Els agricultors temen una caiguda del 25% en el preu dels cítrics

Coopego proposa fixar un mínim de mercat per a atenuar les negatives perspectives econòmiques de la campanya d’arreplega. A final del 2007, la cooperativa pegolina haurà arreplegat el 70% de la collita, encara que els preus són pitjors que els de l’any pasta. Pego recolzarà una vaga general del sector en cas de produir-se.

A finals d’any Coopego, cooperativa agrícola que comprèn els camps de cítrics de Pego i part de la Retoria, haurà arreplegat el 70% de la collita. Si bé la quantitat i qualitat del producte han estat valorades com a positives, des de la cooperativa van explicar que no ha estat tan satisfactori el resultat de les primeres vendes.

Enguany s’estan arreplegant preus molt baixos respecte a altres temporades. De fet els preus han caigut fins a un 25% segons les distintes tipologies de producte. En el cas de la clementina, la caixa de 2,5 quilograms ha passat a cotitzar-se d’1,65 euros, l’any passat, a 1,45 euros en esta campanya. Este no és, no obstant, el descens més acusat. Altres productes com la Navelina estan obtenint resultats «desastrosos» segons van informar des de Coopego.

Estos nivells tan baixos podrien continuar descendint en la segona part de la campanya, és a dir, a partir del mes de gener. Segons explica Ximo Sala, comercial de Coopego, els tres últims anys la segona part de la promoció ha tingut resultats pitjors que la primera. En este sentit, Sala va alertar que si els preus continuen descendint com fins ara molts agricultors obtindran xifres negatives pel que no tindran beneficis dels cítrics collits en els seus camps.

A més, Sala va destacar que esta mateixa setmana s’ha celebrat una assemblea amb la Federació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana en què s’ha acordat que Coopego se sumarà a la desocupació general del sector citrícola en el cas que es produisca.

Amb la protesta els agricultors manifestaran que s’ha arribat a una situació límit i exigiran una solució perquè millore el futur del sector.
Podrien ser moltes les explicacions a la caiguda dels preus dels cítrics. Per la seua banda, Sala considera que és un problema de la llei de l’oferta i la demanda. Hi ha molt pocs compradors per a una gran quantitat de producte. Esta situació provoca segons el parer de Sala que «el poder del que compra sobre el qual ven és molt major, per la qual cosa els demandants sempre ixen guanyant».

D’esta manera, Sala va assenyalar com a possible solució que es marquen unes directrius amb uns preus mínims perquè els agricultors no patisquen estos resultats tan catastròfics. Sala va matisar que este patró deuria ser establert a nivell nacional per la Interprofessional Citrícola Espanyola, Intercitrus, societat en què està representat tot el sector citrícola espanyol.

544 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!