La Clandestina clausurarà les VI Jornades d´instruments populars que hui comencen a Dénia.

El pegolí Josep Sendra és l´encarregat de coordinar, des de fa anys, la part més popular del Festival de Música al Castell de Dénia, que es dedica íntegrament a la dolçaina i al tabal, els instruments més representatius de la música valenciana popular i que aquest any se celebra des de hui, dia 3 fins al 6 d´agost. La Clandestina estrenarà el diumenge 6 a les 11 de la nit a la Plaça del Consell el segon premi de la III edició del Concurs de composició per a dolçaina i percussió. Dènia es troba immersa en un mar de músiques. El cap de setmana passat va tenir lloc el rock a la mar i el dimarts per la nit es va inaugurar la XV ena edició de “Música al Castell” que reparteix les seues actuacions entre l´emblemàtica fortificació de la ciutat i la Plaça del Consell.

Dins la programació d´aquest consolidat festival de música folk, des de fa sis anys es realitzen les jornades d´instruments populars, dedicats a la dolçaina i el Tabal, els més representatius de la música valenciana popular. El coordinador d´aquestes jornades és el pegolí Josep Sendra, un dels més importants coneixedors de la música popular valenciana.

Les 25 places ofertades per a aquestes VI enes jornades d´instruments populars es van completar la primera setmana que van eixir al carrer, del que es pot deduir l´alt nivell que presenten.

Els professors que enguany impartiran les classes magistrals des de hui fins al dia 6 d´agost són: en tècnica instrumental de dolçaina, Josep Alemany, component de Dolç Tab Jazz Project. En tècnica instrumental de tabal, Vicent Borràs, membre de l´Escola de Música Tradicional de la Xafigà de Muro. Les sessions de conjunt instrumental correran a càrrec de Juli Micó, director de la Colla Sant Antoni d´Alacant. Altres són les activitats que completen les jornades con és el taller de canyes de dolçaina que abraçarà des de la matèria prima fins a l´acabat. És un taller interessant per als músics perquè adequar la canya al llavi és tot un misteri. A més durant la classe de composició les Jornades comptaran amb la presència del compositor José Rafael Pascual Vilaplana, actualment Director titular de l´Orquestra Simfònica d´Albacete.

Dins les VI jornades d´instruments populars, des de fa quatre anys s´inclou un concurs de composició per a dolçaina i percussió. Les peces guanyadores d´aquest certamen són interpretades en el concert de cloenda per un grup convidat per l´organització.

Enguany el grup escollit ha estat la Clandestina, la colla de dolçaines i tabals de Pego, amb més de 50 músics en la seua plantilla i que per a aquesta actuació compta amb la participació de les Dansaires d´Uxola i Malaball, dos tipus de dansa per a ballar al ritme de la música popular que interpreten els instruments protagonistes de les jornades. L´actuació serà el diumenge 6 d´agost a les 11 de la nit a la Plaça del Consell. Aquesta, com la resta d´actuacions que es realitzen en aquest espai són gratuïtes.

El concurs de composició no només s’ha convertit en una de les convocatòries més atractives per als compositors que treballen amb els instruments valencians i aspiren a ampliar el seu repertori; sinó també per als grups convidats per a interpretar el concert de cloenda, que es presenta per a les colles de dolçaina i tabal com un escenari privilegiat on mostrar la seua força i professionalització. Un clar exemple es podrà veure diumenge amb La Clandestina. L´organització aposta per les colles que es formen a la comarca.

Les Jornades d´instruments populars es realitzaran a l´Escola de Música “Manuel Lattur” de Dénia. El taller de canyes de dolçaina és una activitat de portes obertes a la que poden acudir totes aquelles persones interessades.
278 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!