Investigadors de la UPV descobreixen una nova espècie d’orquídia

Santiago Català, Javier Sospedra i Pablo Tejedor, investigadors titulats en Ciències Ambientals al Campus de Gandia de la UPV han realitzat el descobriment prop de Cullera. Un descobriment publicat en la revista ‘Flora Montibérica’.

Santiago Català, Javier Sospedra i Pablo Tejedor, investigadors titulats en Ciències Ambientals al Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València, han descobert un nou híbrid d’orquídia prop de Cullera que han batejat com a Ophrys x donatae en honor a la seva professora de botànica en la UPV, Pilar Donat. La nova espècie, prové de l’encreuament natural entre Ophrys tenthredinifera i O. dianica, que fins ara mai s’havia documentat. El descobriment ha estat publicat en la revista Flora Montibérica, publicació nacional de referència en el món de la botànica al sistema Ibèric.
Aquesta troballa suposa un pas més en el coneixement de la biodiversitat de la Comunitat Valenciana, cosa necessària, opina Santiago Català, per planificar millor els recursos destinats a la conservació: ‘Com millor coneguem la biodiversitat que ens envolta podrem realitzar millors plans de gestió i conservació dels nostres ecosistemes; no només de les espècies, sinó també del seu grau d’hibridació, així com de la variabilitat genètica que presenten, per a així assegurar la seua viabilitat de cara al futur’.

Ràdio Pego ha tirat mà del seu arxiu per a recuperar una explicació del biòleg i col·laborador d’esta casa, Vicent Morera que feia referència al gerani sanguini que és típica de les zones d’alta muntanya d’Europa i que es pot trobar a la Vall de Gallinera. Comentava Morera que “possiblement amb el temps, com que la població d’eixes plantes està aïllada de la resta de la seua espècie, possiblement esdevindrà una espècie nova”. Un cas semblant és el del desferracavalls que “en quedar-se aïllades les poblacions es transformen en espècies noves”.

Segons expliquen els investigadors, “habitualment realitzem sortides per a estudiar flora i fongs i en l’any 2008 vam trobar uns exemplars del gènere Ophrys que clarament eren fruit d’un encreuament. Va ser durant els anys següents quan, després d’estudiar la fenologia de les espècies acompanyants, així com els caràcters morfològics d‘Ophrys x donatae, vam arribar a la conclusió de quines eren les espècies parentals. Vam fer una exhaustiva investigació bibliogràfica en la qual no vam trobar cap referència a aquesta combinació i, per tant, vam decidir proposar-la com nova notoespècie.”

Santiago Català, Javier Sospedra i Pablo Tejedor tenen diverses publicacions en el seu haver i una passió comuna, la botànica, que en part, afirmen, deuen a Pilar Donat, la seua professora quan cursaven primer de Ciències Ambientals en el Campus de Gandia. “La doctora Pilar Donat va ser qui va despertar en nosaltres l’interès per la botànica i ens va obrir les portes a un món desconegut i apassionant”. Afegixen els investigadors que “dedicar-li aquesta espècie és la nostra forma de donar-li les gràcies per la seua tasca en el camp de la botànica i la docència”.
439 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!