Una comissió de la Comunitat de Municipis dels Tossals del Llac Léman visita Pego

Tornant la visita que feia la delegació de Pego el passat febrer. L’objectiu, dins el projecte Comenius que gira al voltant de l’aigua, serà donar a conèixer la comitiva francesa les peculiaritats de l’aigua pegolina. Hui visitaran les obres de canalització del riu Gallinera. Demà a les 7 de la vesprada es durà a terme la recepció al saló de plens de l’Ajuntament de Pego. Abans es visitarà la depuradora i el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva. Divendres el projecte Comenius coneixerà la Gallinera, la nevera d’Alcalà i la cova del Rull entre d’altres.
El passat mes de febrer una delegació pegolina viatjava a la Comunitat de Municipis dels Tossals del Llac Léman, un immens llac francés, que fita amb la frontera suïssa dins el programa europeu Comenius que té com a eix central i principal, l’aigua i la seua sostenibilitat, tenint en compte que les dues regions són riques en aquest element bàsic per a la vida.

Així –s’explica en la pàgina web www.aiguamoll.org- les dues regions estan desenvolupant una estructura per a posar en valor esta riquesa en una època en que la seva deficiència causa problemes greus. En este context, sembla just establir les bases d’una educació per al desenvolupament sostenible, basada en les nostres realitats i oberta al món.

El conjunt de les dues poblacions: nens, joves, adults i majors amb les autoritats i els actors de l’aigua participaran en un desafiament comú:

• Desenvolupar una sèrie d’accions i experiències per compartir una visió general en matèria educativa per al desenvolupament sostenible i l’aigua.

• Constatar la realitat existent, identificar els punts febles i esmenar les seues mancances.

• A continuació, a través de totes les accions, millorar l’intercanvi d’experiències en els valors educatius, tant a nivell local com europeu.

• Crear una dinàmica local d’educació al voltant de noves associacions: l’escola / centre recreatiu / actors de l’aigua, … la gent gran i els joves i població en general del llac Leman i Pego.

Amb tot això es vol induir a la reflexió compartida, que conduirà a altres maneres de ser i de viure. Paral•lelament, l’objectiu és més ambiciós, ja que amb les conclusions a les que s’arribe després dels dos anys de projecte es vol també activar la ciutadania local i europea per aconseguir un ús raonat, raonable i equitatiu de l’aigua.

Per a anar aprofundint en eixes conclusions, allò important és que cada comunitat participant en el projecte ‘Aigua i desenvolupament sostenible’ conega les característiques de l’altra i és per això que hui visita Pego una delegació de la Comunitat de Municipis dels Tossals del Llac Léman.

La primera visita serà a les obres que el Ministeri d’Obres Públiques i Urbanisme està duent a terme per a canalitzar el riu Gallinera que consistixen en la construcció d’una presa a Oliva que regularà l’aigua de la, també coneguda com a Rambla Gallinera amb la finalitat que el cabal no supere la capacitat de la nova canalització del riu. Amb esta actuació, que estarà acabada al final de l’any que ve, conclouen les obres de canalització de la rambla Gallinera per evitar inundacions en època de pluja intensa.

Demà la visita se centrarà al municipi de Pego. La delegació francesa i les autoritats municipals es reuniran amb els responsables de l’empresa encarregada de gestionar l’aigua potable al poble, Aquagest. També visitarà les instal•lacions de la depuradora. La jornada es completarà coneixent el Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva. A les 19h., tindrà lloc a l’Ajuntament de Pego la recepció oficial.

Divendres, la ruta discorrerà per la Vall de Gallinera, la Vall d’Alcalà, on es visitarà la seua nevera i la Vall d’Ebo, on la Cova del Rull serà el major atractiu.


475 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!