La corporació dóna suport al col·lectiu antifeixista i condemna la violència exercida per alguns dels seus membres el 18 d’octubre

El debat més intens de la sessió plenària ordinària celebrada ahir, es va produir en el punt siséde l’ordre del dia; la moció presentada per Compromís en la qual es feia referència als fets ocorreguts a Pego el passat 18 d’octubre, i que tenia per objectiu donar “suport al moviment antifeixista” i “demostrar el compromís del poble de Pego amb els valors democràtics i la defensa dels drets humans”.

En la moció, el regidor Àngel Oltra recorda que aquell dia «un grup de neonazis es passejaren durant tot el dia pel poble fent proclames i posant adhesius de caràcter nazi per tota la població». «I, -continua el text-, a la vista d’aquestes provocacions antidemocràtiques, desenes de persones eixiren al carrer per fer fora aquests visitants indesitjats, que finalment van ser mantinguts a les instal·lacions del camp de futbol per la Guàrdia Civil, aquesta situació es va allargar durant hores fins que finalment van ser escortats per les forces de seguretat fins als seus vehicles per a eixir de la població».

Compromís fa referència també en la moció a la detenció d’almenys 12 joves antifeixistes de Pego per defensar els valors de la democràcia i parla d’una actuació «arbitrària i desmesurada» per part de les forces de seguretat de l’Estat, les quals han obviat les actuacions dels neonazis.


Per part de Ciudadanos, Simón Ortolà argumentà que la moció buscava la confrontació i que l’actitud de Compromís era també feixista.


Ortolà va a tirar a faltar en el text de la coalició una condemna dels altercats que es van produir finalment el dia 18 i en els que, segons la Guàrdia Civil, sis agents van ser ferits presumptament per les accions dels joves antifeixistes. És per això que plantejà una esmena per afegir un seté punt a la moció, de condemna de les agressions que patiren la Guàrdia Civil i les autoritats locals.

En el seu torn, la regidora de Ciutadans, Alicis Siscar, es manifestà en contra de qualsevol tipus de violència.

Populars Pego, a través del seu portaveu Ferran Gonzàlez, també va condemnar la violència i va retirar de l’ordre del dia una moció que havia presentat, similar a la de compromís, però, afegint al text la condemna al comunisme i l’ultra-esquerra.

Arribat el torn dels socialistes, va ser l’alcalde qui defensà la postura del seu grup, per ser testimoni directe de tots els fets del 18 d’octubre. Relatà el que va succeir i quina va ser la seua actuació, cóm va anar calfant-se l’ambient fins als disturbis de la nit i les agressions per part dels antifeixistes. Enrique Moll considerà la versió de Compromís esbiaixada.

Amb el seu relat, Moll posà l’accent en que els joves antifeixistes detinguts no ho van ser per defensar uns valors democràtics, sinó per exercir la violència en aquesta defensa.

En la resta de punts de la moció, els socialistes van estar d’acord amb Compromís, menys amb l’últim que demana que s’investigue la presència d’elements d’ideologia nazi i feixista organitzada entre els cossos i forces de seguretat de l’estat.

Es va produir així un debat al respecte de si s’havia de votar o no les esmenes que volien presentar Ciudadanos, afegint un nou punt a la moció, i Socialistes Pego modificant el punt 2, tal com comentava Enrique Moll.

Àngel Oltra es mostrà contrari a acceptar el canvi del punt segon del seu text per haver estat consensuat amb el col·lectiu antifeixista de Pego, però, acceptà que es votara l’esmena de Ciudadanos perquè no afectava al cos de la moció.

Amb aquesta problemàtica damunt la taula, es va posar de relleu la manca d’un reglament que ordene les sessions plenàries, i va haver d’intervindre la secretària municipal per tal d’aclarir la situació, recordant que les esmenes sempre han estat votades anteriorment.

Després d’un recés demanat pels socialistes, aquestos decidiren retirar la seua proposta d’esmena i es va votar la de Ciudadanos. Amb el vot a favor de tots els partits de la corporació, excepte Compromís, que votà abstenció, es va fer l’afegit plantejat per Simón Ortolà, condemnant les agressions físiques i verbals a les autoritats per part dels antifeixistes. I la moció sigué aprovada amb els vots a favor del Pspv-Psoe i compromís i les abstencions de Ciudadanos, Ciutadans i Populars Pego.

MOCIÓ EN DEFENSA DEL CASTELLÀ COM A LLENGUA VEHICULAR

Continuant amb les mocions del ple, Ciudadanos presentà una proposant al ple que «l’Ajuntament de Pego exigisca al Govern d’Espanya i als partits polítics que l’integren, que mantinguen la referència al castellà, llengua oficial i comú de tots els espanyols, com a llengua vehicular en l’ensenyament en tot l’Estat en la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’Educació, tal i com estableixen la Constitució Espanyola, les sentències judicials i els tractats internacionals i, en conseqüència, retiren l’esmena transaccional firmada per ambdues formacions polítiques amb les forces separatistes al projecte de llei de reforma educativa de la LOMLOE».


Ciutadans de Pego va dir que no estava d’acord amb la moció perquè el fet de llevar la paraula «vehicular» de la reforma de la llei no perjudica al castellà. Alicia Siscar apostà per una llei consensuada per tots els partits.


Populars Pego mantingué que la llengua és un element d’unió i que la llei és una barbaritat no consensuada, per això recolzà la moció de Ciudadanos.

Per Compromís, la portaveu Anna Sastre aclarí que la Constitució Espanyola no parla del castellà com a llengua vehicular, sinó com a llengua oficial, a més d’altres aclariments dedicats al regidor de Ciudadanos.

I, Juan José Arbona, regidor d’Educació, també destarcà la possibilitat de que la coneguda com Llei Celaa puga perjudicar al castellà

La moció va ser rebutjada perquè només va rebre el suport de Ciudadanos i Populars pego. En Contra votaren Socialistes Pego i Compromís. Ciutadans de Pego es va abstindre.
1212 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!