La Marjal de Pego lluita contra una planta invasora que amenaça espècies autòctones

La conselleria ha utilitzat maquinària especialitzada per a frenar la plaga. La Caixa hi ha invertit 300.000 euros per a eradicar l’exemplar, que és habitual en aquaris domèstics

La Conselleria de Medi Ambient, Urbanisme i Aigua lluita per eradicar una planta invasora que ha aparegut per primera vegada en un parc natural de la Comunitat Valenciana. La Marjal de Pego-Oliva ha sigut colonitzada en els últims mesos per una espècie subaquàtica coneguda com “Egèria densa”, una planta habitual en aquaris particulars que pot trobar-se en qualsevol botiga comú d’animals i que ara amenaça les espècies autòctones del parc. No obstant, la conselleria, gràcies a una inversió de 300.000 euros realitzada per la Caixa, ha aconseguit eradicar la planta invasora excepte en la zona del riu Bullent. Per a aconseguir eliminar-la, la conselleria ha comptat amb maquinària especialitzada que arranca la planta sense danyar els fons de la Marjal i sense perjudicar les espècies autòctones tant de flora com de fauna. No obstant, Medi Ambient continua amb la labor d’evitar que la “Egèria densa” torne a estendre’s pel parc natural i ara estudia plans per a combatre-la.

El director de la Marjal de Pego-oliva, Vicente Urios, ha explicat que l’origen de la planta està en el sud dels EUA i possiblement “l’espècie s’haja introduït en el parc perquè algú ha buidat un aquari en les aigües de l’aiguamoll”. La planta es va estendre amb rapidesa pel parc natural i, segons Urios, “amenaçava espècies autòctones”. L’espècie impedeix el pas de la llum i evita que l’aigua transcórrega amb normalitat per l’aiguamoll. A més, la “Egèria densa” és productora d’oxigen i, per tant, un altre dels efectes ha sigut que ha afavorit la reproducció d’espècies de fauna com la coneguda “cabriola”.

Sobre la forma d’expansió de la planta, Urios va apuntar ahir que ha sigut a través de propàguls, és a dir, una modalitat de reproducció vegetal. A més, “la neteja de canals ha afavorit la seua proliferació, ja que es van eliminar espècies competidores”.

El director de la Marjal va assegurar ahir a Llevant d’Alacant que la manera de combatre l’expansió d’esta espècie forana és “difícil” perquè no es pot fer de manera convencional pel fet que els herbicides específics per a esta planta estan prohibits en la Unió Europea. Per este motiu, la conselleria ha hagut d’idear una nova màquina per a arrancar la planta i eradicar-la de manera definitiva. No obstant, tampoc es descarta controlar la importació d’este exemplar habitual en aquaris.



710 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!