L’Ajuntament de Pego instarà la Conselleria de Medi Ambient a què formule el Pla Rector d’Ús i Gestió del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva

Així també, la moció presentada per l’equip de govern (PSPV i CdPI) també insta la Conselleria a què nomene un nou/a director-conservador de l’espai protegit perquè, quasi un any després de la constitució de la Junta Rectora encara no hi ha ningú al capdavant de la mateixa. Per últim, es demana que la Conselleria inste la CHJ a netejar les plantes invasores dels rius Racons i Bullent. La moció va ser aprovada per unanimitat.

14368907_1059309257524826_8875333848124132516_nLa marjal va ser declarada parc natural l’any 1994, mitjançant la Llei 11/94, de 27 de desembre. Este espai natural es caracteritza per albergar una gran biodiversitat i per l’excel·lència i l’abundància de les seues aigües. Per la rellevància de l’espai la marjal també està inclosa en el Conveni Ramsar de protecció mundial de les zones humides i es troba dins la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea. Així mateix, és zona d’especial protecció per a les aus, és a dir, és el que es coneix com una zona ZEPA. No obstant això, el parc natural no disposa d’un Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG), el que hauria d’haver-se redactat dos anys després de declarar-se espai protegit. I és, justament eixe PRUG el que van sol·licitar durant el ple ordinari d’octubre els dos partits de l’equip de govern, PSPV i Ciutadans de Pego Independents.

p1290064Rosa Maria Ferrer va ser l’encarregada de llegir esta moció que manifesta que a parer de l’equip de govern «és absolutament necessari el desenvolupament del PRUG». Estos plans rectors «constituïxen el marc en el que s’han de desenvolupar les activitats directament lligades a la declaració de l’espai natural protegit i, en particular, de la investigació, l’ús públic i la conservació, protecció i millora dels valors ambientals» i, accentua la moció que «correspon a la Conselleria de Medi Ambient la formulació dels plans rectors d’ús i gestió».

La moció recorda que el PRUG s’hauria d’haver aprovat, com a molt tard, dos anys després de la declaració de la Marjal com a Parc Natural i afegix que «comptant amb les condicions informades fa més de dos mesos a la Conselleria de Medi Ambient en que es troba la nostra marjal, pel que fa a plantes invasores, peixos morts i falta de manteniment» i proposa al ple:

«1) Instar a la Generalitat Valenciana, mitjançant la Conselleria de Medi Ambient, a formular el PRUG de la Marjal de Pego-Oliva.

2) Instar al nomenament del director-conservador del parc perquè va quasi un any que la Junta Rectora està constituïda, però es disposa de director.

3) Sol·licitar a la Conselleria de Medi Ambient, via Junta Rectora del Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva i al seu president, a instar a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a què netege les espècies invasores al riu Racons i al riu Bullent».

p1290030El portaveu de Ciutadans de Pego Independents, Carmelo Ortolà, va recordar que durant 12 anys va ser president de la Junta Rectora del Parc Natural i durant eixe temps, explicava, els grups ecologistes presents a la Junta Rectora van reivindicar reiteradament la redacció del PRUG. Dit açò, manifestava que té entés que «hui en dia […] membres d’estos grups ecologistes estan al front de les Juntes Rectores i, ja que fa anys que estan reclamant el PRUG, ara que estan al poder, deurien posar-se les piles i traure’ls d’una volta».


p1290065«És una situació insostenible la que actualment està vivint-se a la Marjal», afirmava Ana Ortolà, portaveu del PP. Plantejava en quin punt es trobava l’autorització demanda per la Regidoria de Medi Ambient per a poder actuar contra les plantes invasores del riu Racons. Laura Castellà, regidora de l’àrea contestava que es va demanar fa més de dos mesos i encara s’està a l’espera de contestació. De fet, Castellà qualificava el cas del Racons com un «cas d’emergència» i certificava que «cal que ens contesten ja». La portaveu popular, al seu torn, proposava instar a tots els membres de la Junta Rectora perquè esta «es convoque i es puga parlar este tema».

p1290084Compromís per Pego es mostrava també d’acord en les tres peticions de la moció presentada per l’equip de govern. Manifestava Àngel Oltra, el seu portaveu que, «que no hi haja PRUG a estes altures no és de rebut» i avançava que des de la Conselleria els van informar que actualment no s’han formulat els plans rectors per «la limitació de recursos» i que tenen previst per a 2017 licitar la redacció dels diferents PRUG pendents. També consideraren que «clama el cel» que la Marjal no compte encara amb un director/a-conservador/a. Àngel Oltra va explicar que no hi ha perquè el concurs per cobrir la plaça es va quedar desert i avançava que a octubre o novembre es tornarà a traure a concurs. Deixava clar el portaveu de Compromís que «defensem la moció perquè estem a favor 100% amb el que es diu ací i ens dóna igual qui estiga al front de la Conselleria perquè el parc és de tots».

p1290054L’alcalde, Enrique Moll, afirmava que «el problema que hi ha és que existix un greuge comparatiu en els diferents parcs que hi ha». Denunciava que des què es va constituir la Junta Rectora, esta només s’ha reunit en una ocasió. A més, manifestava el malestar que va causar el canvi de criteri en el nomenament del nou president de la Junta sense una consulta prèvia ni amb l’alcalde de Pego ni amb el d’Oliva. Concloïa Enrique Moll que «s’han fet una sèrie de coses sense comptar amb nosaltres i per això estem una miqueta agraviats».

La moció era aprovada per unanimitat.

 

1633 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!