‘Toque de queda’ i correllengua protagonistes de dissabte a Pego

D’una banda la Falla La Font ha organitzat l’obra teatral que presenta la companyia Barugabà per a recaptar diners per a la festa del 2009. D’altra, el Casal Cultural acull el correllengua 2008 a la seua seu amb una presentació de llibre, un homenatge als miquelets pegolins i concert nocturn de música valenciana. Aquest cap de setmana les activitats culturals es concentren el dissabte i barregen teatre i actes per la llengua de la mà de la Falla La Font i del Casal Cultural.

En primer lloc, ens ocupem de l’obra de teatre ‘Toque de queda’ presentada per Barugabà Teatro, una obra que tindrà lloc el dissabte a les 10’30 de la nit al Teatre Municipal i que està dirigida per César Monzonís i interpretada per Edorta Olalde, Rebeca Mut i Rosalía Álvarez. ‘Toque de queda’ és una obra actual, tot i que va ser redactada a finals dels anys 80 del segle XX, la seua autora, de procedència andalusa va saber tractar temes que en estos dies encara són vigents i a més ho va fer a través del teatre de l’absurd, donant-li al llenguatge una brillantesa genial que fa que els diàlegs desperten la intel•ligència de l’auditori.

En paraules del director de l’obra, César Monzonís, aquesta producció és “molt agradable de veure. I té un fil d’humor intel•ligent que finalment ens fa entreveure i arribar a la pròpia realitat”. Comentava a més Monzonís que l’obra està composada de “diferents tocs de grans obres” per a descobrir, a través d’elles noves coses.

Barugabà Teatro és una companyia de teatre semiprofessional que va nàixer a la ciutat de Dénia fa uns anys enrere, ajuntant a gent de diferents nacionalitats que tenien un bagatge teatral important i és que demostren en l’escenari.

La gent que s’acoste el dissabte per la nit al Teatre Municipal podrà veure a tres personatges vestits de banc rigorós que de segur que els fan riure i pensar una mica –sense excessos- i és per això que César Monzonís defensa que “la gent sempre ha d’acostar-se al Teatre Municipal del seu poble o del poble del costat o al carrer per a veure qualsevol activitat cultural que es programe.” És per això que el director de l’obra insta a tothom a què tot i que ploga no es quede al sofà fent zapping ja que acudint, en aquest cas a veure ‘Toque de queda’ s’està “contribuint a la festa local, ja que les falles estan suplint amb imaginació la falta de recursos econòmics”.

D’altra banda, també dissabte, però en aquest cas de vesprada, el Casal Cultural ha preparat el pas de la flama de la llengua per Pego. El Correllengua 2008 s’enceta a les 7 de la vesprada amb la presentació del llibre de Roger Cremades “Macrourbanisme i agressions al paisatge mediterrani”, a continuació es passarà a rendir homenatge als 400 miquelets pegolins morts a mans dels botiflers el 9 d’octubre de 107 durant el setge de Pego, un homenatge que explicava el president del Casal Cultural, Saül Ortolà, enguany és el segon any que es fa, després que l’any passat es recuperar la placa que els recorda entre les pertinences del Casal.

Després d’aquest homenatge es procedirà a la lectura del Manifest del Correllengua 2008 i a continuació la Muixeranga de Pego construirà una figura d’honor. Ja de nit, a partir de les 11, la música en valencià és la protagonista amb les actuacions dels pegolins ‘Deixant Petjada’ i Gatxull. En finalitzar dj punxaran la millor música en català.

El lema del Correllengua 2008 ‘Futur, llengua i nació’ és el proposat per la Coordinadora d’Associacions per la Llengua perquè enguany, assegura “que hi hagut molta descoordinació amb ACPV” i com el Casal Cultural no té vincles contractuals amb els Casals Jaume I, ha decidit decantar-se pel lema de la Coordinadora.
675 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!