El punxoset es reprodueix després de 30 anys


Tècnics de la Conselleria de Territori han descobert recentment exemplars adults de «punxoset» en període de reproducció en la part nord de la Marjal de Pego-Oliva. El «punxoset» és una espècie endèmica valenciana extingida en la dècada dels setanta i va ser precisament en la Marjal de Pego-Oliva l’últim lloc on es van trobar exemplars d’aquest peix.

Fa dos anys la Conselleria de Territori i Vivenda va iniciar un ambiciós pla de recuperació de l’espècie del “punxoset”que va començar criant a gran escala exemplars procedents de les zones més pròximes, en aquest cas de Catalunya. Posteriorment es va seleccionar el parc natural de la Marjal de Pego com el lloc idoni per la qualitat de les seues aigües per a la reintroducció de l’espècie.

Esta va ser duta a terme en successives soltes de diversos milers d’exemplars. L’última solta, de més de 2.000 exemplars, va ser realitzada l’any passat en el riu Bullent. En total s’han soltat en dos anys uns 5.000 exemplars de «punxoset» alevins (molt joves) i la resta ha consistit a intentar localitzar algun ja adult i reproduint-se. Per a això, els tècnics col•locaven periòdicament xarxes i altres artefactes de captura fins que, posteriorment, durant estos últims dies, es va capturar un exemplar mascle amb els colors de trobar-se en plena reproducció.

El «punxoset» o espinós és un peix xicotet, d’uns 4-5 centímetres de longitud que té un curiós comportament reproductor, ja que el mascle construeix un niu per a atraure a la femella i el defèn. El conseller de Territori, Rafael Blasco, va destacar ahir la «magnífica condició ambiental de la Marjal de Pego Oliva», que es demostra una vegada més amb l’aparició d’esta nova espècie que és l’única reintroduïda, ja que «la resta de noves espècies d’aus aquàtiques que han criat en el parc ho han fet espontàniament». Al respecte, cal recordar que el passat any, també en el Parc Natural de Pego –Oliva va aparèixer l’abutor, una espècie extingida al Pais Valencià i que està inclosa en tots els llibres rojos de fauna amenaçada catalogada en perill d’extinció.


468 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!