Els ajuntaments de Pego i les Valls rebran 95.000 euros de les ajudes urgents de Diputació

La Diputació d’Alacant aprova per unanimitat en un ple online el repartiment de 3 milions d’euros en ajudes urgents a ajuntaments pel coronavirus. Els ajuntaments de Pego i les Valls rebran un total de 95.000 euros. 33.000 seran per a Pego euros; els ajuntaments de la Vall de Gallinera i de l’Atzúvia, rebran 16.000€ cadascun, i la Vall d’Ebo i la Vall d’Alcalà, 14.000€ també cada ajuntament.

La Diputació d’Alacant va celebrar ahir el primer plenari via online de la seua història. Una sessió extraordinària en que es va aprovar per unanimitat el repartiment extraordinari de tres milions d’euros entre els ajuntaments de la província de menys de 30.000 habitants, per tal d’ajudar-los a fer front a la despesa social derivada de la crisi del coronavirus.

Segons s’ha informat des de Diputació, aquesta primera partida s’incrementarà en un futur segons les necessitats que vagen plantejant les localitats.

Donades les circumstàncies imposades per la pandèmia, els 31 diputats van seguir i participar via internet en aquesta sessió extraordinària i urgent.
El ple, que s’ha iniciat amb un minut de silenci en memòria de l’última dona assassinada víctima de la violència de gènere i dels morts pel coronavirus, ha estat encapçalat pel president, Carlos Mazón, des del seu despatx, qui ha agraït la tasca que estan realitzant els diferents departaments de la institució per a contribuir a contindre la pandèmia del COVID-19, “sempre en total coordinació amb la Generalitat, que és la unitat de comandament ací”, ha indicat.

Al costat de Mazón, els portaveus dels diferents grups polítics també han agraït la labor i l’esforç que estan realitzant tots els professionals dels diferents àmbits davant aquesta crisi sanitària i han traslladat les seues condolences a les famílies dels morts, així com ànim a la resta dels ciutadans.

Respecte a la partida econòmica de 3 milions d’euros, aquesta se sufragarà amb romanents de tresoreria, cosa per a la qual ha sigut necessari aprovar en la sessió d’aquest matí la corresponent modificació de crèdit. La diputada de Serveis Socials i Igualtat, Mª Carmen Jover, ha explicat que “estem vivint una situació sense precedents en la qual hem d’estar tots units per a ajudar als qui més ho necessiten”.

Segons ha detallat, les subvencions, que s’han distribuït seguint els criteris de repartiment de les inversions financerament sostenibles -prevalent als municipis més xicotets- aniran destinades, entre altres accions, a l’ajuda domiciliària, especialment a persones majors, amb discapacitat o en situació de dependència, o el trasllat als domicilis, en cas de necessitat, de serveis de rehabilitació o teràpia ocupacional.

L’atenció a les persones sense llar, el reforç de les plantilles dels Serveis Socials municipals o l’ampliació de les partides destinades a garantir a les famílies la cobertura de les necessitats bàsiques són unes altres de les mesures per a les quals els ajuntaments comptaren amb la col·laboració econòmica de la Diputació, que agilitarà en la mesura dels possible la tramitació d’aquestes ajudes.

Així doncs, l’Ajuntament de Pego rebrà 33.011 euros; el de l’Atzúbia 16.956; a la Vall de Gallinera se li concedeixen 16.814 euros; a la Vall d’Ebo 14.221; i a la Vall d’Alcalà, 14.069 euros. Xifres que sumen un total de 95.071 € per a Pego i Les Valls.

Els portaveus dels diferents grups polítics van recolzar aquesta iniciativa “perquè els consistoris puguen comptar com més prompte millor amb aquestes ajudes”, va comentar Gerard Fullana, del Grup Compromís, qui apuntà la possibilitat d’estudiar altres vies de col·laboració com la compra genèrica d’Equips de Protecció Personal (EPI) per als municipis.

El portaveu de Ciudadanos i diputat d’Infraestructures, Javier Gutiérrez, indicà que es tracta «d’una mesura necessària per a continuar prestant serveis essencials sobretot als col·lectius més vulnerables” i destacà l’equitat en el repartiment de les subvencions concedides, “ja que s’ha basat en criteris objectius com la població o la densitat, atenent de manera especial als municipis més xicotets”.

D’altra banda, Toni Francés, portaveu del Grup Socialista, va destacar “el paper fonamental que estan realitzant els ajuntaments per a donar cobertura a les actuals necessitats dels ciutadans”. I afegí que “la Diputació compleix amb aquestes ajudes la seua finalitat de transferir diners als municipis perquè aquestos puguen continuar funcionant i treballant per a resoldre els problemes de la ciutadania”.

El portaveu del Grup Popular, Eduardo Dolón, ha destacat que la Diputació d’Alacant “està liderant la resposta a la crisi del coronavirus”. També ha ressaltat que només onze localitats han quedat fóra del repartiment per superar la població fixada en 30.000 habitants. No obstant això, si fóra necessari, ha afegit, “el suport de la Diputació arribarà també a aquestes ciutats, que compten en principi amb major capacitat de resposta”.

El diputat d’Emergències, Javier Sendra, també ha detallat les mesures adoptades en el Consorci Provincial de Bombers -en el qual s’ha confirmat entre els bombers un positiu i dos pendents de resultat de l’anàlisi al Parc de Benidorm- davant el COVID-19 i que inclouen, entre moltes altres, la suspensió dels permisos del personal o l’increment de les guàrdies de 24 a 72 hores, amb descansos de 12 o 15 dies, per a afavorir l’aïllament en cas de contagi.

Segons ha avançat Sendra, els consorcis de bombers de les tres províncies estan treballant, sota la coordinació de la Generalitat, en el protocol a seguir per a col·laborar amb els municipis que el sol·liciten en la desinfecció dels seus carrers.

D’altra banda, la vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha explicat que des de la seua àrea, a més del tancament dels centres culturals, s’ha posat en marxa en Youtube, sota el hastag #yomequedoencasaconladipu, contingut audiovisual d’oci i entreteniment per a fer més suportable el confinament domiciliari.

El president Carlos Mazón va tancar aquest inèdit ple anunciant que ja s’està treballat per a, “una vegada baixe el pic dels contagis”, s’impulse diferents iniciatives “enfocades a accelerar la recuperació econòmica dels sectors productius de la província”, de manera especial el turístic.

Es farà una reorientació dels plans d’ajudes turístiques que impulsa el Patronat Costa Blanca, segons ha avançat Mazón, qui ha demanat, així mateix, als diferents departaments que estudien les partides econòmiques que, a causa d’aquesta crisi sanitària, no es podrà executar, per a destinar-les en el seu moment a la recuperació de la província.

Finalment, el president ha assenyalat que està en permanent contacte amb les associacions i entitats empresarials del territori per a estudiar les possibles propostes que puguen ajudar en aquesta tasca. Així mateix, ha agraït el suport, tant econòmic com material, que des del sector privat s’està oferint per a lluitar contra la pandèmia “i que s’està posant a la disposició de la Generalitat”.
1125 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!