Pego reduïx el seu deute viu en quasi 2,5 milions d’euros en dos anys

En 2012 el deute era de 10.821.159€, en 2014 esta xifra era de 8.334.756€. Esta reducció s’espera continuar en 2015, tot i que, apuntava l’alcalde de Pego, en menor mesura perquè, com avançava el regidor d’Hisenda en el ple ordinari de setembre, es té intenció d’abaixar l’IBI rústic i urbà en 2016.
En 2012 el Ministeri d’Hisenda va obligar a tots els ajuntaments que tenien deutes pendents amb proveïdors, a «apretar-se el cinturó», a través d’un pla d’ajust. Pego, va ser un dels pobles que va aprovar un d’eixos plans d’ajust que, fins ara, està complint segons apunten els informes que Intervenció emet trimestralment. Les xifres sobre deute viu també ho indiquen. El deute viu (aquell contret amb els bancs) era a 31 de desembre de 2012 de 10.821.159€. Un any després, a 31 de desembre de 2013 era de 9.700.160€. A 31 de desembre de 2014 eixa xifra era de 8.334.756€. Això vol dir que en 2 anys Pego ha reduït el seu deute en 2.486.403€.

Eixa, la de reduir el deute és una d’eixes feines que, apunta el regidor d’Hisenda, Carmelo Ortolà, «no es veu» i, afegix comporta que siguem «els dolents de la pel·lícula». Ortolà explicava que la reducció s’ha notat, sobretot, en la partida d’inversions i en aquella dirigida a l’ajuda a les associacions locals.

L’alcalde de Pego, Enrique Moll, declarava que «des què estem governant hem apostat per la contenció de la despesa», tot i que admetia que, esta aposta també ha estat dirigida pel Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques. Apuntava que, el Pla de pagament a proveïdors «va sanejar molt les arques municipals, però ens va endeutar en préstecs» perquè, inicialment el pla d’ajust va implicar un increment del deute viu de les entitats locals per eixa petició de crèdits per a pagar als proveïdors.

Tot i el deute i les estrictes normatives exigides des del Ministeri, destacava Moll que «hem demostrat que podem continuar fent coses en el poble estos anys». A esta afirmació li seguia la conseqüència, «a costa que els pegolins facen un esforç, tant en no tindre les instal·lacions en les millors condicions que podríem tindre o no tindre el poble en les millors garanties que ens agradaria tindre, però sí tindre un poble com deu mana, estalviant-nos diners», assenyalava l’alcalde.

Esta última reflexió té a veure amb el fet que Pego, sent la cinquena ciutat amb més població de la Marina Alta, té el tercer deute viu per habitat més alt, este és de 822€ per habitant. Avançava l’alcalde que en este 2015 el deute viu continua reduint-se. Ho fa en al voltant 500.000€ més. L’objectiu que s’ha marcat l’equip de govern és que a 31 de desembre de 2015 el deute viu de l’Ajuntament de Pego se situe en 7.500.000€.

Enrique Moll confirmava el que ja avançara el regidor d’Hisenda, Carmelo Ortolà, al ple de setembre, que l’equip de govern té intenció de baixar l’IBI en 2016. Això, apuntava, podria suposar que la reducció del deute vaja més a poc a poc en els pròxims anys.

El regidor d’Hisenda, Carmelo Ortolà, explicava que el Pla d’Ajust permetia, a partir del quart any d’aplicació i compliment, «fer una reducció» que, en el cas pegolí la regidoria d’Hisenda ha estimat, en principi, en el 8,6%. Ortolà apuntava que «ara el que anem a fer són números exactes per veure si la previsió es manté o es pot reduir un poc més». Perquè, a esta dada s’afegix, explicava Ortolà, que Pego haurà de pagar al voltant de 400.000€ menys en amortitzacions i pagaments de deutes i això permetria baixar un poc més l’IBI.

Qualificava el regidor d’Hisenda la situació econòmica de l’Ajuntament de Pego com a «sanejada» i anunciava que l’any ve «Pego aconseguirà tindre menys del 75% de deute» el que suposa que l’Ajuntament podrà tornar a demanar préstecs «per fer inversions o coses que facen falta».

Es per això que Carmelo Ortolà exposava que «l’equip de govern s’ha de plantejar: si continua baixant el deute per baix del 75% i no fa res o si, com ho permet el Ministeri d’Hisenda, tornar a demanar algun préstec per fer inversions necessàries per a l’Ajuntament».

D’altra banda, avançava que estos dubtes s’han d’aclarir en un breu període de temps perquè la intenció de la regidoria d’Hisenda és que el pressupost de 2016 entre en vigor a 1 de gener. Això significa que s’ha d’aprovar inicialment abans del 30 d’octubre.
540 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!