Es presenta a Pego el ‘best-seller’ sobre diversitat lingüística, ‘Els parlars valencians’

Premi de lexicografia i onomàstica Joan Coromines en 2017, el llibre escrit per Vicent Beltran i Carles Segura es va publicar al mes d’octubre de 2017 i en només uns dies es va exhaurir la primera tirada. Va ser el llibre més venut en la passada Plaça del Llibre de València. L’Associació Cultural Atzaïla porta a Pego la presentació d’este llibre que aprofundix en les singularitats del parlar de cada poble. Esta activitat que té lloc a les 19:45h al teatre municipal es complementa amb la Festa Estellés que dissabte se celebra, a partir de les 18:30h., a l’Espai Veïnal Antic Institut, dins les III Jornades Culturals d’Atzaïla.

L’Associació Cultural Atzaïla celebra este cap de setmana les III Jornades Culturals amb dos activitats programades. Una hui divendres i l’altra de dissabte. Dos activitats que reten homenatge a dos escriptors, Antoni Maria Alcover i Vicent Andrés Estellés. La primera d’elles té lloc al teatre municipal de Pego esta vesprada, a les 19:45 h. Es tracta de la presentació del llibre Els parlars valencians.

Este llibre va rebre al mes d’abril de 2017 el Premi de lexicografia i onomàstica Joan Coromines atorgat per l’Institut d’Estudis Catalans. «La presentació del llibre és un autèntic espectacle on es conjuga la unitat del valencià com a llengua amb les variants comarcals i les enllaça amb les singularitats de cada poble», asseguren des d’Atzaïla. A més, assenyalen que «els autors fan que les particularitats locals del nostre idioma siguen fàcilment enteses gràcies als mapes lingüístics a tot color, i que fan que un llibre acadèmic tinga una excel·lent divulgació entre el gran públic». Durant la presentació, que té lloc esta vesprada, «es detallarà com es diuen arreu del territori paraules com cosconelles, monges, basínia, pebrera, queredilla i moltes altres». Hi ha qui ha considerat Els parlars valencians com el “best-seller” sobre la diversitat lingüística, i als seus autors Vicent Beltran i Carles Segura com els Alcover-Moll de segle XXI.

La figura d’Antoni Maria Alcover sobrevolarà la presentació del llibre, ja que en el mateix lloc, al Teatre Municipal es mostrarà una xicoteta exposició sobre la figura d’este important lingüista que va estar a Pego ara fa 100 anys, més concretament en els primers dies del mes de juliol de l’any 1918, ha explicat a Ràdio Pego, Josep Escrivà, membre d’Atzaïla. Antoni Maria Alcover i Sureda fou escriptor, eclesiàstic i un reconegut lingüista. És l’autor del Diccionari català-valencià-balear, amb la col·laboració de Francesc de Borja Moll, i la participació de Manuel Sanchis Guarner. Este immens vocabulari consta de 10 toms i està considerat el recull de lèxic i formes idiomàtiques més important de la nostra llengua. L’exposició, cedida per una institució pública depenent de l’Ajuntament de Manacor, estarà oberta al públic des de les 19:15 h mentre que la presentació del llibre començarà a les 19:45 h.

La segona activitat de les III Jornades Culturals d’Atzaïla té lloc dissabte a l’ Espai Veïnal. Allí, a partir de les 18,30h., se celebra la Festa Estellés. Una vesprada en la qual es podrà gaudir del poema musicat ‘Assumiràs la veu d’un poble’, també de la presència d’Isabel Anyó Andrés, néta del poeta de Burjassot i la lectura de poemes a càrrec de poetes i amants de la poesia. Col·laboren en este acte, tots els centres educatius del municipi i l’Ajuntament de Pego.

1647 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!