El III Cicle de Memòria Històrica continuarà demà amb una presentació literària

La tercera edició del Cicle de Memòria Històrica de Pego va començar ahir amb la taula redona que reuní a huit regidors i regidores de les corporacions de la primera i segona legislatura de la democràcia.


La tertúlia va tindre lloc al saló d’actes de la Casa de Cultura, les parets del qual mostren una exposició de dibuixos cedida per la Universitat d’Alacant. Es diu «Llapis, paper i bombes, 1936-1939». Està formada per dibuixos realitzats per xiquets i xiquetes refugiats lluny de la guerra civil espanyola.


L’acte va ser introduït per la regidora de Cultura, Laura Castellà.


Les presentacions van córrer de la mà de l’arxiver municipal, Joan Miquel Almela, qui, com a organitzador del cicle, parlava de les raons que feien necessària esta posada en comú d’experiències per part dels primers regidors i regidores de la democràcia a Pego.

En la taula, de la primera legislatura, que va anar del 1979 al 1983, hi participaren el socialista Vicent Gilabert Miralles, qui va ser alcalde, i els seus companys de corporació Rafael Siscar Siscar (PCE). Eduardo Franqueza Millet (UCD) i Ximo Pastor Femenia, del PSOE.


La segona legislatura va ser del 83 al 87 i d’ella hi estaven Pascual Garcia Naya d’Alianza Popular, Fernando Alcina Sendra i Mari Carme Feliu Alemany, ambdós Independents d’esquerres i Ximo Pastor Sastre, Independent amb el PSOE.


El debat va estar conduït per Joan Miquel Almela, qui plantejà vàries preguntes als ex edils, al respecte de la seua experiència, de cóm van ser les primeres eleccions municipals de la democràcia i cóm era la política local a finals dels 70 i principis dels 80 i si s’assemblava a l’actual.


Els regidors i regidores destacaren, principalment, la bona sintonia que hi havia entre els polítics en aquelles dues primeres legislatures, lluny de la crispació a la qual estem acostumats en els darrers anys. I subratllaren el fet que no hi havia rivalitats polítiques, sinó ganes de treballar i fer coses pel poble. Ho contava l’exalcalde, Vicent Gilabert.


Tots comentaren que davant les primeres eleccions municipals tenien molta il·lusió en participar del canvi, tot i que Mari Carme Feliu recordà que no va votar ni en les generals, ni en les locals per desconfiança.

 


Durant la xarrada es va contar anècdotes com l’intent d’assalt de la Casa del Poble. Vicent Gilabert.


També recordaren que en aquells anys la principal problemàtica va ser la que anomenaren com la guerra de l’aigua per a evitar que Dénia s’abastira dels pous de Pego. I de les coses positives, es va posar l’accent en què la segona legislatura va ser en la qual es va dotar a Pego d’infraestructures com la piscina i la zona esportiva de la Trillaora, la depuradora, la compra de la que es la Casa de la Cultura i el Teatre municipal… A més, a més, en aquells anys es va publicar un butlletí d’informació municipal per a informar al veïnat sobre l’actualitat general i l’esportiva.


D’altra banda, s’assenyalà que en aquells anys, en els quals el PSOE governava en majoria absoluta, tots els regidors i regidores, fins i tot els de l’oposició, tenien responsabilitats en el govern. Però, Mari Carme Feliu, rememorà que ella no va ser el cas, en entrar a meitat de la segona legislatura i no tindre cap regidoria.


L’acte va concloure amb la projecció d’una peça audiovisual del 1979, un document històric digitalitzat per l’Arxiu Municipal, en què apareix el recompte final de vots i la proclamació de Vicent Gilabert com a alcalde primer alcalde de la democràcia a Pego.


Ràdio Pego va emetre anit en directe este primer acte del Cicle de Memòria Històrica i el tornarà a emetre dissabte, dia 9, a les 13 hores a través del 107.8 de l’FM i via streaming en www.radiopego.com. Les activitats del cicle continuaran demà divendres, amb una presentació literària. A les set i mitja de la vesprada, a la Casa de Cultura, es farà la presentació del llibre «Les nostres escriptores», en la qual participaran l’autora i la il·lustradora de l’obra, Rosa Roig i Manola Roig.

598 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!