Donació de sang a Pego hui dimarts

De 17 a 20.30 hores al Centre de Salut, on es desplaça el centre de transfusió d’Alacant. Amb una donació de sang s’ajuda, com a mínim a tres persones. Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 65 anys que pese més de 50 quilos.
Si tens entre 18 i 65 any i peses més de 50 quilos, hui tens una nova oportunitat de donar sang a Pego. La sang és un teixit format per diversos elements amb característiques i funcions diferents, per aquest motiu es transfonen per separat a malalts diferents. En conseqüència una única donació de sang pot beneficiar a més d’un malalt.
Les donacions de sang es fraccionen per obtenir essencialment tres productes: concentrats d’hematies, concentrats de plaquetes i plasma. Així, cada bossa de sang anirà a parar a una persona diferent.

• En una d’aquestes bosses hi guarden els glòbuls rojos, hematies o eritròcits que són els encarregats de distribuir l’oxigen per tot el cos i que són necessaris en cas de pèrdua de sang. Això passa en casos d’intervencions quirúrgiques complexes o bé quan hi ha un accident greu. Aquestes bosses d’hematies es guarden en una nevera a 4º C i duren 42 dies. Però, per desgràcia, cap d’elles dura tants dies: es gasten abans.

• En una altra bossa es guarda el plasma, que és la part líquida de la sang i que fa falta a les persones que tenen problemes al fetge. També hi ha xiquets menuts que neixen sense defenses i gràcies a la transfusió de plasma poden seguir vivint sense patir infeccions greus. En aquest cas, el plasma es guarda congelat a -30º C i dura 1 any. Cap bossa arriba a estar tant de temps al congelador perquè el plasma s’utilitza en gran quantitat.

• En darrer lloc, la tercera bossa és per guardar les plaquetes. Aquestes són unes cèl•lules molt petites de la sang però molt necessàries per evitar les hemorràgies en aquelles persones que no en tenen. De fet, molts trasplantaments que es fan avui en dia i, sobretot el trasplantament de medul•la òssia, s’han pogut desenvolupar, en part, gràcies a la transfusió de plaquetes. Les plaquetes es guarden a 22º C i només duren 5 dies. Aquesta caducitat tan curta i el fet que en fan falta moltes per poder fer una transfusió fa que les plaquetes siguin el component sanguini del qual es patix més escassetat. Per això s’han desenvolupat sistemes automatitzats de forma que un donant puga fer una donació només de plaquetes.

• En resum, ja veieu que amb una sola punxadeta i els 10 minuts que dura la donació de sang esteu fent un acte voluntari i altruista que ajuda com a mínim a tres persones. De vegades, però, un donant en pot ajudar moltes més, segons el tipus de sang que tinga.
Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 65 anys que pese més de 50 quilos. Cal tenir este pes mínim, perquè en cada donació es recull una quantitat estàndard per a tots els donants (450 ml).

• Es recomana que les dones donen sang un màxim de tres vegades l’any i els homes un màxim de quatre, sempre respectant que entre donació i donació ha de passar un mínim de dos mesos.

• A diferència del que passa quan un es fa una anàlisi de sang, quan fem una donació, no cal estar en dejú. Fins i tot és recomanable haver fet un àpat normal.

• Tant per a la seguretat del donant com del receptor, es realitza una història clínica i una sèrie de proves abans de la donació. Després d’aquesta s’analitza la sang.

Resumin: Has de saber que pots donar sang:
• Si tens entre 18 i 65 anys i peses més de 50 quilos.
• Encara que hages patit hepatitis abans dels 12 anys.
• Encara que no estiguis en dejú.
• Encara que tinguis el colesterol elevat.
• Encara que prenguis algun dels medicaments més freqüents.

Pots donar fins a 3 vegades l’any si ets dona i fins a 4 si ets home.

A Pego este mes de setembre ho pots esta vesprada de dimarts, 17 de setembre, de 17 a 20.30 hores al Centre de Salut de Pego.
682 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!