ciudadanos està a favor del projecte del camp de golf i afirmà que la moció va en contra de l’avanç del municipi de Pego.

La portaveu de Ciutadans, Alicia Siscar, afirmà que votaria en contra de la moció de Compromís perquè l’expedient de caducitat està ja obert.


D’altra banda, Populars Pego considera el camp de golf com a eina per a reactivar l’economia local, tal com argumentà el portaveu, Ferran Gonzàlez.


La postura dels socialistes davant de la moció, i en favor del del camp de golf, la va exposar la regidora d’Urbanisme, Laura Castellà. L’edil afirmà que l’expedient està iniciat i que això se li va comunicar a la portaveu de Compromís, Anna Sastre. Castellà defensà el projecte del camp de golf recordant que ocuparà només un 10% del sól rústic del municipi i que són terrenys ara abandonats. A més, afegí que l’economia local s’ha de diversificar perquè l’agricultura no tornarà a ser com abans. I junt amb l’alcalde, Enrique Moll, recordaren a Compromís el projecte del camp de golf s’aprovà amb el vot del Bloc en 2005.


Àngel Oltra va explicar el per què del canvi de opinió de Compromís respecte al camp de golf, recordant que el suport al projecte en el 2005 va provocar un trencament per la divisió d’opinions dins del partit.


A més d’aquest aclariment, Oltra exposà que Compromís vol que el sól del PAI es torne a rústic i afirmà que això no suposarà cap perjucidi per a les arques municipals.


Arribats a aquest punt, Enrique Moll proposà que si és així, que Compromís demane a la Conselleria que intervinga.


Al respecte, Àngel Oltra matissà a l’alcalde que els qui aproven els Plans Generals dels municipis són els ajuntaments. També plantejà que Pego té 3 milions de metres quadrats de terreny urbanitzable i no en necessita més.

Finalment, la moció va ser rebutjada amb els vots en contra de tota la corporació excepte Compromís.

1086 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!