Rectificació d’errades: El cranc blau americà ja ha arribat a la desembocadura del riu Molinell

És considerada una de les 100 espècies invasores més perjudicials de la Mediterrània. S’alimenta de mol·luscos, crustacis, peixos menuts i matèria vegetal. La comercialització d’este crustaci, pot ser, però, una de les claus per al seu control i és que presenta unes característiques nutricionals envejables.

Rectificació d’errades:

Ahir us vam explicar que fonts municipals ens havien informat que havia aparegut un important nombre de crancs blaus americans (Callinectes sapidus) a l’última comporta del riu Racons, el que implicava l’aparició d’esta espècies invasora al si del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva. No obstant això, des de la Regidoria d’Agricultura han precisat que la troballa dels crancs blaus americans que va tindre lloc despús-ahir, es va produir a la desembocadura del Riu Molinell, entre els termes d’Oliva i Dénia, a la zona coneguda com el Riuet i on molts pegolins i pegolines estiuen.

Asseguren des d’Agricultura que, de moment, ni pescadors ni llauradors del parc natural han notificat la detecció d’exemplars d’esta espècie a l’aiguamoll. El que sí que advertixen des d’Agricultura és de la necessitat d’anar en compte quan es passege per la zona de platja on han aparegut els crancs perquè estos tenen unes punxes bastant afilades que, en xafar-los poden produir ferides importants.

cranc-blauDes de la regidoria de Medi Ambient, però, estan preocupats perquè el cranc blau americà puga introduir-se al parc natural de la Marjal de Pego-Oliva, atès que es tracta d’una de les 100 espècies invasores més perjudicials per a la Mediterrània. I és que este cranc s’alimenta de mol·luscos, crustacis, peixos menuts i matèria vegetal. En concret, pescadors de la conca del riu Segura han assegurat als mitjans locals que este crustaci s’alimenta de la cria del llagostí i de la sèpia, entre d’altres espècies. Un altre dels impactes negatius que a la marjal no afecta directament és que amb les seues pinces destrossen les xarxes de les embarcacions.

El cranc blau americà és originari de les costes atlàntiques americanes, des del Canadà fins al nord d’Argentina, llocs on s’explota comercialment. Com ha arribat als rius de la Marjal? És una pregunta per a la que no tenim una resposta segura, però que permet imaginar-se’n alguna fàcilment. Siga com siga, el cert és que la primera vegada que es va ser detectar al Mediterrani, va ser al 1949, concretament a Venècia. Durant les dècades següents, l’espècie ha colonitzat la conca oriental de la Mediterrània i ha entrat també al Mar Negre. La primera cita documentada per les costes mediterrànies espanyoles és la del Delta de l’Ebre al 2012. L’1 d’octubre de 2014 se’n va pescar un exemplar a l’Albufera de València i el 2015 se’n va confirmar la seua presència a la desembocadura del riu Segura i al Mar Menor. On també s’ha escampat és al litoral llevantí valencià, sobretot a la desembocadura del Xúquer. Ara podem afirmar que també a la desembocadura del riu Molinell, entre els termes de Dénia i Oliva.

El cranc blau americà és una espècie de mida gran, els exemplars adults de la qual poden arribar a mesurar 25 centímetres de punta a punta del cap, a banda de les potes, d’un característic color blavós. Els exemplars adults poden fer entre 500 grams i 1 quilo.

La comercialització d’este crustaci, pot ser, però, una de les claus per al seu control. Hi ha estudis que fins i tot diuen que la seua captura ha arribat a eradicar-ne la població en alguns llocs on no havia arribat a proliferar en excés. Presenta unes característiques nutricionals envejables i, els que l’han provat, diuen que és tracta d’una autèntica delicatessen. De fet, la seua carn és molt apreciada als Estats Units. Té molta proteïna i hi ha països on fins i tot l’exporten per a alimentació.

3166 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!