Hui divendres Pego ha estat present en la IV Trobada d’Ajuntaments de la Xarxa Mai Més

És la segona vegada que l’alcalde de Pego, Enrique Moll, la regidora de Cultura, Laura Castellà i la del president de l’Associació per la Memòria Històrica de Pego, Jaume Sala, assistixen a esta Trobada que enguany se celebra a Manresa. La Xarxa de Memòria i Prevenció del feixisme que vol ser «un espai obert de debat i de col·laboració entre municipis per a intentar definir conjuntament que són les polítiques públiques de memòria». Entre les qüestions que es tractaran també està, avançava la regidora de Cultura que també es tractarà l’organització de la I Trobada d’Instituts de la Xarxa Mai Més que acollirà Pego el proper mes de desembre.

Darrerament, una de les preocupacions de la Unió Europea és l’avançament imparable dels partits d’ultradreta que comencen a tindre presència en els distints parlaments de l’euro zona. Potser per això, ahir el Parlament Europeu llançava un missatge, que potser siga més simbòlic que efectiu, però que avança a favor de la prohibició de les les organitzacions que glorifiquen el feixisme i el nazisme.

En este context, per segon any consecutiu, Pego estava present en la IV Trobada d’Ajuntaments de la Xarxa Mai més celebrada a Manresa, amb l’assistència de l’alcalde, Enrique Moll, la regidora de Cultura, Laura Castellà i el president de l’Associació per la Memòria Històrica de Pego, Jaume Sala. Es tracta d’una Xarxa de Memòria i Prevenció del feixisme que vol ser i és «un espai obert de debat i de col·laboració entre municipis per a intentar definir conjuntament que són les polítiques públiques de memòria».

L‘any passat la temàtica va girar al voltant dels monuments. Enguany, «s’ha fet més èmfasi en les paraules, en el llenguatge i en la comunicació», explicava per a Ràdio Pego l’alcalde, Enrique Moll.

Durant el debat i les ponències que s’han realitzat a la Trobada, s’ha volgut distingir entre el que són «els partits d’ultradreta i el que és el feixisme, el nazisme i el falangisme» en la mesura que es considera que estos darrers conceptes «són antics i tenen el seu valor en l’antiguitat», explicava Enrique Moll. El que el s’ha defensat des de les distintes ponències és que cal evitar «marcar estes tendències amb noms del passat perquè és perjudicial». Així, s’aposta per «crear noves denominacions per a les noves tendències d’odi».

La comunicació i la informació són les vies que es consideren més convenients per a treballar en el canvi que es proposa. I és que el «negacionisme no porta enlloc», afirmava l’alcalde de Pego. Com a exemples posava «la desinformació que hi hagut des de la transició democràtica, el no poder trobar encara als nostres morts en les cunetes, que encara existisquen foses comunes, que no estiguen tots els morts identificats, que existisquen tants desapareguts com per a que Espanya siga el segon país, després de Cambotja, amb més desapareguts per culpa d’un conflicte bèl·lic». Tota esta desinformació, assegurava Enrique Moll, està fent que «cresquen els partits d’ultradreta».

«El municipalisme és molt important per a tot este tipus de treball», insistixen des de l’AMICAL, ja que la col·laboració entre ajuntaments i alhora entre estos i els instituts i les associacions per la Memòria Històrica, si és «viva, permanent i amb projectes comuns», permet caminar cap als objectius proposats.

Anunciava l’alcalde de Pego que «s’espera, a falta de confirmació definitiva, que a finals de 2018 tots els instituts del nostre territori vinguen a fer una trobada, que seria la primera, sobre la Memòria Històrica a Pego». Les dates que es barallen estan entre el 10 i el 15 de desembre.

Tot el treball de la Xarxa Mai Més està recollint els seus fruits, indicava l’alcalde pegolí, perquè cada vegada són més els ajuntaments que s’estan adherint a ella. De fet, s’està preparant una trobada a Extremadura per a l’any que ve i una altra trobada a Galícia. Esta circumstància feia que l’alcalde es «congratulara perquè el municipi de Pego és dels primers en entrar en esta Xarxa i estem col·laborant amb ells activament».

1399 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!