José Cambrils continua mostrant Pego, esta vegada ampliant la mirada a espais del terme i també a personatges destacats

És el tercer llibre que publica este pegolí, professional de la construcció fins la seua jubilació, el que el porta a desenvolupar un extens treball de camp sobre l’arquitectura al municipi i al terme i la seua situació. En esta ocasió José Cambrils ha decidit centrar-se en la història, pels barris, les places, les fonts i també persones que, per una altra vessant, han destacat.

Pego. Un pueblo, un lugar, nuestras gentes, és el títol del tercer llibre que publica el pegolí José Cambrils. En la línia dels anteriors i sense deixar de banda el seu perfil professional i la seua estima per l’arquitectura, Cambrils esta ocasió ens convida a passejar pel poble i el seu terme a través de les 201 pàgines de la publicació. Com ell mateix explica en la presentació del llibre, es tracta «d’un recorregut per la nostra història, pel nostre passat, pels nostres barris, els seus carrers i les seues places, per les seues gents que en un llarg centenar d’homes i dones, situats en l’àmbit del temps al que pertanyien i pertanyen, han donat i seguixen donant notorietat, popularitat i nom al nostre poble, construint amb l’esforç quotidià de totes estes persones de les quals algunes han desenvolupant existències admirables i inclús heroiques». Eixe grapat de persones de rellevància, també inclou gent d’altres pobles que han «deixat petjada i un grat record» al municipi. L’autor advertix, però, que pel que fa a la gent inclosa, és només «un ventall de les moltes que s’haurien de destacar i nomenar».

Pego. Un pueblo, un lugar, nuestras gentes ens situa en el naixement de la vila, amb les dos cartes pobles del municipi, la de 1279 i la posterior, la de 1286 redactada després del poc èxit de la primera perquè s’assentaren cristians al nostre terme. A mesura que passem les seues pàgines, ens adonem que l’autor ens convida a barrejar la història i els personatges o persones importants que han contribuït, en un moment o en un altre, al Pego en el que hui vivim. José Cambrils, ens dóna biografies ràpides amb les dades més significatives de cada persona rellevant. Són pinzellades perquè ens entre la curiositat per conèixer més de cadascun i cadascuna de les persones triades per a estar en este extens llibre.

Així mateix, José Cambrils, convida a totes aquelles persones que no són de la localitat i llisguen el llibre a deixar el cotxe i endinsar-se pels carrers i carrerons del nucli urbà. Hi destaca les portes amb més solera, els taulells amb els sants que podem anar buscant per les façanes, les obres d’art més destacades de l’església de l’Assumpció, incloses en la Llum de les Imatges, els hidràulics que encara conserven algunes cases de Pego. Així mateix, en passar les pàgines de Pego. Un pueblo, un lugar, nuestras gentes, el lector i la lectora podrà anar veient alguns canvis significatius en edificis i espais públics que s’han anat produint al llarg de la història del municipi, com és el cas, per exemple de la plaça de l’Ecce-Homo, de la plaça del Mercat o la façana del teatre municipal.

És important assenyalar que durant tot el llibre les fotografies estan presents. Fetes pel propi autor, José Cambrils, ens va mostrant a través d’estes instantànies el Pego d’abans i el Pego d’ara. I, alhora que combina fotos i temàtiques amb personatges i història, tot perquè la persona que vaja llegint Pego. Un pueblo, un lugar, nuestras gentes puga tindre informació suficient per conèixer la localitat i tot el s’ha anat aportant a ella, a més de tot el que el municipi ha aportat a les persones que han viscut al seu si.

1639 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!