El Bloc-Compromís recupera l’esperit dels maulets per rebel·lar-se contra la situació actual el 9 d’octubre

El Bloc Jove de Pego encapçala l’acte portant una gran senyera que va acompanyar Jaume I durant el discurs del 9 d’octubre pronunciat per Josep Nadal. Representants de l’equip de govern assistixen a l’acte d’homenatge a Jaume I. El Bloc-Compromís recupera la ‘mocadorà’. Un centenar de persones participen en el concurs de paelles.
A ritme de tabal i dolçaina i amb una gran senyera al capdavant de la desfilada va enfilar el Bloc-Compromís de Pego, junt a representants municipals, l’Avinguda Jaume I per a homenatjar qui va conquerir, el 1238 la ciutat de València i, amb ella, tot el País Valencià. Josep Nadal va ser l’encarregat de posar veu a la memòria d’eixos fets i, a partir de la significativa data del 9 d’octubre va fer un repàs per aquells esdeveniments importants que han anat consolidant la societat pegolina. Un d’eixos fets va ocórrer “el 9 d’octubre de 1707 quan el poble de Pego era arrassat per les tropes castellanes de Felip V, quan defensava a mort els Furs valencians i la revolució social que volien portar els maulets a la nostra terra”.

En arribar a l’actualitat, assenyalava la veu del Bloc-Compromís, que “els temps que vivim són conseqüència inevitable de la nostra història” i, utilitzant maulets i botiflers, Josep Nadal identificava estos últims amb “la gran banca i els seus governs corruptes i submissos que ens estan arrassant sense armes, però eliminant, sense escrúpols, aquelles poquetes coses de les quals la nostra societat estava orgullosa” i enumenava eixes coses, “els serveis socials, el dret a una faena digna, la nostra llengua, la nostra cultura”, tot “pel bé del capitalisme i d’Espanya”, dos conceptes, apuntava Nadal, “que no donen per a més”.
Tornant a la història, Josep Nadal invocava el general maulet Batiste Basset quan este “alertava els llauradors valencians a no pagar ni una moneda més als poderosos” i transformava eixa imatge en actual agafant l’últim pressupost de l’estat per a afirma que, “quan Espanya no invertix a la nostra comarca més que 3 euros per habitant i per any, a mi només em queda dir que, “Espanya, ací tens els meus 3 euros””. El discurs acabava amb la interpretació de la Muixeranga.

Entre els assistents es trobava el secretari general del PSPV local, Enrique Moll qui assenyalava que havia assistit “per a acompanyar en este acte al Bloc ja que l’ajuntament, pels motius que tots sabem, no ha organitzat cap acte”. Descria este acte com “molt emotiu” i subscrivia “quasi tot el discurs” de Josep Nadal, “sobretot en el que és la identitat com a poble”.
Com ja anunciara dilluns, Carmelo Ortolà va acudir a l’acte organitzat pel Bloc-Compromís del 9 d’octubre com a alcalde de la localitat i va felicitar el col·lectiu per l’organització del mateix. Pel que fa al discurs, Ortolà assenyalava compartir “la majoria de les expressions” del discurs, tot i que no totes, un fet que incloïa l’alcalde “dins la pluralitat política”. Aprofitava l’avinentesa Carmelo Ortolà per a convidar al poble de Pego a acudir, l’any que ve als actes que s’organitzen el 9 d’octubre.
El secretari local del Bloc-Compromís, Joan Folqués, explicava que des de fa temps el col·lectiu sentia “una inquietud per poder celebrar junts el 9 d’octubre”. Una data que volien lligar amb la ‘mocadorà’ que “és una tradició molt bonica”, aquella en que els enamorats es regalen massapans de distintes formes i colors embolcallats en un mocador per a demostrar el seu amor i que es va poder adquirir durant la jornada.

Joan Folqués valorava els actes del 9 d’octubre de 2012 “positivament”, sobretot tenient en compte que tots els actes van ser pagats amb les quotes dels afiliats i simpatitzants del Bloc-Compromís de Pego. Avançava el secretari local de la formació que “la intenció és que açò puga durar molts anys” i és que assenyalava Folqués que “fa falta que reafirmem este dia tots els valencians perquè és el nostre dia”.442 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!