L’Ajuntament de Pego demanarà a la Diputació de València accions per a minimitzar el perjudici de les obres de millora que s’escometran a la carretera del mar en breu

Dilluns el consistori rebia un fax en el que s’informava que el proper dilluns, 6 de juny i fins aproximadament el 6 d’octubre, s’escometrien unes obres de millora en la part més baixa de la carretera que connecta Pego amb el mar, que suposarien el tall total de circulació per la via. Davant les greus conseqüències que poden tindre aquestes obres en una carretera que és principal en els mesos d’estiu, la corporació municipal ha aprovat, per unanimitat, dirigir-se a la Diputació de València perquè es minimitzen les molèsties.
A les 8:30 del matí s’ha dut a terme un plenari extraordinari i urgent a l’Ajuntament de Pego. La causa ha estat un fax remès dilluns per la Diputació de València en el que s’informava a l’Ajuntament de Pego que dilluns que ve, el 6 de juny, anaven a començar unes obres per a la “reducció de la inundabilitat en la carretera CV-678 mitjançant elevació de la rasant per a reparació de danys causats per les pluges d’octubre de 2007” amb una durabilitat de 4 mesos, és a dir, fins al 6 d’octubre aproximadament, que comportaria, segons la informació remesa, el tall total de la via durant eixe llarg període de temps.

Davant aquesta possibilitat que es produiria durant els mesos de l’estiu, mesos en què més afluència de trànsit suporta aquesta carretera, és el problema principal que ha observat l’Ajuntament de Pego. Al que se suma la promptitud de l’inici d’execució de les obres. D’ahí la urgència del plenari.

Les obres s’escometrien per a evitar que tornara a inundar-se la carretera si es produirien unes pluges torrencials com les d’octubre de 2007 elevant el nivell de la mateixa i alhora deixant-li pas a l’aigua amb estructures de ciment com les que ja s’aplicaren en barrancs com el de Mostalla. Eixe és el projecte que es va presentar i que ha estat dormint “fins que hi hagut dotació pressupostària”, segons explicava l’alcalde en funcions, l’independent Carmelo Ortolà.

En el fax remès dilluns, 30 de maig, per la Diputació de València es detalla que l’elevació de la via serà de 40 cm i, “per a evitar l’efecte barrera, execució d’uns passos transversals de caixons de formigó”, informava Ortolà que plantejava que, “el que no quadra ací és que, per a una cosa que té un pressupost de 240.000 euros aproximadament, estiga la carretera quatre mesos, aproximadament, tallada. Quan tècnicament són faenes que es poden fer en un temps molt més reduït”.

Un altre aspecte que destacava l’alcalde en funcions és el fet que no se sap si es deixarà un vial lliure perquè puga passar trànsit, alternativament o si, com diu la informació remesa en el fax, tallaran la carretera completament.

Davant l’exposat, la qüestió es puja a plenari amb la finalitat de conèixer l’opinió de tots els grups polítics amb representació municipal i plantejar una protesta unànime deixant clar que “tot i que és una obra que va a beneficiar a tots els ciutadans d’este poble a l’hora de desplaçar-se perquè garantirà, en cas de què ploga molt, que es puga creuar per eixa carretera”, els terminis i el període d’execució no són convenients per als pegolins i les pegolines.

Les obres es farien en el període estival perquè és quan més baix està el nivell de l’aigua i els tècnics consideren és el més adequat per a escometre eixe tipus d’obra. Davant aquestes observacions, exposava Carmelo Ortolà que, “si s’ha de fer ara, per part d’este ajuntament, es posarien els mitjans necessaris per a intentar que s’estiga el menor temps possible tallada eixa carretera, si és que es talla completament i per a, també, minimitzar els efectes col•laterals que puga fer” i és que l’equip de govern considera que “ho poden fer molt més ràpid que en quatre mesos”. D’altra banda, també es proposa a la Diputació de València l’opció de retardar les obres “al final de l’estiu”.

La portaveu en funcions del BLOC, Marian Tamarit manifestava l’alegria que suposa que “la Diputació de València arregle eixe tros perquè és justament el que s’inunda, però que justament agafen els mesos d’estiu per a fer-ho i a més quatre mesos, haurien de començar més tard o que no utilitzen els quatre mesos, que intenten dur-ho a terme en el període més breu possible”.

El portaveu en funcions del PSPV i regidor de Medi Ambient, Agricultura i Aigües, entre d’altres, Andreu Dominguis, expressava que “realment ahí hi ha un problema seriós que els que el patim som la major part de persones de Pego que solen gastar més eixa carretera”. Dit açò, es referia a l’obra que s’estava tractant afirmant que “és necessari que es faça […] però també s’ha de tenir en compte que són les dates menys indicades”. Revelava Dominguis que “en estos hem tingut alguna conversa tant en el director d’obres com en l’empresa que ha d’executar les obres i l’empresa ha confirmat que la faena ahí és molt ràpida, sobretot pel que respecta a l’asfaltat”.

Informava també Andreu Dominguis que l’empresa havia d’atendre, alhora de posar el calendari d’actuacions, a “un temps de nidificació d’aus en el que estava prohibit tocar res”, al que se suma la fugida dels períodes de pluges, “volien aprofitar estes dates”. Davant el qual el mateix regidor els va transmetre que “era la pitjor data en la que es poden fer eixes obres perquè hi ha molt de trànsit”, al que des de l’empresa li van assegurar que la fase de conducció de l’aigua que seria la que ocasionaria el tall total de la carretera “no durarà més d’un mes” a dur-se a terme. Així, Andreu Dominguis optava perquè “la Diputació de València […] permetera que les obres foren a finals de setembre”.

La portaveu en funcions del PP, Maite Ferrándiz, manifestava estar d’acord en tot l’exposat, ja que “sabem que quan una obra s’ha de fer, s’ha de fer, però clar, el problema que va a comportar, és un tema en el que tots anem a estar d’acord”. I matisava que el que es decidisca es comunique a la Diputació “de la forma que siga menys gravosa per a tots”.

El resum el feia l’alcalde en funcions exposant que s’anava a votar remetre “un requeriment a la Diputació Provincial de València per a què es prenguen les mesures que creen el menor perjudici possible a tots els desplaçaments dels ciutadans d’este poble i que es faça el més ràpidament possible o bé, que s’aplace la seua execució”. El punt s’aprovava per unanimitat.
551 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!