Expectatives incertes en l’inici de campanya citrícola a Pego

A hores d’ara les estimacions apunten a que hi haurà una producció més elevada que l’any passat, en contrapartida el calibre és més menut que l’habitual i pot dur problemes. La qualitat, però, sembla bona en les primeres varietats a collir. Després de l’historial citrícola dels darrers anys és normal que aquesta nova campanya que ara comença estiga sent seguida amb lupa. De moment, des de la Cooperativa Agrícola de Pego, el seu comercial, Ximo Sala, apuntava a unes “expectatives incertes” i explicava el per què; “perquè de moment les estimacions són que hi haurà una producció més elevada que l’any passat, però també està portant-nos algun […] problema en el tema de calibre” ja que aquest s’està quedant molt baixet. Així que sembla que un no pot estar tranquil ni un any, en qüestió citrícola.

Pel que fa a les taronges, Ximo Sala, comentava que “les expectatives són encara molt fosques perquè no se sap que arribarà d’altres procedències com Argentina i Sudàfrica”. Tot i que apuntava a què de moment “no pinta malament la qualitat.”

El problema del calibre és important de cara al resultat final de la campanya perquè normalment no és massa acceptant entre els consumidors. Però a això s’ha d’afegir, apuntava el comercial de Coopego, que engany ja s’aplicarà la “retirada de les ajudes a la indústria”, unes ajudes que el llaurador cobrarà directament, però que provocarà, segons Sala que “els quilos que entren que vagen dirigits a la indústria resten preu a la resta de quilos”, arribant a declarar l’expert que si es cullen “serà pitjor per al llauradors perquè acabaran carregant-li despeses de la collita d’eixos quilos”.

Arribats a aquest punt ens podríem preguntar què ha fet que els cítrics siguen majoritàriament menuts? Perquè després d’una collita com la de l’any passat en què els tarongers no estaven carregats, es podia predir perfectament que enguany si que ho estarien i això implica que s’ha d’ajudar a l’arbre a descarregar perquè la grandària del cítric siga apropiada per al mercat. Per a Ximo Sala, s’ha arribat a aquesta situació per “un cert desencant en el camp perquè no està traent-se el rendiment que cal per a fer les tasques que cal per a evitar això.”

Esperem, des d’ací, però que la campanya adquirisca un valor positiu.612 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!