L’Associació de Diabètics de Pego i comarca avança la celebració del Dia Mundial de la Diabetis a dissabte

Diverses són les activitats que tenen previstes durant tota la jornada de dissabte per a donar a conèixer esta malaltia crònica i progressiva que afecta 32 milions de persones a la Unió Europea, amb un augment previst de 37 milions en 2040. Dissabte de vesprada, a les 18.30h., a la plaça de l’Ajuntament es concentraran. Mentre açò passa la façana de l’Ajuntament de Pego s’il·luminarà amb color blau, representatiu del cercle que identifica la lluita contra esta malaltia. Enguany, com a novetat l’Orfeó de Pego, interpretarà un cant a la vida.

world-diabetes-dayDilluns, 14 de novembre, se celebra el Dia Mundial de la Diabetis. A Pego, però, l’Associació de Diabètics local avança a dissabte, 12 de novembre, esta celebració o, almenys, l’organització d’activitats perquè puga acudir més gent.

Curiosament, hui, quan abordem esta notícia, hem conegut que l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha rebut el guardó a la millor unitat de diabetis en la XI edició dels premis ‘Best in Class’. D‘altra banda, fa poc temps es presentava, el Parlament Europeu avalava la Declaració 0008/2016 en Diabetis. Esta Declaració escrita fa una crida a la Comissió Europea per a prioritzar la Diabetis com un assumpte important de salut pública, i desenvolupar una estratègia europea per a la prevenció, diagnòstic i control d’esta malaltia.

Esta declaració conté el següent:

1.- La diabetis mellitus és una malaltia crònica i progressiva greu que afecta 32 milions de persones a la UE, amb un augment previst de 37 milions en 2040. En 2015, hi havia més de 266 000 morts degudes a la diabetis.

2.- Si es diagnostica tard i la gestió és inadequada, la diabetis pot conduir a debilitants i mortals
complicacions, com malalties cardiovasculars i accidents cerebrovasculars, insuficiència renal, amputacions i ceguesa.


3.- Uns 114 milions d’euros es van gastar en el tractament de la diabetis a la UE el 2013, tot i els esforços desplegats des de la declaració escrita 0001/2006.

4.- L’alimentació saludable i l’exercici físic poden contribuir en gran mesura a la prevenció o el retard en l’aparició de la diabetis tipus 2. L’adopció d’un estil de vida saludable no pot prevenir la diabetis tipus 1, però és de gran benefici en el control de la malaltia.

5.- La Comissió i el Consell estan cridats a: donar prioritat a la diabetis com una de les principals preocupacions de salut, social i econòmica d’Europa; desenvolupar una estratègia de la UE per a la prevenció de la diabetis, diagnòstic i control; encoratjar els Estats membres a establir plans nacionals de diabetis; a desenvolupar una estratègia per fomentar el consum i la producció d’aliments sans; i per a, efectivament, coordinar i executar totes les mesures fins ara desenvolupades.

Tornant a l’inici de la notícia, expliquem que l’Associació de Diabètics de Pego i comarca ha volgut celebrar este dissabte, 12 de novembre, el Dia Mundial de la Diabetis que es commemora dilluns, 14 de novembre. Ho farà amb diferents activitats programades al llarg de tot el dia:

14947965_1192341874144936_3205395428083598563_nA les 12.30h tindran lloc, a l’Espai Veïnal Antic Institut, dos xerrades impartides per l’endocrinòloga Maria Teresa Pedro Font, i la infermera Anna Codina. La primera d’elles sota el títol ‘Dieta por raciones de hidratos de carbono: importancia del índice glucémico‘ impartida per la Doctora Maria Teresa Pedro i la segona de les xerrades té com a títol ‘Novedades tecnológicas en diabetes: Apps para gestión de glucemias y monitor continuo de glucosa‘, impartida per l’infermera educadora Anna Codina.

A les 2 de la vesprada l’Associació ha organitzat un dinar. Si desitges unir-te pots comunicar-ho a qualsevol persona que l’Associació de Diabètics abans del 10 de novembre.

De vesprada, a les 18.30h., concentració a la plaça de l’Ajuntament on s’encendran llums blaus per commemorar el Dia Mundial de la Diabetis. A més, enguany, per primera vegada, l’Associació de Diabètics comptarà amb l’actuació de l’Orfeó de Pego que interpretarà un cant a la vida.

 

1863 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!