La corporació pegolina deixa damunt la taula el debat sobre la conversió en zona de vianants del seu casc històric

Volem Pego presentava una moció que proposava tancar al trànsit rodat el centre del poble de divendres a les 20h., a dilluns a les 6.30 hores i tots els festius amb l’objectiu de «transformar el cor del nostre poble en un espai per a les persones». Sobre esta qüestió Compromís Pego presentava una moció per complementar la proposta inicial i, entre els punts inclosos, suggeria obrir un diàleg amb el veïnat, els comerços i l’hostaleria afectada per la mesura. Finalment, el ple ha decidit deixar el punt damunt la taula per obrir converses, atès que es tracta d’un assumpte que afecta tot el poble.

14468390_694932067320642_332063993370394667_oVolem Pego ha proposat al ple ordinari d’octubre la conversió en zona de vianants del casc antic. L’objectiu és tenir «un poble més acollidor, pràctic i modern, que siga respectuós amb el medi ambient i que millore la qualitat de vida de totes les persones». Assegura la moció que esta proposta «beneficiarà a tota la ciutadania» perquè convertirà el centre del poble en «un espai urbà on les famílies, els xiquets i la gent gran podran gaudir amb total tranquil·litat».

Esta mesura, apunta la moció, farà més «atractiu el poble» i suggerix «millorar els carrers amb la col·locació d’arbres, jardins i jardineres allí on calga». Així mateix, es fa ressò que, pel que fa «al comerç està demostrat que en altres llocs on s’ha impulsat esta iniciativa les zones per a vianants faciliten l’accés als comerços i afavorixen les vendes».

La proposta concreta de Volem Pego seria convertir en zona de vianants el casc urbà de divendres a les 20h., fins dilluns a les 6.30h., i tots els festius. La mesura afectaria els carrers: Ecce-Homo, Sant Antoni de Pàdua, Major, Ramon i Cajal, Sant Agustí i Vallet.



p1290030Carmelo Ortolà, portaveu de Ciutadans de Pego Independents recordava que el casc antic del municipi es va remodelar fa uns anys pensant en reduir el trànsit rodat i, de fet, assegurava que actualment el paviment pel que es va optar, suporta més trànsit del que pot suportar. També relatava que «s’ha intentat moltíssimes voltes intentar reduir el trànsit amb la col·locació de tanques», un sistema que «funciona fins que un conductor la lleva i no la torna a posar». Afirmava Ortolà que eixe tancament beneficia a la seguretat de les famílies que fan ús de les places i carrers d’eixa zona.

Explicava l’Ajuntament de Pego ha té informes sobre quant costaria tancar definitivament l’accés al centre urbà del poble amb tres pilons automàtics i comandaments automàtics per a tot el veïnat afectat. El cost mitjà d’eixos pilons, amb llum interna «perquè no entropesse ningú» és de 6.000€ per unitat, el que suposaria un cost de 18.000€.

Considerava Ortolà, però, que abans de decidir res des del ple s’hauria de parlar amb els afectats perquè opina que és un tema que ha de reunir cert consens. Per això mateix, suggeria Carmelo Ortolà deixar la proposta damunt la taula i obrir el procés de diàleg.

p1290049El popular Javier Gascó coincidia amb Carmelo Ortolà. Afegia que el més complicat per al PP és tancar els dijous.

Compromís per Pego va proposar una esmena a la moció de Volem Pego (acceptada per Irene Sendra) que intentava completar-la. Així, en el primer punt es delimitava des de quin punt s’havia de tallar el trànsit en el carrer Sant Agustí. En el segon, es proposava també tancar al trànsit el casc urbà dijous, dia de mercat, pel matí, de 9 a 14 hores «perquè és el dia que més gent passa pel centre caminant. A més també permetria que les botigues d’eixa zona que pogueren traure els productes al carrer com una continuïtat del mercat». El tercer punt, apostava per «declarar i senyalitzar tota la zona amb trànsit restringit com a àrea residencial». En l’últim punt Compromís proposava «obrir el diàleg amb els veïns i comerciants perquè nosaltres també van tindre discussió sobre el període en què seria convenient tancar al trànsit eixa zona […] i vam creure oportú obrir el diàleg», explicava Àngel Oltra, portaveu de la formació.

p1290054Enrique Moll, com a portaveu dels socialistes de Pego també apostava per deixar la moció damunt la taula perquè, argumentava, «la moció té moltes coses bones però també hi ha coses que des del meu punt de vista no estan ben treballades o no estan ben posades» i també indicava que l’última esmena de Compromís hauria de ser el primer, el d’obrir el diàleg amb els afectats i va afegir sentir-se estranyat perquè la pròpia moció «no incloguera la consulta tenint en compte que ve d’un partit assembleari». Apostava el socialista per anar més enllà i tancar definitivament el casc històric. Per tot això proposava «fer un pla de participació ciutadana i vore quina és la millor postura que podem prendre per al centre del poble i vore les despeses qui les paga».

p1290051Irene Sendra, portaveu de Volem Pego, qui havia presentat la moció manifestava que la idea «és anar pas a pas». Pel que fa a l’obertura de diàleg, la moció no la contempla perquè entén que és una mesura que «afecta tot el poble». Així mateix, perquè és conscient que estes són mesures que «inicialment creen rebuig, però que a mitjà termini reporten beneficis». No obstant, no tancava la porta a obrir eixe diàleg, demanant que s’obrira a tot el poble.

Finalment el ple decidia deixar la moció de Volem Pego damunt la taula, però amb el compromís de no allargar els terminis per obrir el diàleg i concretar mesures.

1627 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!