L’arròs bombó de la Marjal Pego-Oliva ha entrat en la D.O. Arròs de València

La varietat recuperada per la Societat Agrària de Transformació (S.A.T.) Les tanques està reconeguda i protegida per la D.O. Arròs de València, en la seua darrera actualització de varietats reconegudes.

Santos Ruiz, director de la Denominació d’Origen Arròs de València i crític gastronòmic, ha explicat que la inclusió d’una varietat dins la D.O. suposa una garantia de qualitat per als consumidors i una certa protecció per als productors. També ens ha detallat de les peculiaritats de l’arròs bombó. L’escoltem.

Actualment la S.A.T. dedica al conreu del bombó unes 10-12 hectàrees al Parc Natural de la Marjal Pego Oliva. Una extensió que no produeix grans quantitats d’arròs per ara, i sembla que menys encara en aquesta campanya, però, en huit anys s’ha donat passos molt importants. Perquè els productors pegolins posaren en marxa el projecte de recuperació d’aquesta varietat al 2014. De manera que es mostren satisfets per haver accedit a formar part de la D.O., tal com ha manifestat un dels arrossers de la S.A.T. Les Tanques, Vicent Dominguis.

Però, el que és una bona notícia per a uns, per a altres no té tanta importància i és sembla que dins del sector arrosser pegolí no hi ha unanimitat. La S.A.T. Les Tanques ha apostat per dur el distintiu de producte de la Marjal Pego-Oliva i el segell de la D.O. Arròs de València, mentre que altra part dels arrossers de la Marjal volen lligar el seu producte a la província d’Alacant. De fet, a Pego es va constituir al 2019 la sectorial de l’Arròs d’Alacant de la Asociación Agraria de Jóvenes Agricultores (ASAJA). Escoltem el seu representant, Josep Orihuel, qui afirma que la sectorial vol eliminar intermediaris i vendre a la província d’Alacant, on, assegura, els consumidors tenen reticències cap als productes que porten l’identificatiu de València. Josep Orihuel.

En aquesta línia s’ha manifestat també l’alcalde de Pego, Enrique Moll, qui s’ha mostrat partidari també de diferenciar l’arròs de Pego amb la marca Alacant.

En el que sí que hi ha unanimitat dins del sector arrosser pegolí és en què aquesta campanya no ha sigut gens bona. Coincideixen tots els sectors a culpar les males herbes i els fongs com a principals causants de la reducció en la producció d’arròs, tot i que no s’especifica cap xifra concreta. Vicent Dominguis ha fet una estimació, i diu que la SAT Les Tanques ha recollit enguany la meitat de tones d’arròs bombó que en 2021. Troba que l’any passat van ser 30.000 quilograms i enguany uns 15.000.

De les paraules dels diferents productors s’infereix que el preu del producte podria pujar enguany. Com a causes d’aquesta mala campanya apunten , com hem dit, a la proliferació de les males herbes i dels fongs, concretament la pyricularia. Afirmen els arrossers que els productes fitosanitaris que la normativa actual els permet aplicar al Parc Natural de la Marjal no són suficients per a fer front als mals que posen en perill l’arròs, siga la varietat que siga.

Des d’Asaja s’ha informat que la pyricularia ha reduït en un 65% la producció d’arròs bomba de Pego i han denunciat “la desídia i falta d’acció de les administracions” davant la problemàtica provocada per aquest fong. Josep Orihuel parla, a més, d’altres circumstàncies que dificulten la rendibilitat del negoci, com el augment dels costos de producció i es mostra molt pessimista.

Així, entre els arrossers pegolins hi ha certa decepció per com ha anat la temporada i es remarca les limitacions d’aplicar els mateixos fitosanitaris que en campanyes anteriors. Mentre, a un altre racó de la Marjal Pego-Oliva hi ha qui ha apostat pel conreu d’arròs ecològic, de manera que tan sols poden fer ús de substancies vegetals i microorganismes per a combatre plagues i fongs.

Al mes de gener passat, fa quasi un any, es va presentar un projecte recolzat per l’Ajuntament d’Oliva, que es du a terme a la Finca Rosario on s’ha substituït el cultiu de cítrics per arròs. Actualment, estan cultivant diverses varietats d’arròs ecològic, apostant així per la sostenibilitat, el respecte al medi ambient i potenciant la biodiversitat del paratge natural.

En el terme d’Oliva, dins de la mateixa finca, s’està cultivant un total de 76,55 ha d’arròs bomba i bombó, sent l’única producció arrossera d’aquestes dimensions en el territori municipal i en una finca totalment ecològica.
1026 Visites
Hola!!