Acords del ple ordinari d’octubre

Ahir dijous va tindre lloc el ple ordinari del mes d’octubre a l’Ajuntament de Pego. La corporació municipal acordà per unanimitat establir els dies 29 de juny i 26 de desembre com els festius locals per a 2022 i va subscriure amb els vots de l’equip de govern i de Compromís la moció presentada a altres municipis de la comarca al respecte de la compra-venda de les accions de DKV en Marina Salut al grup Ribera Salut.

Quant al punt sobre la determinació de les festes locals en 2022, tota la corporació va coincidir en què els festius havien de ser dates assenyalades per al poble de Pego com són el dia de l’Ecce Homo, -dimecres 29 de juny-, i el segon dia de Nadal, que en 2022 caurà en dilluns. L’alcalde, Enrique Moll, matisà que els ajuntaments estan obligats a comunicar ja oficialment les dates dels festius locals quan encara no s’ha determinat quins seran els dies festius nacionals i autonòmics al 2022. És per això que cap la possibilitat que, si el 29 de juny o el 26 de desembre foren designats com a festiu estatal o autonòmic, es podria canviar la data local al Dia de la Crosta. Però, només en eixe cas.


Compromís per Pego va afegir una petició per mig de la portaveu, Anna Sastre, demanant que si en el suposat que el dia de l’Ecce Homo o el segon dia de Nadal foren ja de per sí festius, s’activara un procediment de participació ciutadana per a triar noves dates. Però, l’alcalde va descartar eixa via de consulta perquè donat el cas, remarcà, el festiu seria el Dia de la Crosta.


D’altra banda, amb els vots a favor del PSPV-PSOE, Ciutadans de Pego Independents i Compromis, i les abstencions del PP i Ciudadanos, es va aprovar la moció en que es demana a Sanitat que no autoritze la compra-venda de les accions de DKV del Departament de Salut de Dénia al grup Ribera Salut ,en considerar que incompleix la Llei de Salut i que sancione a l’actual concessionària per no haver-li demanat permís per a fer l’operació. La moció demana també que la conselleria li exigisca a Marina Salut que complisca les clàusules del contracte de concessió de la gestió amb les inversions que hi ha encara pendents -el segon centre de salut de Dénia i l’ampliació del de Calp-, i que els incompliments de l’empresa siguen sancionats.


En el text se sol·licita a la Conselleria que obligue a l’empresa concessionària a garantir la prestació de serveis com en qualsevol altra àrea sanitària pública; i, a més, que Sanitat inicie ja el procés de reversió «amb seguretat jurídica». Per últim, es demana que estos acords siguen comunicats a tots els grups de les Corts Valencianes.


La moció és un text redactat per la plataforma «Som Marina Alta», a instàncies del Comité d’Empresa de l’hospital comarcal i ha estat presentada i aprovada ja per altres ajuntaments de la comarca, com ara, Benissa, Dénia, El Verger, Gata de Gorgos, Ondara i Pedreguer. En el cas de Pego s’ha afegit un acord més i és sol·licitar als grups polítics a les Corts Valencianes que es pronuncien respecte a si volen prorrogar o no la concessió sanitària de la Marina Alta o que el departament de salut pública torne a estar gestionat pel sistema sanitari públic en finalitzar la concessió, al 2023.


El punt va ser defensat per la regidora de Sanitat, Alicia Siscar.


Per part de Ciudadanos, el regidor Simón Ortolà es manifestà a favor de la Sanitat pública universal, però, basà la seua abstenció en què la moció estava polititzada.


Des de les files del Partit Popular, Ferran González, recordà que al 2019, setmanes abans de les eleccions autonòmiques, el president Ximo Puig, i candidat en aquell moment, anuncià en reiterades ocasions que anava a fer-se efectiva la reversió del Departament de Salut de Dénia al sistema sanitari públic. El portaveu popular afirmà que Marina Salut està complint amb tots els compromisos establits en el contracte de concessió. A més, Gonzàlez dubtà de la legalitat dels acords que plantejava la moció, sostenint la mateixa argumentació que l’empresa Ribera Salut. Fa un mes, el 8 de setembre, el grup afirmava en un comunicat que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) havia autoritzat la compra per part de Ribera Salut del 65% de les accions de DKV en Marina Salut, concessionària del departament de salut de la Marina Alta.


Però, des de Compromís, el regidor Àngel Oltra posà damunt la taula una altra part de l’informe de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, a la qual el PP no havia fet referència.


Oltra desmentí, a més, l’afirmació dels populars al respecte de que Marina Salut ha complit amb les obligacions en matèria d’inversions, que adquirí en el moment de signar el contracte de la concessió. I, afegí en la seua intervenció, una explicació des del seu punt de vista, que donaria sentit al traspàs de les accions de DKV a Ribera Salut.


Per part de Socialistes Pego, l’alcalde, Enrique Moll, instà al PP local a que es manifestara a favor o en contra de la reversió de la gestió del Departament de Salut de Dénia al sistema de salut públic. També recalcà el fet que l’informe de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ha supeditat al compliment de la llei valenciana de salut la legalitat de la compra-venda de les accions de DKV al grup Ribera Salut. I, a més, reiterà les carències quant a personal i altres deficiències de la gestió de Marina Salut.


Ja ho hem sentit, Moll al·ludia al conveni que hi ha amb Marina Salut per a afirmar que en estos moments la reversió del Departament de Salut de Dénia passaria per esperar a que la concessió finalitze al 2023.


Un altre dels acords de la sessió plenària d’ahir va ser garantir que l’Ajuntament de Pego aportarà la seua part econòmica al pressupost de les obres de substitució de la xarxa de subministrament d’aigua potable del carrer Sant Miquel, que executarà la Diputació d’Alacant al 2022 mitjançant una subvenció. L’Ajuntament haurà d’aportar l’any vinent 151.000 € d’un total de 229.000 € del pressupost.


Segons les bases de la subvenció, la Diputació realitzarà les obres i costejarà la quantitat restant. L’acord va ser aprovat amb els vots a favor dels socialistes, Ciutadans de Pego Independents i Ciudadanos. Compromís i Partit Popular votaren abstenció.

D’altra banda, ja en el torn de precs i preguntes l’alcalde va anunciar que ja s’ha fet arribar als grups de la corporació un esborrany de reglament de funcionament del ple, el qual serà abordat per a l’aprovació en la pròxima sessió ordinària. I, des de Compromís es va preguntar pel pressupost de l’Ajuntament de Pego per a 2022. Enrique Moll contestà que s’està treballant sobre un esborrany, però, hi ha dues variables que afecten directament als comptes i encara no estan aprovades: d’una banda la possible baixada del tipus impositiu de l’IBI, i d’altra, la Relació de Llocs de Treball (RPT). Afirmà que en cas de baixar l’IBI no es podrà fer l’RPT i al contrari. 

La sessió plenària completa es podrà escoltar de nou diumenge, a les huit del matí, a través del 107.8 de l’FM i també via streaming, pel nostre web www.radiopego.com.

626 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!