Els llauradors reclamen a l’Administració ajudes contra la crisis de la taronja

A toc de xiulet i precedits d’una trentena de tractors, milers d’agricultors, convocats per l’Associació Valenciana d’Agricultors, es van manifestar el dissabte a València per a reclamar «uns preus dignes» per a tots els productes del camp, en especial dels cítrics, i una Llei de Comerç que regule els marges comercials. El divendres, el llauradors, convocats per la Unió també van reclamar el mateix, si bé centraren les crítiques al govern de la Generalitat i AVA ho va fer al de Madrid. Les poques pancartes reivindicatives que portaven els agricultors dissabte de matí demanaven «Solucions al sector de la llima ja», «Agricultor no vengues productes sense preu», «Els nostres llocs de treball estan en joc», «Mou-te per a salvar la vinya, mou-te per a salvar el teu futur», «Camps morts» «Zapatero per no tindre tarannà les taronges han caigut a terra». I és que la protesta organitzada per AVA anava dirigida contra el Govern Central, de fet es va evitar criticar a la Generalitat.

El president d’AVA, Cristóbal Aguado, abans de la marxa, va exigir el Govern «que és el nostre representant a Brussel•les que lluite pel nostre futur» i «decidisquen si volen agricultors o no els volen>>. Aguado va instar el Govern a «plantar-se a Brussel•les i dir el que toca», principalment, «estabilitzar els preus, transparència comercial, seguretat fitosanitària, aigua per a regar que no tenim i una sèrie de mesures que ens donen seguretat».

A més sobre la divisió dels sindicats agraris La Unió-Coag i UPA es van manifestar el divendres contra la Conselleria d’Agricultura, el president d’AVA va defensar que per «sort hi ha diversitat de criteris i posicions, igual que hi ha molts partits polítics hi ha organitzacions agràries amb criteris variats» encara que va reconèixer que «ens manifestem quan és oportú junts i quan és oportú separats».

Aguado va advertir que la protesta del dissabte «serà l’última de manera pacífica i responsable que fem i que a la pròxima alçarem més la veu». Finalment, va alertar que els agricultors que «estan ací són els bons no els que s’han quedat en casa o en el bar» i que «només aconseguirem el futur units i en equip». A més, va reclamar inspectors de cítrics en tots els ports.

Per la seua banda, La Unió de Llauradors i UPA es manifestaren divendres i carregaren les crítiques contra el conseller d’Agricultura, Juan Cotino, a qui demanaren que se’n vaja a casa i no es tanque a la Conselleria per no resoldre la crisi. Els llauradors portaven samarretes de color taronja on podia llegir-se: «el camp és vida, fes-lo teu».

Els manifestants van escampar pel sòl taronges i suc de clementina, alhora que corejaven un surtit repertori de consignes el blanc principal del qual va ser el conseller d’Agricultura com ara «Cotino vaquer, defens el banquer» , «Cotino no vals un rave» «la taronja és mor i a Cotino no li dol». Els dirigents de la Unió-Coag, Miquel Oltra i Josep Botella, junt amb el secretari general de la UPA-PV, Rafael Cervera, van entrar en la conselleria per a entrevistar-se breument amb el subsecretari del departament, Enrique Martí, amb l’objecte d’entregar-li una taula reivindicativa amb una sèrie de mesures orientades a garantir un preu mínim per al citricultor.
622 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!