L’Assemblea Oberta de Pego insta l’Ajuntament a que col·labore en l’obertura de l’antic institut

Ho fan després que es retardara l’obertura prevista per al 16 d’abril i els proposaren un nou model gestió per a l’espai sociocultural que l’Ajuntament encara no ha fet públic, segons lamenten des de l’Assemblea. Insten també al consistori a «que permeta desenvolupar iniciatives proposades i gestionades pel veïnat, les quals alimenten la participació, donen respostes a necessitats socials i reforcen les relacions i la identitat local».
L’Assemblea Oberta de Pego ha fet públic hui un comunicat denunciant la paralització del procés d’obertura de l’antic institut de Pego. Recorden que «fa quasi dos anys, l’Assemblea Oberta de Pego va encetar un procés de recuperació d’aquest espai davant la immobilitat de les institucions». Un espai on proposaven «construir un espai veïnal i associatiu autogestionat en forma de democràcia directa, un espai públic i comú, on es puguen construir i materialitzar projectes socials i culturals». No obstant, asseguren que este model va «entropessar» amb «la lògica de les institucions». Des d’aleshores es va encetar un període d’any i mig de negociacions amb l’Ajuntament.

El 28 de setembre de 2015 l’Assemblea Oberta presentava, al pati de l’antic institut de Pego, el model de gestió que proposaven. Aleshores l’Ajuntament donà el seu vist-i-plau per engegar el projecte, tot i que la regidora de Participació Ciutadana també deixà clar que no combregaven en la seua totalitat. Després d’aquella presentació van vindre d’altres que cristal·litzà en la primera Assemblea General de l’Institut el 14 de novembre de 2015.

Eixa i les següents assembles generals de l’institut, expliquen des de l’Assemblea Oberta, «giraven vers a les formes de finançament, assignació d’espais, gestió de l’obertura de l’espai, necessitats comunes i de cada col·lectiu, etc.. Com en tot procés assembleari real i de base, els debats es feien llargs, però productius».

A principis de 2016 es tancava un llarg procés perquè l’Ajuntament de Pego obtinguera la cessió completa del que havia estat complex educatiu per part de la Conselleria.

Davant este pas necessari per poder transformar definitivament les instal·lacions en un espai sociocultural, al mes de febrer de 2016, entenent que el projecte estava suficientment madur, l’Assemblea Oberta de Pego va plantejar «l’obertura de l’espai en les condicions necessàries per a la seua utilització diària, i seguint la dinàmica de ser un projecte obert al qual pot incorporar-se qualsevol persona o col·lectiu –sempre atenent a certes condicions bàsiques, com el respecte mutu, establertes en el model de gestió-».

A principis d’abril, a una setmana de l’acte d’inauguració, previst per al 16 d’abril, expliquen des de l’Assemblea Oberta, «l’Ajuntament es plantà i negà l’obertura», «paralitzà el procés de forma unidireccional». Una actuació que va sorprendre l’Assemblea perquè, relaten «feia dos setmanes les regidories encarregades aprovaven conjuntament a l’Assemblea aquesta data d’obertura sense cap tipus de problema». A més, afegixen, «sentíem que s’havia traït una decisió presa de forma comú i assembleària per totes les associacions del projecte i, inclús, les pròpies regidories».

El comunicat aclarix que «la regidora de cultura exposava la necessitat d’aturar el procés i retardar l’obertura per diferents problemes referits a la infraestructura i manteniment de l’espai». Al que «les diferents associacions de l’institut es preguntaven perquè aquestes qüestions no havien estat resoltes abans, i perquè se’ns comunica a una setmana de l’obertura».

En l’última reunió mantinguda amb les regidores de Cultura i Participació Ciutadana, segons relata el comunicat de l’Assemblea Oberta, el model de gestió de l’antic institut va ser el protagonista, de fet les regidores els van mostrar «un model nou sobre el qual podríem debatre». No obstant això, lamenten que «a dia d’avui, estem a l’espera de que ens l’envien». I asseguren que «seguim obertes a la negociació de diferents qüestions i propostes, a una col·laboració amb l’Ajuntament», això sí, «sense oblidar quins són els nostres propòsits inicials».

Des de l’Assemblea Oberta de Pego creuen necessària la implicació de les institucions i recursos públics des de l’inici del projecte. Per això, insten a l’Ajuntament de Pego a que «col·labore amb aquests propòsits, com bé s’aprovà amb la moció del 3 de juliol de 2014, en la qual s’apel·la a la importància de la participació ciutadana per dur-ho endavant». Així mateix, insten al consistori «a que permeta desenvolupar iniciatives proposades i gestionades pel veïnat, les quals alimenten la participació, donen respostes a necessitats socials i reforcen les relacions i la identitat local».
695 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!