Dissabte, la gran cita de la XXIV Trobada d’Escoles en Valencià és a Moraira

Una seixantena d’entitats culturals i col•legis participen en la jornada que espera al voltant de 15.000 visitants. Amb el lema ‘El valencià és teu’ la Trobada pretén manifestar que el valencià és patrimoni de tots i totes, és a dir, de valencians i valencianes, però també d’aquelles persones immigrants que es queden a viure amb nosaltres. Ahir es presentava oficialment la XXIV Trobada d’Escoles en Valencià a Moraira, el poble que enguany rebrà a milers i milers de persones per a celebrar la festa de l’educació pública en valencià. La cita és el proper dissabte i de moment ja ha batut un rècord, el de la presència de centres educatius, ja que estaran la majoria dels col•legis de la comarca. La Cappev de la Marina Alta i Escola Valenciana, com a organitzadors de la jornada preveuen una assistència d’entre 12.000 a 15.000 persones. Com altres anys la Trobada comptarà amb la col•laboració d’entitats i centres educatius que ofertaran més de seixanta tallers i activitats culturals.

La jornada per la llengua i l’educació en valencià, que ja se celebra des de fa 24 anys, va nàixer per tal de reivindicar la normalització i aplicació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, que naixia un any abans. Així un any més el que les entitats organitzadores d’aquest esdeveniment estan és “promocionant i divulgant la llei d’ús perquè està ahí. Fa 25 anys que s’aplica, però encara no es pot aplicar al 100% perquè políticament no ha estat interessant, perquè no ha estat de gust dels nostres polítics i és per això que calen les trobades. Perquè han de reforçar allò que políticament no ha estat del gust dels polítics i per tant necessiten sempre una injecció per a poder continuar i que eixa llei d’ús siga viable avui”, explicava Bernat Valero, membre de la Cappev.

La Trobada a Moraira oferirà un gran programa d’activitats: exposicions dels escolars, actuacions musicals, tota una novetat dins les activitats ja que es durà a terme el I Festival Escolar de Música perquè aquells alumnes que canten també puguen mostrar el seu art. També hi haurà cercavila, teatre al carrer de la mà dels Visitants amb l’obra ‘El viatge d’Hugo’ i dinar de germanor o correfocs, entre d’altres.

Per al president de la Cappev, Jaume Fullana, l’esforç per a consolidar aquesta festa constitueix una forma “de donar a conèixer un model d’escola en valencià que atorga competències multilingües, assegurant el domini equilibrat entre valencià i castellà”. Enguany el lema de la XXIV Trobada és ‘El valencià és teu’. Amb ell es pretén manifestar que “el valencià és patrimoni de tots i totes, és a dir, de valencians i valencianes, però també d’aquelles persones immigrants que es queden a viure amb nosaltres”, explicava Bernat Valero.

Enguany el llibre serà el protagonista de les exposicions, realçant el premi escolar literari Sambori. És per això que l’acte inaugural de la jornada tindrà lloc a les 10’30 del matí a l’Espai del Llibre, ubicat al carrer La Pau. Al llarg del dia, hi haurà representacions de contacontes i un taller d’il•lustracions. També estaran presents en aquest espai escriptors i escriptores de la Marina Alta com són Carme Miquel, Pepa Guardiola o Tomàs Llopis.

A les 11 del matí, s’obrirà un altre focus d’atenció: l’Espai La Senieta que acollirà les exposicions ‘Artistes de la Marina’ i ‘Acosta’t al territori’, a més de creacions d’alumnes en ‘Un univers per a descobrir’.

A les 2 dinar de germanor. A les 4’30 cercavila. A les 17’45 parlaments de benvinguda i a partir de les 6 de la vesprada els xiquets i xiquetes mostraran la seua destresa en els més de 60 tallers programats i distribuïts pel casc històric de Moraira. Mentrestant es celebrarà una dansà popular a la platja de l’Ampolla a càrrec dels grups Font Santa i Portitxol.

Per la nit, després del sopar de germanor, tindrà lloc el correfoc a càrrec de la Colla de Dimonis La Mulafera d’Ondara. L’espectacle de música i foc donarà pas al concert de La Gira 2009 a partir de la mitja nit, on actuaran Skalissai, Desgavell i Skapolits.

592 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!