El testament vital permet deixar per escrits els desitjos i voluntats sobre la manera de morir

És el que ressalta l’associació Dret a Morir Dignament (DMD) que, dissabte passat va estar a Pego explicant la llei d’autonomia del pacient i la importància del testament vital per dignificar el procés de mort i per a poder exercir el dret a la llibertat fins l’últim instant de la vida. La portaveu de l’associació DMD, Marisa Velasco, assenyalava com a «clau» el dret d’informació sanitària que té el i la pacient, atenent que «cal tenir dades per a poder decidir correctament sobre el nostre futur».

Dissabte passat a Pego es va parlar sobre que implica signar un testament vital, també anomenat ‘Document de Voluntats Anticipades’ o ‘Document d’instruccions prèvies’. Es va fer a partir de la Llei de l’autonomia del pacient i de drets i obligacions en matèria d’informació i documentació clínica, que data de 2002, tot i que posteriorment s’han introduït algunes modificacions.

La portaveu de l’associació Dret a Morir Dignament (DMD) d’Alacant, Marisa Velasco, va defensar la utilització del testament vital per tenir «llibertat, autonomia personal i capacitat de decidir» fins a l’últim moment de vida sobre la base que «la meua vida és meua i, per tant, jo decidisc com vull morir».

L’associació Dret a morir dignament ressenya que «no va ser casual» l’actual llei de l’autonomia del pacient i de drets i obligacions en matèria d’informació i documentació clínica, que data de 2002, sinó que «és conseqüència de la firma, el 1997, d’adhesió a la Carta dels Drets Humans». Eixa signatura suposava que Espanya havia «de fer una sèrie de lleis», entre d’altres, la «llei d’autonomia». Esta norma el que prima, apuntava Velasco, «és la capacitat dels pacients i les seues famílies o els seus representants».

Un dels articles de la llei d’autonomia personal que subratllava Velasco és el 4, referent al Dret d’informació sanitària que té el i la pacient,. Un dret que la ponent assenyalava com a «clau», atenent que «cal tenir dades per a poder decidir correctament sobre el nostre futur».

També subratllava que esta llei contempla que «tot pacient té dret a negar-se al tractament, a no ser que este siga qüestió de salut pública o afecte a terceres persones». I sobre esta base, posava l’accent la representant de DMD en el testament vital o, segons la denominació de la Llei d’autonomia del pacient, ‘Document d’instruccions prèvies’ que a la Comunitat Valenciana pren el nom de ‘Document de Voluntats Anticipades’.

Ressaltava Marisa Velasco que la llei contempla el testament vital i «el que poses allí són els teus desitjos legals i s’han de complir obligatòriament per llei». Sabedors i sabedores del desconeixement de la llei, l’associació DMD, en les seues xerrades intenta donar-la a conèixer perquè tothom puga tindre coneixements bàsics sobre els seus drets com a pacient.

En la llei d’autonomia del pacient es definix el testament vital d’esta manera: «Pel document d’instruccions prèvies, una persona major d’edat, capaç i lliure, manifesta anticipadament la seua voluntat, a fi de que esta es complisca en el moment en què arribe a situacions en les circumstàncies de les quals no siga capaç d’expressar-les personalment, sobre les cures i el tractament de la seua salut o, una vegada arribat la defunció, sobre la destinació del seu cos o dels òrgans del mateix. La persona que atorga el document pot designar, a més, un representant perquè, arribat el cas, servisca com a interlocutor/a seu amb el metge o l’equip sanitari per a procurar el compliment de les instruccions prèvies».

Existixen dos formes de realitzar el testament vital:

1.- Davant de tres testimonis (dos d’ells no poden ser familiars en segon grau ni per afinitat, ni estar vinculats per relació patrimonial amb l’atorgant). Els tres testimonis seran majors d’edat i i han de tindre la capacitat d’obrar. Esta variable és gratuïta.

2.- Davant de notari o notària. En este cas no calen testimonis perquè el notari o la notària garantix, amb fe pública, la capacitat de la persona que signa el testament vital.

Una vegada formalitzat el document, es podrà registrar en el Registre de Voluntats Anticipades de la Conselleria de Sanitat.

És important registrar el document de voluntats anticipades, assenyalen des de l’associació DMD perquè, en fer-ho «el seu contingut quedat informatitzat i és accessible des dels hospitals per part del personal sanitari per al coneixement de la nostra voluntat».

 

1789 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!