El Bloc-Compromís recupera l’esperit dels maulets per rebel·lar-se contra la situació actual el 9 d’octubre

El Bloc Jove de Pego encapçala l’acte portant una gran senyera que va acompanyar Jaume I durant el discurs del 9 d’octubre pronunciat per Josep Nadal. Representants de l’equip de govern assistixen a l’acte d’homenatge a Jaume I. El Bloc-Compromís recupera la ‘mocadorà’. Un centenar de persones participen en el concurs de paelles.
A ritme de tabal i dolçaina i amb una gran senyera al capdavant de la desfilada va enfilar el Bloc-Compromís de Pego, junt a representants municipals, l’Avinguda Jaume I per a homenatjar qui va conquerir, el 1238 la ciutat de València i, amb ella, tot el País Valencià. Josep Nadal va ser l’encarregat de posar veu a la memòria d’eixos fets i, a partir de la significativa data del 9 d’octubre va fer un repàs per aquells esdeveniments importants que han anat consolidant la societat pegolina. Un d’eixos fets va ocórrer “el 9 d’octubre de 1707 quan el poble de Pego era arrassat per les tropes castellanes de Felip V, quan defensava a mort els Furs valencians i la revolució social que volien portar els maulets a la nostra terra”.

En arribar a l’actualitat, assenyalava la veu del Bloc-Compromís, que “els temps que vivim són conseqüència inevitable de la nostra història” i, utilitzant maulets i botiflers, Josep Nadal identificava estos últims amb “la gran banca i els seus governs corruptes i submissos que ens estan arrassant sense armes, però eliminant, sense escrúpols, aquelles poquetes coses de les quals la nostra societat estava orgullosa” i enumenava eixes coses, “els serveis socials, el dret a una faena digna, la nostra llengua, la nostra cultura”, tot “pel bé del capitalisme i d’Espanya”, dos conceptes, apuntava Nadal, “que no donen per a més”.
Tornant a la història, Josep Nadal invocava el general maulet Batiste Basset quan este “alertava els llauradors valencians a no pagar ni una moneda més als poderosos” i transformava eixa imatge en actual agafant l’últim pressupost de l’estat per a afirma que, “quan Espanya no invertix a la nostra comarca més que 3 euros per habitant i per any, a mi només em queda dir que, “Espanya, ací tens els meus 3 euros””. El discurs acabava amb la interpretació de la Muixeranga.

Entre els assistents es trobava el secretari general del PSPV local, Enrique Moll qui assenyalava que havia assistit “per a acompanyar en este acte al Bloc ja que l’ajuntament, pels motius que tots sabem, no ha organitzat cap acte”. Descria este acte com “molt emotiu” i subscrivia “quasi tot el discurs” de Josep Nadal, “sobretot en el que és la identitat com a poble”.
Com ja anunciara dilluns, Carmelo Ortolà va acudir a l’acte organitzat pel Bloc-Compromís del 9 d’octubre com a alcalde de la localitat i va felicitar el col·lectiu per l’organització del mateix. Pel que fa al discurs, Ortolà assenyalava compartir “la majoria de les expressions” del discurs, tot i que no totes, un fet que incloïa l’alcalde “dins la pluralitat política”. Aprofitava l’avinentesa Carmelo Ortolà per a convidar al poble de Pego a acudir, l’any que ve als actes que s’organitzen el 9 d’octubre.
El secretari local del Bloc-Compromís, Joan Folqués, explicava que des de fa temps el col·lectiu sentia “una inquietud per poder celebrar junts el 9 d’octubre”. Una data que volien lligar amb la ‘mocadorà’ que “és una tradició molt bonica”, aquella en que els enamorats es regalen massapans de distintes formes i colors embolcallats en un mocador per a demostrar el seu amor i que es va poder adquirir durant la jornada.

Joan Folqués valorava els actes del 9 d’octubre de 2012 “positivament”, sobretot tenient en compte que tots els actes van ser pagats amb les quotes dels afiliats i simpatitzants del Bloc-Compromís de Pego. Avançava el secretari local de la formació que “la intenció és que açò puga durar molts anys” i és que assenyalava Folqués que “fa falta que reafirmem este dia tots els valencians perquè és el nostre dia”.383 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!