L’Ajuntament de Pego demana uns Pressupostos Generals de l’Estat més acords a la realitat del País Valencià

A partir d’una moció del Bloc-Compromís en la que el PP es va abstindre perquè portava el terme País Valencià. La moció denuncia que la nostra comunitat autònoma només rebrà 127’9 euros per habitant en 2013, quan la mitjana de l’Estat és de 225’5 euros.
En l’últim plenari ordinari el Bloc-Compromís va presentar dos mocions, una d’elles relacionada amb els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2013 i l’assignació a la nostra autonomia. Comentava la portaveu de valencianista, Conxa del Ruste, que esta moció “seria complementària a la del PSOE [que demanava el pagament del deute que manté el Consell amb l’ajuntament] per a entroncar els pressupostos de la Generalitat amb els de l’Estat”. Expplicava del Ruste que la moció “incidix en la microaportació que fa l’Estat a les arques de la Generalitat Valenciana, que cada vegada és més micro i cada vegada tenim per a menys”.

I és que com resa la moció, “Els Pressupostos Generals de l’Estat previstos per a l‘any 2013 han suposat una reducció del 35,1% respecte a l’any anterior, però del 57,5% si considerem els de l’any 2011. Això, en termes absoluts, suposa únicament una inversió de 654 milions d’euros que es destinaran al nostre territori.

Si per a l’any 2012, les inversions al País Valencià van suposar una reducció de la inversió estatal que ens van situar un 43% per baix de la mitjana estatal, amb 201 € per habitant, la previsió per a l‘any 2013 genera un greuge comparatiu realment insuportable, contemplant una inversió per habitant en el territori valencià que passarà a ser només de 127,9 €.

Cal tindre en compte que la mitjana espanyola és de 225,5 €, i que, per exemple, en els pressupostos de 2013, cada ciutadà/na de Galícia rebrà 468,3€ i els de Castilla-Leon 620,3 €.

Tenint en compte que la població valenciana representa el 10,80 % del total de l’Estat, i que el nostre PIB fou del 102.941.902 € (9,60% del tota de l’Estat), queda clar que el nostre territori queda clarament perjudicat en els comptes de l’Estat per al 2013, atès que de cap manera es corresponen les inversions amb la nostra població ni amb la nostra aportació al PIB de l’estat.

Si bé es pot entendre que les inversions s’han vist reduïdes en tot l’Estat, de cap manera es pot compartir la decisió que en el País Valencià els retalls hagen de ser molt majors que els que s’han produït en la majoria de Comunitats Autònomes, allunyant-nos així de la legítima aspiració d’aconseguir la renda per càpita mitjana existent en l’estat espanyol.

Els pressupostos Generals de l‘Estat, un any més, no aprofiten per corregir els desequilibris existents que patim els ciutadans/es valencians/es, més encara quan el deute històric que l’Estat manté amb el Govern Valencià està calculat en 8.926 milions d’euros des de 2002.”

Per tot això, la moció proposava al plenari de Pego “acordar la seua disconformitat amb els Pressupostos Generals de l’Estat”; “sol·licitar al President del Govern Espanyol que la inversió prevista per al territori valencià s’adeqüe tant a la nostra població com a la nostra aportació al PIB estatal”; “que acabe la discriminació en les inversions al territori valencià que els Pressupostos Generals de l’Estat arrosseguen des de fa anys; “sol·licitar un pla de retorn del deute històric que manté el Govern Espanyol amb els/les valencianes/ns.”

El portaveu socialista, Enrique Moll, jugava amb la posició del PPCV davant el Govern central anterior per a desitjar que “la reivindicació històrica del PPCV front al Govern central de què teníem més població de la que marca el Govern central i que necessitàvem més aportació de l’Estat a la nostra comunitat, seguisca sent, ja no històrica, sinó reivindicativa”. Es manifestava a favor de la moció.

Ciutadans de Pego mostrava el seu suport a la moció. El seu portaveu, José Maria Ferrer reconeixia que “estem afectats per este tipus de greuges comparatius i, encara que des d’ací puguem fer poc, tenim l’obligació de recolzar que les aportacions que ens corresponen, efectivament ens arriben”.

Des del PP, la seua portaveu, Maite Ferrándiz, explicava que anaven a recolzar la moció “perquè, fins i tot el mateix Govern de la Generalitat ha manifestat la seua disconformitat”. No obstant, els populars posaven com a condició “que hauria de canviar el terme de País Valencià pel de Comunitat Valenciana”. A la proposta la portaveu del Bloc-Compromís manifestava no estar d’acord.

El Bloc-Compromís admetia que “vaja barrat País Valencià/Comunitat Valenciana perquè per al nostre grup és País Valencià”. Però el PP no acceptava que la moció es remetera a Madrid amb la nomenclatura País Valencià i s’abstenia.

La moció era aprovada per 9 vots a favor, de Bloc-Compromís, els de Ciutadans de Pego i PSPV i 6 abstencions del PP.
696 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!