La baixada de captures i els temporals poden fixar en 250 euros/kg el preu de la gamba a Nadal

Les barques pesquers trauen tan sols una mitjana de 25 quilograms diaris dels exemplars de primera. En l’actualitat les llotges de Dénia i Xàbia subhasten el quilo a 150 euros. Pescadors, hostalers i consumidors eixiran perjudicats amb la compra venda de gamba roja durant el Nadal. El mercat haurà de fer front a una més que saturada demanda del preat crustaci, famós en tot Espanya, enfront d’una oferta que contínua sent molt escassa.
En l’actualitat les barques pesqueres de les confraries de Dénia i Xàbia estan capturant una mitjana diària d’uns 25 quilos de gamba de primera categoria. Les llotges de les dos localitats estan subhastant les mesures més grans a 150 euros el quilo i els més menuts entre 30 i 40 euros. Unes xifres que són molt semblants a les registrades el mateix mes però de l’any passat.

Tot i aquesta estabilitat, respecte al 2005, el preu podria disparar-se de cara al Nadal. Segons va informar el president de la Confraria de Pescadors de Xàbia, Moisés Erades, ja que els temporals marítims registrats la setmana passada han deixat diverses jornades a la flota amarrada en port. A més, les escasses captures podrien provocar que el preu es dispare fins a un 50%, és a dir que el quilo de la gamba roja de primera categoria passaria a costar 250 euros.

Molt difícilment estes xifres podran ser assumides per les butxaques dels consumidors que no podran accedir al producte estrella d’esta zona de la costa mediterrània. Fa ja diversos anys que el nombre de captures de la preada gamba roja de la Marina han descendit d’una forma prou dràstica. Tot i la desocupació biològica, que en els dos últims anys ha tingut lloc en el mes de setembre, i que les estacions de tardor i hivern no són les millors per a les captures, l’espècie no pareix recuperar-se.

Les causes de perquè varien les xifres d’any en any, segons van informar les confraries de Dénia i Xàbia, es desconeixen. Les grans profunditats a què es pesca la gamba roja no han afavorit al desenvolupament de cap estudi que esbrine el perquè d’este declivi.

Al principi del mes de desembre de l’any passat la confraria de Dénia va expressar la seua preocupació davant dels escassos exemplars que estaven traient les 12 barques pesqueres que es dediquen a este fi. Durant diversos dies les embarcacions només van capturar 1,5 quilos. El canvi climàtic, amb el consegüent escalfament de les aigües mediterrànies, la polèmica aturada i els corrents es van remenar com principals causes de la caiguda de les captures. D’altra banda el director general de pesca, José Ferrando, va anunciar que en breu la Conselleria aprovarà un reial decret a través de què s’establirà una moratòria en les captures dels eriçons de mar. Esta prohibició durarà entre un i dos anys perquè l’espècie es recupere.488 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!