III edició de Terra de Retrobament

Al voltant de 150 persones procedents de diversos municipis de les Illes Balears han participat aquest cap de setmana en diversos actes d’agermanament entre dos localitats de les illes, Llíber i Xaló. A més altres municipis també han signat la Carta Pobla de Pego, que va donar el tret d’eixida a Terra de Retrobament. En tres anys, més de 6.000 mallorquins han visitat la nostra comarca.
El passat divendres s’iniciaren els actes al voltant d’aquest III aplec de Terra de Retrobament entre l’illa de Mallorca i els municipis en general del Pais Valencià i en particular de la Marina Alta. Les prop de 150 persones procedents de Mallorca van ser rebudes ahir a Dénia amb tots els luxes. Des del port de la capital de la Marina es van dirigir a l’ajuntament. Música de trompa i les paraules del primer tinent d’alcalde de la ciutat, el nacionalista Pau Reig iniciaren l’acte.

A continuació l’arxivera municipal, Rosa Server va explicar part dels lligams dels dos pobles i el naixement de Terra de Retrobament que te el seu inici en dos pilars: la Fundació Baleària i la Carta de Pego amb motiu del 725 aniversari de la creació de la ciutat.

Rosa Server va fer un seguiment del procés que ha portat Terra de Retrobament durant 3 anys. I va presentar el document que després se signaria del compromís de creació de la Fundació Terra de Retrobament, un acord que implica els municipis de les Marines adherits a la Carta de Pego, a la Fundació Baleària-Quatre Illes i a S’Institut de serveis socials i esports de Mallorca amb l’objectiu de promoure les relacions entre les comarques de la Marina Alta i les Balears.

El president de S’Institut de serveis socials i esports de Mallorca, que va signar l’acord en representació dels pobles Balears va parlar d’un moment històric i va demanar que les comunicacions entre els dos territoris siguen més ràpides i segures. En qualsevol cas, més de 6.000 persones en tres anys ja han visitat, procedent de les Illes, la Marina Alta.

Així mateix també va fer referència a l’obligació dels dirigents politics per a fomentar aquestes reunions i amb independència d’ideologies per a continuar compartint allò que ens uneix. Finalment va agrair la rebuda als mallorquins des de fa tres anys des de la signatura de la Carta de Pego. A l’acte, es trobava el regidor encarregar de Turisme de Pego, Joan Carles Cambrils.

Finalment l’alcaldessa de Dénia, Paqui Viciano, en nom de tots els pobles de la Marina que han signat la Carta de Pego va donar la benvinguda a aquesta III edició i la creació de la Fundació.

Terra de Retrobament, recuperar la memòria històrica de dos pobles que històricament ha tingut molts lligams. Uns actes en els que pego i el seu 725 aniversari van rellançar

L’acte de Dénia va ser el primer d’una llarga llista d’esdeveniments que es centraren principalment a Llíber i Xaló. Al primer municipi de la Vall del Pop, es van agermanar dos pobles En 1.609 veïns de Llucmajor de Mallorca van creuar el mar que els separava de la península per a repoblar un xicotet municipi que s’havia quedat buit en la Marina Alta després de l’expulsió dels moriscos. Llíber es va omplir de forasters mallorquins que van arribar per a conviure amb els pocs habitants cristians que van quedar. van arribar a conformar el 95% de la població.

Diversos segles després veïns de LLucmajor han tornat a realitzar la mateixa travessia per a retrobar-se amb els seus avantpassats i agermanar-se amb les gents que ara habiten Llíber. I el dissabte veïns de Xaló i els de Santa Margalida també van realitzar el mateix acte.

El diumenge al Verger es celebrà la VI Trobada de boixets al carrer major. La majoria de les localitats que formen la nostra comarca ja s´han adherit al projecte, donant igual el color polític dels governs municipals que hi participen.

Altres comarques veïnes estan interessades a formar de Terra de Retrobament, tot i que segons el regidor de turisme de Pego, Joan Carles Cambrils, de moment, encara és prompte per a rebre altres convidats, ja que el projecte es troba en una fase de consolidació i no tant de creixement, que segons assegura Cambrils s´ha de produir a poc a poc.459 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!