Els agricultors es mobilitzen per a demanar preu justos per als cítrics

Avui La Unió de Llauradors i UPA, demà AVA es mobilitzen per demanar que preus justos per als agricultors. Des de Pego eixirà un autobús cap a València organitzar per AVA per a acudir a la marxa verda i taronja. Aquestes mobilitzacions es repetiran al mes d´abril. Entre avui, La Unió de Llauradors i UPA, i demà, AVA, els agricultors valencians es mobilitzen al cap i casal per a demanar millores en el sector citrícola, sobretot pel que respecta als preus que paga la mandarina, la taronja o la llima. Uns preus irrisoris per als agricultors. Les dades de la Unió de Llauradors denunciaven que les liquidacions citrícoles de comerços i cooperatives que es van coneixent són un 80 % més baixes de mitjana que els preus de referència que publica la Conselleria d’Agricultura i quasi un 1.300 % inferiors al què paguen els consumidors després per la fruita en els supermercats o botigues.

És per això que denuncia que els preus que perceben els agricultors en el camp són realment molt baixos, que les cotitzacions de la Conselleria d’Agricultura estan bastant inflades i maquillades i que la diferència entre el que rep el productor i el que paga posteriorment el consumidor és totalment desorbitada. Així mateix, Cristóbal Aguado va denunciar ahir que “la diferència entre el preu que paga el consumidor per les taronges, entre 1 i 3 euros/kg, i la misèria que percep l´agricultor, entre 0´07 i 0´09 euros/kg, és suficientment escandalosa com a donar un crit i que les administracions s´enteren d´una vegada el problema de preus, que afecta a altres cultius fonamentalment l´arrós, el vi o les hortalisses”

No cal anar molt lluny per escoltar eixa visió negativa de la situació. José Maria Garcia, més conegut com a “Pataca”, president d´AVA a Pego, reconeix que la situació és desastrosa i que enguany seran moltes les collites que es quedaran penjant i sense treballar.

Des de Pego un autobús quasi ple partirà demà a les 8.30 del matí cap a València per a formar part de la marxa verda i taronja que recorrerà tot el carrer Sant Vicent de la capital fins a la Plaça de Sant Agustí per a entre d´altres coses reivindicar una Llei de Comerç de productes agroalimentaris que incloga l´establiment d´una regulació dels marges comercials; com altres mesures que afavoreisquen i faciliten la transparència del mercat. Pataca, alhora que facilitava les dades de l´ocupació de l´autobús, també es reflexionava sobre la poca iniciativa de pegolins i pegolines, que després es queixen de com estan les coses, però no actuen per a remeiar-les.

Aguado en una roda de premsa va criticar el sistema comercial, assenyalant que “només queden especuladors que venen els nostres productes sense tindre en compte el seu cost”, i del que ha retret que “siguen incapaços de realitzar una política de gestió comercial, entre comerços privats i cooperatives, i de lluitar per un millor preu”.

Des de Pego s´avisa que per a abril s´estan preparant noves mobilitzacions i s´agraeix l´esforç a tots els participants que demà acudiran a València.

905 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!