Aposta per la poda natural acompanyada dels arbres per a millorar els espais verds

L’Ajuntament ha fet balanç del projecte d’ampliació i millora d’espais verds, iniciat fa un any en col·laboració amb el pegolí Àngel Sastre, especialista en plantació i cura d’arbres, qui dirigix la iniciativa. A més de contemplar la plantació de més de 200 arbres de diferents tipus i en diferents punts del terme municipal al 2023, també s’està fent treballs de cura de tota la vegetació existent en la localitat.

Per a la confecció d’aquesta proposta de millora dels espais verds, s’ha apostat per la poda natural acompanyada, en la qual s’opta per una poda selectiva d’algunes parts de l’arbre amb un propòsit definit, és a dir, interferir el mínim possible en el creixement natural de l’arbre. Sastre ha explicat que, “es poda les parts que interferixen en objectes de la via com poden ser senyals, fanals, façanes, vehicles, mobiliari divers i les zones de pas de les persones”.

Amb aquesta metodologia, indica Sastre, es retalla les despeses derivades dels treballs de manteniment, així com la presència de possibles plagues. Una optimització amb la qual es redueix també les despeses de tractaments. Un dels exemples més clars d’aquest planejament s’observa a la zona del passeig Cervantes, “després de veure la poca brotada originada l’any passat per la poca pluja i altres factors, s’ha decidit no eliminar tots els brots com s’ha fet habitualment. S’ha aprofitat per a suprimir alguns punts de brotada que es consideraven innecessaris”. Ara com ara, el projecte contempla que la poda dels arbres d’aquesta emblemàtica zona del municipi es realitze cada dos anys.

Una cosa similar succeeix amb les jacarandes, una espècie amb gran presència en el municipi. Segons Àngel Sastre, “Reduïm els treballs de poda amb el que es redueix també la presència d’insectes que puguen afectar l’arbre amb malalties. En este cas, amb la poda natural acompanyada, a més, explica Sastre, “podem controlar les plagues sense utilitzar tants productes químics”.

Una altra de les zones a les quals s’està fent un seguiment més exhaustiu és la del Convent. S’ha realitzat un informe de la vegetació existent en la qual s’ha determinat que l’última poda dels enormes arbres d’aquest parc es va realitzar fa uns 15 anys. En l’últim any s’ha procedit a la revisió de cadascun dels exemplars. S’ha talat les parts que presentaven perill per despreniment i s’ha ancorat unes altres per a reforçar-les i assegurar-les. En aquesta zona s’ha apostat per una poda de condicionament i “s’ha mesurat les palmeres per a procedir a la seua catalogació”.

El regidor de Serveis i Qualitat Urbana, Ricardo Sendra agraeix el treball que està realitzant Àngel, “per involucrar-se i col·laborar en la millora del nostre municipi”. L’edil també agraeix els operaris del departament “tot el treball que estan realitzant, ja que l’aplicació de les tècniques que recomana Sastre les posen ells en pràctica”, i demana disculpes als veïns i veïnes “per les molèsties que estan ocasionant aquests treballs”. Sendra recalca que tot el projecte està recolzat per un tècnic especialitzat i recorda que amb l’aposta de la naturalització “s’optimitza recursos per a crear noves zones verdes els que combatre, en un futur pròxim, episodis de temperatures extremes”.
291 Visites
Hola!!