L’Ajuntament de Pego demana revocar immediatament la decisió de tancament de RTVV i recolza els treballadors i treballadores de l’ens públic

PSPV i Bloc-Compromís presentaven, cadascú, una moció per a rebutjar el tancament de RTVV fet públic esta setmana pel Consell. Acordaven fondre les dos mocions i presentar-la d’urgència conjuntament. El plenari de Pego aprova el recolzament ple als treballadors i treballadores de l’ens, revocar amb caràcter immediat la decisió del Govern de la Generalitat de tancar la Ràdio Televisió Pública Valenciana, establir mesures de diàleg i exigir responsabilitats polítiques i judicials per la situació de l’ens públic. La moció rebia el recolzament de PSPV, Bloc-Compromís i Ciutadans de Pego i els vots en contra del PP.
Els recents esdeveniments al voltant de RTVV: anul•lació de l’ERO pel TSJ i posterior anunci del Consell de la decisió de tancament de l’ens públic, amb les distintes conseqüències derivades, han provocat un allau de reaccions a favor de RTVV, tot i l’evident manipulació a la que ha estat sotmesa durant els últims 18 anys i el deute ingent a la que l’han dut els seus gestors nomenats pel Consell.

L’Ajuntament de Pego no ha estat alié a la polèmica decisió i en la darrera sessió plenària ordinària, celebrada ahir dijous, el PSPV i el Bloc-Compromís van presentar, cadascú una moció d’urgència, per rebutjar el tancament de RTVV i per a recolzar els seus treballadors i treballadores, entre d’altres punts. En concrets els acords van estar:

1. Revocar amb caràcter immediat la decisió del Govern de la Generalitat de tancar la Ràdio Televisió Pública Valenciana.

2. Donar ple suports als treballadors i treballadores de RTVV.

3. Establir mesures de diàleg, juntament amb la resta de forces polítiques de les Corts Valencianes, el Consell d’Administració de RTVV i representants dels treballadors, per a garantir la viabilitat i continuïtat de la Ràdio Televisió Pública.

4. Exigir responsabilitats polítiques i judicials pel greu perjudici que s’ha produït com a conseqüència del malbaratament dels diners públics de tots els valencians i les valencianes.

5. Remetre la moció i els seus acords al President de la Generalitat, Portaveus dels grups parlamentaris en les Corts Valencianes, Direcció de RTVV i Comité d’Empresa de RTVV.

Com la moció es presentava d’urgència, el regidor encarregat de defensar la seua inclusió per al debat va estar Josep Nadal, del Bloc-Compromís. Nadal declarava que “l’Ajuntament de Pego també forma part de la societat valenciana i ara és urgent que el Govern de la Generalitat Valenciana sàpiga que la societat valenciana està radicalment en contra de la decisió de tancar RTVV perquè C9 significa l’òrgan principal dels valencians i les valencianes. Que per a nosaltres, durant molts anys, ha sigut un frau, una estafa i un engany, però alhora no deixem de vore que en el nostre projecte de País Valencià democràtic i moderm necessitem una televisió. I necessitem poder canviar dins de Canal 9”.




Defensava el portaveu del Bloc-Compromís que no val carregar-se tot allò públic perquè, segons la política “neoliberal”, allò públic no val. Manifestava Josep Nadal que el tancament de RTVV afecta no només als treballadors, sinó que la decisió ha de vore “amb la societat valenciana en general. Com es defensaran les empreses valencines, el sector productiu valencià, als fills i filles de la societat valenciana que vullguen estudiar periodisme, imatge i so, que vull ser actors, músics… tot això se’n ve a baix si es tanca RTVV”.

La moció s’incloïa per al debat per 9 vots a favor (PSPV, Ciutadans de Pego i Bloc-Compromís) i 6 vots en contra del PP.

Llegia la moció el portaveu del PSPV, Raül Tamarit. Els motius que porten al PSPV i a Bloc-Compromís a presentar la moció amb els acords explicats abans són els següents:




“En les últimes hores, hem assistit al tancament unilateral i sobtat de la Ràdio Televisió Valenciana, en negar-se el govern valencià a acatar la sentència del Tribunal Superior de Justícia que revocava l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que ja havia afectat a més d’un miler de treballadors.

El tancament de la RTVV, la de tots els valencians, certifica l’enfonsament del govern del partit popular a la Generalitat col•lapsat pel deute públic, i amenaçat per nombrosos casos de corrupció i malbaratament dels fons públics. Un règim de qual Canal 9 no ha estat excepció.

L’Estatut d’Autonomia dels valencians preveu, en el seu article 56.2, el desenvolupament de mitjans de comunicació social a través d’una Ràdio i Televisió públiques. Un deure dels governants, el d’una informació pública i de qualitat, recollit també a la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, de 23 de novembre de 1983, i a la Llei originària de creació de l’entitat pública Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), la 7/1984, de 4 de juliol.

Estes lleis van ser aprovades per “la voluntat política d’assumir la responsabilitat concreta de fer avançar la consolidació de l’Administració Autonòmica i la presa de consciència dels nostres trets diferencials com a poble”.

Per això, el tancament de l’Ens públic suposa la renúncia al desenvolupament de l’autogovern valencià i també la pèrdua d’un dret identitari com a poble que agredeix directament la nostra cultura, la nostra llengua, i les nostres senyes d’identitat, així com també impedeix el nostre desenvolupament econòmic i social.

La pèrdua ja és irreversible, tan sols considerant les 1.700 persones que perden el seu treball, a les que s’han de sumar els milers de famílies que es veuran afectades per la desaparició d’este ens públic.

El deute de més de 1.300 milions d’euros que haurem de pagar entre tots els valencians i valencianes, és la conseqüència directa de la nefasta gestió del partit popular que ha utilitzat durant quasi dos dècades la ràdio televisió pública, la de tots, com a instrument a favor dels seus propis interessos partidistes.

Hui, quan ja està ofegada pel deute i no poden traure més rèdit polític la tanquen, culpant de forma vergonyosa els treballadors, i volent fent-nos creure que ho fan per a no “tancar hospitals” quan a hores d’ara ja han dilapidat l’Estat del Benestar de la Comunitat, realitat que ja coneixen tots els valencians”.


El portaveu de Ciutadans de Pego, Carmelo Ortolà, manifestava que és “difícil entrar en un debat d’estes característiques”. Sense entrar a valorar la gestió i la decisió del Govern valencià, Ortolà declarava que “considerem que devem tenir una radiotelevisió valenciana, en la nostra llengua, i si potser el més econòmica possible, però tenim dret a eixe servei”, per això Ciutadans de Pego anava a recolzar la moció.




Parlant d’un ens de titularitat pública com és RTVV, el PP de Pego no podia deixar de banda al•ludir a esta casa, Ràdio Pego, també de titularitat pública. A banda d’això, però Maite Ferrándiz, també declarava que “si preguntem a cada ciutadà de la Comunitat Valenciana, si està d’acord amb el tancament de RTVV, crec que dirà que no perquè és una televisió dels valencians, per als valencians, finançada en els diners dels valencians. Si entrem en el tema de com s’ha portat la gestió econòmica o de llibertat d’expressió o de censures, ahí podríem rascar molt al fons i jo me n’aniria més aprop, a un mitjà de comunicació local que és Ràdio Pego”. Concloïa la popular que “és evident que no anem a recolzar els termes d’esta moció, tot i que en alguns podem estar d’acord com és el fet de l’acomiadament de 1.700 persones […], però moltes vegades les decisions es prenen perquè són l’única via, en eixe moment”.




L’alcalde contestava a la portaveu popular sobre Ràdio Pego, comentant que “no crec que cap partit polític estiga fent política a Ràdio Pego”. Sobre C9, declarava que “tots estàvem orgullosos en un principi de vore els teus costums, de sentir parlar en la teua llengua però no enteníem molt bé perquè hagués de retransmetre la F1 o que hi hagués corresponsals a l’estranger i perquè no actuava La Gossa Sorda o altres grups de Pego”.




Josep Nadal, tornant al tancament de RTVV es dirigia directament als regidors populars per a expressar que “seria molt important que, ja que esteu en contra del tancament de RTVV, que vosaltres que sou del PP, digueu que no la tanquen perquè és molt important que no la tanquen per a este poble, valencià”.

El popular Eduardo Siscar manifestava que la moció el PP no la pot aprovar per l’argumentari que precedix els acords. D’altra banda, defensava que l’ERO es va fer pensant en salvar RTVV i culpava els sindicats d’haver dut les condicions del mateix al jutjat. No obstant això reconeixia que la situació actual de l’ens ha estat causada per la gestió del PP.

L’alcalde de Pego, Enrique Moll, recordava que l’ERO el fa l’empresa i són els jutges els que decidixen que està mal executat.

La discussió va continuar durant una bona estona, però el que hem escoltat dóna una idea de les postures de partit. La moció en contra del tancament de RTVV va estar aprovada per 9 vots a favor, els de l’equip de govern (PSPV i CdP) i del Bloc-Compromís i 6 vots en contra del PP.

En relació a esta qüestió, també informar que els joves del Bloc, Socialistes i d’esquerra republicana han convocat una concentració a la Plaça del País Valencià, diumenge 10 de novembre, a les 12.30 hores, per a rebutjar el tancament de RTVV.






632 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!