La directora de l’Alta Inspecció Sanitària visita el centre de salut de Pego i els seus consultoris per conèixer de primera mà quines són les seues necessitats

Isabel González ha subratllat, després de recórrer el centre de salut i conèixer tots i totes les professionals, «el treball» d’estos professionals i «l’esforç que està fent l’Ajuntament, treballant amb consonància amb els professionals del centre de salut, per a procurar una millor atenció a la població». Així mateix, ha notat «una certa falta de personal dins el centre de salut, per les condicions en què veig que estan treballant». També ha destacat «la importància del transport sanitari ací» i més quan hi ha cada vegada més població major i dispersa. Des de l’Ajuntament de Pego, l’alcalde ha suggerit la conveniència d’incorporar una unitat de radiologia que evite els desplaçaments a Dénia de la població de Pego, però també de la de les Valls.

20171116_094605La directora de l’Alta Inspecció Sanitària, Isabel González, ha visitat este matí el Centre de Salut de Pego i la resta de centres que hi depenen d’ell, és a dir, els consultoris mèdics de l’Atzúbia, Forna i Vall de Gallinera. El temps invertit en cada visita no va permetre la directora general visitar el consultori de la Vall d’Ebo. Esta visita s’emmarca dins el compromís que va adquirir González a finals de setembre amb la Xarxa d’Alcaldes de la Marina Alta de visitar tots els centres de salut i els seus consultoris per a «controlar i fiscalitzar» la concessió de Marina Salud. Estos, assegurava la directora general «són passos que es donen cap a la reversió al model de gestió pública». A estes visites assistix la mateixa directora general acompanyada d’un tècnic de la conselleria i del comissionat del departament de Salut de la Marina Alta, Juan Puig. A Pego l’han acompanyada també l’alcalde, Enrique Moll i el regidor de Sanitat, Carmelo Ortolà.

P1340999Isabel González, després de fer un recorregut per tot el centre de salut de Pego i conèixer a tots i totes les professionals que allí treballen, de la mà del coordinador mèdic, el doctor Carlos Juan, ha expressat a Ràdio Pego que, la primera impressió que s’endú és que «el centre de salut està molt bé, estructuralment està bé, té bons serveis» i ressaltava que el que més li ha cridat l’atenció ha estat «el treball dels professionals, hi ha excel·lents professionals». Assegurava González haver comprovat que «la gent també està molt contenta amb tots els professionals». Hi subratllava també la directora general de l’Alta Inspecció Sanitària «l’esforç que està fent l’Ajuntament, treballant amb consonància amb els professionals del centre de salut, per a procurar una millor atenció a la població».

P1350004En l’apartat negatiu, hi ressaltava Isabel González haver notat «una certa falta de personal dins el centre de salut, per les condicions en què veig que estan treballant». Un aspecte que considerava que «s’hauria de millorar», tot i que assenyalava que «és una qüestió de l’empresa Marina Salud».

Sobre eixa falta de personal, hi destacava el coordinador mèdic del centre de salut de Pego, el doctor Carlos Juan, que sí que hi ha alguna deficiència en l’apartat de personal mèdic i d’infermeria, «perquè costa en alguna ocasió cobrir alguna plaça», però posava «el problema» en «el mostrador i en administració». Una qüestió que, assegurava «hem reiterat». Manifestava Juan que «sense un mostrador eficient i una administració potent que funcione, sent un centre de salut integrat (CSI) amb una cartera de serveis àmplia, pot tremolar tota l’estructura sanitària».

P1340994El doctor Carlos Juan afirmava que en la visita d’este matí s’ha mostrar el treball que es fa al centre de salut de Pego sense amagar res. Entre les deficiències que hi tenen detectades des què es va inaugurar el centre l’any 1999, són d’ubicació perquè a l’estar en un turonet, provoca un pronunciat desnivell per a entrar al centre sanitari, que dificulta l’accés a persones amb mobilitat reduïda.

El regidor de Sanitat, Carmelo Ortolà, agraïa la visita de la directora general pel fet que «vinga a peu de batalla, al carrer, a vore que és el que està fent-se en els centres d’atenció primària», una circumstància que, considerava, s’hauria de generalitzar. D’altra banda, hi destacava que, amb la visita s’han pogut veure els recursos amb els que compta el centre de salut, on «sempre falten recursos personals» i malgrat això, apuntava Ortolà, «estan cobrint tots els serveis».

20171116_095326Ressaltava el regidor de Sanitat «la important llavor que està fent des de l’Ajuntament de Pego en quant a integració de servicis que pot oferir l’ajuntament com és Acció Urgent i el servei que està oferint al ciutadà de Pego el centre de salut, que és d’atenció», el que en definitiva repercutix en «la bona assistència per als pegolins».

L‘alcalde de Pego, Enrique Moll, també agraïa la visita de la directora general i coincidia en assenyalar que «és bo que els polítics baixen al camp i no estiguen tancats en el seu despatx perquè vegen la realitat del que ocorre en la població». 20171116_092745Indicava Moll que han aprofitat l’avinentesa per explicar-li el projecte que té en marxa l’Ajuntament «d’accés i de millora del jardí exterior que va aparellat a la ubicació d’una sala d’espera externa». Així mateix, han aprofitat «per reclamar una unitat de radiologia a veure si ho aconseguim i evitem que la gent s’haja de desplaçar a Dénia».

Sobre la falta de personal detectada, comentava l’alcalde que algunes places s’han cobert, com és el cas de la pediatra. Però, alhora criticava que eixa necessitat assistencial està coberta des del passat 25 de setembre, el que implica que «ens hem tirat molt de temps sense pediatra». És per això que, «si la reversió es fa efectiva, confiem que s’òmpliga de personal i millore l’assistència de la gent de Pego», concloïa l’alcalde, Enrique Moll.

Una de les crítiques o dels dubtes que han circulat per la societat de la Marina Alta, des què es va conèixer la intenció de la directora general de l’Alta Inspecció Sanitària de visitar els distints centres de salut i consultoris de la comarca, ha estat perquè s’ha iniciat dos anys després del canvi de govern a la Generalitat Valenciana si les queixes sobre la gestió de Marina Salud són molt anteriors. Isabel González ha explicat que es va incorporar a la Conselleria fa aproximadament 8 mesos i aleshores va començar les visites al departament de salut de la Ribera, àrea que en la que la concessió finalitza l’1 d’abril de 2018. Allí, com en el departament de la Marina Alta, va visitar tots els centres de salut i els consultoris «per a què, totes les necessitats plantejades es pogueren abordar en els pressupostos de l’any que ve».

Una vegada finalitzada esta part ha estat quan González ha començat les visites a la Marina Alta «perquè, si realment, en un termini que no va a superar esta legislatura, torna una altra vegada a la gestió directa, doncs sí que volem tindre en estos mesos, en dos acabaré la ronda de visites, quines necessitats estructurals hi ha, quines necessitats de personal. Per què? Perquè ens hem d’avançar als pressupostos de l’any que ve».

Hi destacava la directora general de l’Alta Inspecció Sanitària la importància de «vindre a peu d’obra i veure quines necessitats hi ha». Perquè eixint del despatx, indicava Isabel González, es veuen les necessitat de primera mà i posava com a exemple «la importància del transport sanitari ací» i més quan hi ha cada vegada més població major i dispersa. Apuntava que, potser és un servei molt car, però afirmava que «no podem mesurar la sanitat en termes econòmics, sinó en termes de necessitat de la població».

 

1940 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!