L’Arròs Bombó del PN de La Marjal de Pego-Oliva obté la marca ‘Parcs Naturals’ i l’ingrés en la ‘D.O Arròs de València’

Els resultats de la segona i última fase del projecte promogut per Asaja Alacant, la Diputació i Pego Natura, inclou entre les seues principals fites la distribució gratuïta de llavor certificada entre els huit grups arrossers de la zona i la comercialització de més de 3.000 quilos d’arròs bombó, obtinguts dels 6.000 quilos de collita en brut (gra sense pelar) d’esta temporada. L’alcalde de Pego, Enrique Moll, va instar a les administracions i a la resta de sectors implicats a no deixar-lo orfe, ara que finalitza el projecte. Instava al compromís perquè una vegada ha començat a gatejar, l’arròs bombó tinga el recolzament de tots els sectors perquè puja caminar i arribar a bon port.

IMG_4183Ahir al Palau Provincial de la Diputació d’Alacant es van desenvolupar les II Jornades d’Arròs Bombó amb l’objectiu de presentar els resultats de la segona i última fase del projecte de recuperació d’esta varietat autòctona del Parc Natural de la Marjla de Pego-Oliva. Un projecte promogut per ASAJA Alacant, la Diputació i Pego Natura.

c721fd07-f110-4ca2-9824-014841725e45Durant la jornada es van donar a conèixer els resultats de la segona i última fase del projecte, que inclou entre les seues principals fites la distribució gratuïta de llavor certificada entre els huit grups arrossers del Parc Natural de La Marjal de Pego-Oliva i la comercialització de més de 3.000 quilos d’arròs bombó, obtinguts dels 6.000 quilos de collita en brut (gra sense pelar) que s’han recollit enguany. Assenyalava el president de Jóvens Agricultors ASAJA Alacant, Eladio Aniorte, que la recuperació de la varietat i la distribució gratuïta de la seua llavor permetrà que «els 8 grups arrossers de Pego puguen cultivar-lo i cada vegada s’estiga més prop de que el 100% de la superfície arrosera de Pego es destine a esta varietat, tornant la tradició arrossera a esta singular terra».

Vicent Dominguis, productor pegolí pioner del cultiu d’Arròs Bombó, va destacar que la recuperació de l’Arròs Bombó autòcton de Pego, desaparegut fa 51 anys, contribuïx activament a la sostenibilitat ambiental del Parc Natural La Marjal de Pego amb la reintroducció d’una varietat autòctona en el seu hàbitat natural, i suposa una alternativa de cultiu als productors, gràcies a l’obtenció d’uns nivells de producció adequats i uns rendiments acceptables, que permeten la viabilitat econòmica del cultiu. IMG_4221«Amb la recuperació d’esta varietat hem aconseguit la vinculació de l’Arròs Bombó amb el Parc, demostrant els avantatges que suposa produir amb aigües netes i de brollador, que implica aconseguir un arròs més resistent a plagues i que precisa menys tractaments fitosanitaris. A més, este projecte ha aconseguit fusionar Pego, Arròs Bombó com a arròs de qualitat i arròs exclusiu d’Alacant en un mateix concepte», afirmava Dominguis, que també destacava que «uns altres dels èxits d’esta fase final ha sigut l’obtenció de la marca Parcs Naturals i l’ingrés en la D.O Arròs de València».

Per la seua banda, els referents gastronòmics Kiko Moya, cap de cuina de´L’Escaleta i 2 estrelles Michelin; i Evarist Miralles, responsable del laboratori de cuina de l’INVAT.TUR i Millor Cuiner d’Espanya 2011, es van desfer en elogis per este arròs, producte que ambdós van apadrinar decididament des del primer moment.

IMG_4246«Des què va nàixer este projecte i vaig tindre ocasió de provar este arròs, vaig saber que estava davant d’un producte d’altíssima qualitat amb unes possibilitats gastronòmiques riquíssimes. A nivell de cuina he de dir que és una “bomba”. Es tracta d’una varietat molt pura, sense mutacions i amb una alta retrogradació, és a dir, que absorbix el caldo ràpidament, però sense passar-se. A més, és un gra amb moltíssima resistència, la qual cosa el convertix en un arròs tot terreny, perfecte per a arrossos melosos i secs”, afirmava Evarist Miralles.

Kiko Moya assenyalava que defensar este producte és defensar i donar a conèixer un paratge com La Marjal de Pego Oliva i subratllava la importància que es cultive en aigües netes i de brollador, el que li conferix una qualitat inigualable i el convertix en un arròs gurmet d’alta cuina molt diferenciat i amb mínims residus.

Eduardo Ballesters, auditor de la Marca Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana, va destacar la rellevància que este producte es base en una producció sostenible, que potencie la conservació del territori. «És important que el destinatari sàpiga que consumint este arròs es protegix i impulsa un espai natural tan ric ecològicament com La Marjal de Pego», concloïa.

23472462_1594156717272697_4810830797608803570_nJosé Gómez, representant de l’Associació Provincial d’Empresaris d’Hostaleria d’Alacant (APEHA), va instar els representants hostalers de la província presents en la jornada a què el tastaren i l’impulsaren des dels seus restaurants, «per ser un producte autòcton d’Alacant amb moltíssim potencial».

L’única varietat d’arròs que només es cultiva a Alacant ja és una realitat. «No era de rebut que la nostra província, considerada com la millor terra d’arrossos pels millors cuiners d’Espanya, no cultivara la seua varietat autòctona. Alacant torna a tindre el seu arròs, el Bombó, un producte Mediterrani que posseïx una qualitat diferenciada i unes característiques orgàniques i culinàries excepcionals», ressenyava el president d’ASAJA.

L’alcalde de Pego, Enrique Moll, encarregat de clausurar les II Jornades Arròs Bombó, va recordar que abans este arròs, el bombó, els arrossers el cultivaven per a menjar-se’l a casa, la producció per a venda era d’una altra varietat, el que indicava la seua alta qualitat. Finalment, però, va acabar abandonant-se per la varietat d’arròs bomba, econòmicament més rendible. D’altra banda, Moll va instar a les administracions, però també a la resta d’agents implicats en la cadena perquè un producte com l’arròs bombó vole lliure i independent, a no deixar-lo orfe, ara que finalitza el projecte. Instava al compromís perquè una vegada ha començat a gatejar, l’arròs bombó tinga el recolzament de tots els sectors perquè puja caminar i arribar a bon port.

L’arròs bombó de Pego ja pot adquirir-se en diferents punts de venda, com la botiga de la Cooperativa de Pego, la botiga de la Cooperativa de Xaló, el Mercat Central de Dénia, i botigues Bio Trèmol o Cuquet de Llum a Alacant. També pot comprar-se a través de la web dels propis productors: www.pegonatura.es

2516 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!