El risc de fortes pluges activa l’alerta taronja

Un “embossament d’aire fred en altura” perllongarà la inestabilitat durant tot el cap de setmana. A Pego, el regidor d’agricultura, aigües i medi ambient, tem pel que vindrà ja que plourà sobre terra ja banyada. Un any després de la gran riuada a la Marina, la por torna a estar present després del que indiquen les previsions, de més 100 l/m2 en 12 hores i que no siguen més. L’oratge torna a fer planejar el malestar i el temor a la ciutadania de la Marina Alta i és que a ningú li agradaria que es repetiren les torrencials pluges de fa un any, justament el pont d’octubre que enguany també es preveu tan plujós. I és que els pronòstics sobre un temporal de Llevant que podria afectar partir de hui a la geografia valenciana s’han confirmat i anuncien una situació meteorològica que pot provocar pluges intenses i que amenaça de deslluir les celebracions del 9 d’octubre.

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) hi ha establert l’alerta “taronja”, que delimita un nivell de risc “important”, a partir de les 12 hores de hui divendres davant de la possibilitat que es produisquen precipitacions acumulades de 40 litres per metre quadrat en una hora i que poden descarregar acompanyades de tempestes, especialment en el litoral nord i sud del País Valencià. A més, són possibles pluges de fins a 20 litres per metre quadrat en una hora en l’interior nord i en el litoral sud.

Segons el pronòstic realitzat per la delegació de l’Aemet a València, una pertorbació “caracteritzada fonamentalment per embossament fred en nivells alts i un marcat flux marítim de component este en superfície” donarà lloc a precipitacions intenses i persistents que “es mantindran durant la resta de la setmana” i no remetran fins al diumenge.

S’espera a més que la situació s’intensifique el dijous dia 9 d’octubre, “amb valors de precipitació que podran acumular més de 100 litres en 12 hores en les comunitats de València i Múrcia i més de 60 en Balears”, segons un comunicat oficial de l’agència estatal.

D’altra banda, Millán Millán, director del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani, va avançar que les pluges seran més intenses en les jornades del dijous i del diumenge.

Les pluges, segons el director del CEAM, poden començar hui mateix encara que tindran dos franges més violentes entre el dijous i el divendres i entre el diumenge i el dilluns. El dissabte -afegeix- podria ploure menys i inclús és possible que en algunes zones no es registren precipitacions. Segons Millán Millán, les precipitacions cauran en tot el litoral mediterrani, ja que començaran pel sud i després se n’aniran cap al nord fins a arribar a Barcelona.

Així mateix, les precipitacions podran afectar també zones de l’interior de la Comunitat, on s’estendran fins als 60 quilòmetres de la costa. La conselleria de Governació va decretar ahir la preemergència per pluges intenses en el litoral.

Davant aquestes previsions el regidor d’agricultura, aigua i medi ambient, el socialista Andreu Dominguis expressava el seu temor perquè explicava, “si fora una ploguda igual que l’any passat, és evident que continuaria havent destrosses i danys en l’agricultura i en els camps, tot i que Pego és un poble que està molt ben situat.” Lamentava, Dominguis que estes pluges que s’anuncien “plouran sobre mullat –recordant les precipitacions de fa una setmana i mitja en les que van caure al voltant dels 200l/m2- el que és pitjor perquè la terra no pot absorbir la major part de l’aigua que recull.”

Les recomanacions que es donen des de l’ajuntament és que “la gent estiga en llocs segurs, que no isca de casa si no és imprescindible, que no intente passar rambles, posant-se així en perill i sobretot que tinguen molta calma”. Apuntava, a més, Andreu Dominguis, que si plou en intensitat apareixeran punts conflictius, però que “s’intenta tenir els barrancs nets perquè l’aigua córrega millor.”

A finals de setembre, els serveis informatius de Ràdio Pego preguntaven a la presidenta de la Plataforma Ciutadana Riu Girona com estava la situació del riu Girona al pas pels pobles afectats per la riuada de l’any passat i Maria José Mullor explicava que els preocupa “la capacitat hidràulica d’aquestos ja que només poden passar per ells 600l/m3”.

I respecte a com estava el llit del riu, explicava Mullor que aquest al seu pas pel Verger i Els Poblets estava net, però les notícies que tenien a la Plataforma indicaven que més amunt les condicions de neteja no era les mateixes.


625 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!