Zapatero reduirà un 5% el sou dels funcionaris

El Govern baixa el sou del sector públic, suprimeix el xec-bebé i baixa un 15% els salaris del Govern. Són algunes de les mesures que ha anunciat avui el President del Govern en compareixença extraordinària al Congrés per a accelerar la reducció del dèficit públic i complir amb els criteris de convergència de la UE. Totes estes mesures seran aprovades divendres que ve pel Consell de ministres per a la seua entrada en vigor immediata, a partir del mes de juny.
Aquest matí el President de Govern anunciava, en compareixença extraordinària al Congrés dels Diputats, les mesures que adoptarà el Govern Central per tal d’accelerar la reducció del dèficit públic i complir així amb els criteris de convergència de la Unió Europea.
Amb les mesures anunciades avui pel President de Govern, l’Executiu calcula que serà capaç de complir el nou objectiu de reducció del dèficit en cinc punts del PIB d’ací al proper desembre. Així, calcula que enguany s’estalvariaran 0’5 punts més del previst, el que es tradueix en 5.000 milions d’euros i el proper any, en 2011, un punt més, o el que és el mateix, 10.000 milions d’euros, segons han confirmat fonts governamentals.

Este esforç, ha dit el President del Govern és “especial, singular i extraordinari” i ha de fer-se “precisament ara”, quan s’estan veient “signes” que posen de manifest l’inici de la recuperació econòmica.

La primera gran mesura anunciada per Zapatero és la de la rebaixa mitjana del 5% en el sou dels empleats públics, que es congelaran l’any que ve, any en què es consolidarà esta rebaixa.

Aquesta decisió posa en dubte el pacte signat entre el col•lectiu de funcionaris, que agrupa a 2’5 milions de treballadors i treballadores, i la vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, i que va permetre pujar un 0’3% els sous a principis d’este any amb la condició de mantenir-los sense canvis el proper i abonar la inflació amb caràcter de retroactivitat a partir de 2012. Estes mesures se sumen a la reducció de la taxa de reposició prevista en el pla presentat fa uns mesos i que fixa que per cada 10 funcionaris que es jubilen només serà substituït un.

Sobre aquesta qüestió, el passat 24 de febrer, el secretari d’Estat d’Hisenda, Carlos Ocaña, ja va apuntar que s’estava estudiant la possibilitat de revisar tal pacte, encara que un dia després la vicepresidenta segona, Elena Salgado, el va corregir i va assegurar que es respectaria al “cent per cent” este acord hui trencat.

Per la seua banda, Zapatero ha assegurat que la rebaixa salarial serà proporcional als ingressos, és a dir, afectarà més als salaris més alts. El President també ha anunciat que els sous del Govern es van a rebaixar el 15%.

El president del Govern ha anunciat després que se suprimirà a partir de l’1 de gener del 2011 el denominat xec-bebé, la prestació de 2.500 euros per naixement o adopció d’un fill. Fins ara el Govern havia mantingut la seua aposta per aquesta ajuda que s’aplicava de forma discreccional independement de les rendes de les beneficiàries, malgrat la situació de les finances públiques. Esta prestació, una de les mesures “estrela” de la política social del Govern socialista, va ser anunciada també per Zapatero en el ple del Congrés al juliol del 2007, durant el Debat de l’estat de la Nació, i va entrar en vigor de manera immediata.

D’altra banda, el Govern suspendrà en 2011 la revaloració de les pensions, excepte les no contributives i les mínimes, la qual cosa significa que les contributives no s’actualitzaran l’any que ve d’acord amb el IPC. L’actualització de les prestacions per jubilació, que cobren 8’6 milions d’espanyols, segons l’Index de Preus al Consum està garantida per llei.

Així mateix, es preveu l’eliminació del règim transitori per a la jubilació parcial previst en la Llei 40/2007, el que implica que només podran accedir a eixa modalitat de retir els majors de 61 anys, que tinguen un mínim 30 anys cotitzats a la Seguretat Social i almenys 6 anys d’antiguitat en l’empresa. Només es podrà reduir la jornada laboral un 75% com a màxim.

Una altra de les mesures anunciades afecta als medicaments amb vistes de reduir encara més la despesa farmacèutica. Així, s’adequarà el nombre d’unitats dels envasos de medicaments per a ajustar-lo a la duració estandarditzada dels tractaments. Es podran dispensar unidosis mitjançant del fraccionament dels envasos. També es reduirà el preu d’aquells medicaments no genèrics exclosos del sistema de preus de referència.

L’ajuda oficial al desenvolupament es reduirà entre 2010 i 2011 en 600 milions d’euros.

Es preveu una reducció de 6.045 milions d’euros entre 2010 i 2011 en la inversió pública estatal.

Pel que fa a les Comunitats Autònomes i als Ajuntaments la previsió del Govern és que produisquen un estalvi addicional de 1.200 milions d’euros.

Les mesures anunciades pel President del Govern també afecten la Llei de Dependència. S’elimina la retroactivitat en el cobrament de la prestació per dependència, tot i que el Govern es compromet al mateix temps a què totes les sol•licituds es resolguen en un termini de sis mesos per a minimitzar el seu impacte econòmic. Els drets de retroactivitat que ja s’hagen generat podran pagar-se en un màxim de cinc anys. Fins ara, quan una persona començava a cobrar una prestació econòmica, junt a la primera mensualitat es pagava una quantitat única equivalent al nombre de mesos que hagueren transcorregut des de la sol•licitud. Ara, l’Executiu defensa que “no tindrà sentit” eixa retroactivitat, perquè no hi haurà retards que compensar en la recepció dels serveis i prestacions.

Totes estes mesures seran aprovades divendres que ve pel Consell de Ministres per a la seua entrada en vigor immediata, més concretament perquè entren en vigor a partir del mes que ve, de juny. Així mateix, en eixe Consell de Ministres també es donarà el vist-i-plau al Sostre de Despesa per als Pressupostos Generals de l’Estat per a 2011.

Zapatero no descarta “noves mesures fiscals” que podrien implicar una pujda d’impostos a les rendes més altes en 2011, tal i com ha reclamat ICV. A petició del PSOE, el President del Govern ha admès una rebaixa de sou als diputats.
628 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!