El vent protagonista de la primera jornada forta de pluges

Pego ha acumulat entre ahir i hui al voltant de 90 l/m2. El temporal, que va deixar precipitacions de fins a 183 litres en la Rambla Gallinera i 180 en la presa d’Isbert, va obligar a tallar tres carreteres: una nacional, la N-340 i dos de la xarxa secundària. El cel avui és fosc i a estones mostra com una capa blanca que s’intueix com a pluja, un cel que amenaça pluja, com la que va caure ahir dijous, 9 d’octubre, que a Pego va arribar a precipitar 70 litres per metre quadrat. El fort vent, però va ser pot ser més protagonista que la pròpia pluja, ja que va ser capaç de tirar alguns arbres i moltes branques, també va ser capaç de desplaçar contenidors de fem. De moment la situació és moderada, com declarava aquest matí el regidor d’agricultura, Andreu Dominguis.

El fort vent que va acompanyar al temporal de pluja en les seues primeres hores va obligar a tancar els ports de Sagunt, Dénia i Gandia, i el de València, a les 21.00 hores, mentres la crescuda d’alguns barrancs provocava el tall de camins, deixava atrapat en el seu vehicle a un conductor a Bocairent i aïllava quatre jóvens que pretenien creuar un barranc a Llíber.

Les fortes precipitacions registrades en la Vall d’Alcalà (227 litres per metre quadrat), la Vall de Gallinera (181 litres) o la la Vall d’Ebo (170), entre altres poblacions de l’interior de la Marina, van posar anit en escac la tranquil•litat dels veïns de la comarca al deixar prop de desbordar-se el pantà d’Isbert.

Ahir va haver de ser tallada la carretera CV 717, del quilòmetre 1 al 9, en el terme d’Atzúbia, la carretera CV-712, del quilòmetre 14,8 al 15,2, en el terme de Vall d’Ebo i la CV-700 del quilòmetre 41,5 al 41 al terme municipal de la Vall d’Alcalà, en ambdós sentits.. A última hora de la vesprada es va tallar la carretera de Pego a Vall d’Alcalà davant del risc de desbordament del Girona al seu pas per Ebo, un municipi que va patir problemes d’inundació en alguns carrers perquè el clavegueram no donava abastiment i un pal elèctric va caure sobre una casa sense causar danys personals

L’embassament, on es va mesurar 180 litres per metre quadrat, situat en la vall de l’Infern, en el llit del Girona, havia arreplegat les aigües caigudes més amunt i amenaçava, segons el parer d’alguns alcaldes, de desbordar-se.

La presa d’Isbert, que data de 1945, presenta seriosos problemes de fugues. Està construït amb terra calcària, sobre un terreny d’este mateix material, no ho gestiona la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i actualment està en desús.

Els alcaldes dels Valls, on està la presa d’Isbert, van estar en continu contacte amb les autoritats de Beniarbeig i El Verger per a seguir la crescuda del cabal i avaluar si hi havia risc de desbordament de la presa. A Beniarbeig la situació no revestia massa preocupació. El nou pont té una capacitat de 2.000 metres cúbics per segon, cinc vegades més que el que es va portar fa un any la riuada.

Els bombers van acudir també al rescat de quatre dones que van quedar atrapades en el riu Gorgos a Llíber. Les xiques van intentar creuar el riu per a anar a casa d’un amic després d’equivocar-se d’accés quan, sobre les 19.30 hores, els va sorprendre la crescuda del cabal. Finalment van optar per passar la nit en casa del conegut. L’alcaldessa de Gata de Gorgos, Ana María Soler, va apuntar que s’havien activat totes les alarmes en el municipi davant de la possibilitat d’una crescuda.

El temporal marítim va obligar ahir a tancar el port de Dénia. Baleària va cancel•lar des de primera hora del matí el súper fast ferri «Federico García Lorca» i el «Badia de Màlaga», que unixen la capital de la Marina amb les Balears.

D’altra banda, el vent va forçar el tancament del port de Sagunt al voltant de les 17.30 hores. Mitja hora més tard, a les 18.00 hores, es tancava també el port de Gandia.1016 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!