El Suprem reobri la causa contra Camps

L’Alt Tribunal ha admès els recursos de la Fiscalia i el PSPV, que demanaven que continuara la investigació en el TSJCV per un suposat suborn impropi per haver rebut, pressumptament, trages com a regal d’Orange Market.
Els informatius de Ràdio Pego no podem més que fer-se ressò de la notícia de la reobertura de la causa contra el President de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, pel pressumpte suborn impropi per haver rebut presumptament trages com a regal de l’empresa Orange Market. La notícia que reproduïm és la que ha publicat aquest migdia Levante-EMV:

“El Tribunal Suprem ha estudiat hui els recursos presentats per la Fiscalia i el PSOE valencià (PSPV) contra la decisió que va adoptar el passat mes d’agost el Tribunal Superior de Justícia de València (TSJCV) i ha decidit reobrir la causa oberta al president de la Generalitat, Francisco Camps, i a d’altres alts càrrecs del PP en relació amb la trama “Gürtel”, en la que estaven sent investigats per delicte de suborn impropi per haver rebut presumptament trages com a regal de l’empresa Orange Market, que realitzava contractes amb l’Administració autonòmica.

La Sala que ha deliberat sobre este assumpte està integrada pel propi president de la Sala Penal, Juan Saavedra (qui ha estat, a més, ponent de la resolució) i pels magistrats Perfecto Andrés, Miguel Colmenero, Andrés Martínez Arrieta y Julián Sánchez Melgar.

La resolució del Tribunal Superior Valencià afectava Camps i també a l’exsecretari general del PPCV Ricardo Costa; a l’exvicepresident del Consell Víctor Campos i al cap de Protocol de la Diputació de València, Rafel Betoret. Aquest tribunal va considerar que els fets pels que tots ells van ser denunciats no constituïen delicte, per la qual cosa va dictar el sobreseïment de les actuacions.

RECURS DEL FISCAL.
Per la seua banda, la Fiscalia defèn que l’arxiu del cas va ser prematur perquè la investigació continuava oberta i podia aportar dades noves “sobre els regals investigats i els concrets actes de contractació realitzats per part de l’Administració Pública valenciana a l’empresa Orange Market”, lligada a la xarxa de Francisco Correa.

Considera a més el Ministeri Públic que el Tribunal Superior valencià va realitzar en este cas una interpretació errònia del tipus penal de suborn, ja que, segons l’article 426 del Codi, existeix este delicte des del moment que es realitza un regal a un funcionari públic en consideració a càrrec seu, sense que el dit regal supose la realització immediata de cap acte concret per part d’este.

Per la seua banda, els socialistes valencians al•leguen en el seu recurs que la decisió de l’Alt Tribunal valencià va suposar una “infracció de llei” al realitzar una interpretació “distinta” de la que es venia fent en este òrgan de l’article 426 del Codi Penal, que és el que tipifica el suborn impropi.

Este tipus penal castiga amb pena de multa de tres a sis mesos a tota autoritat o funcionari públic “que admetera do o regal que li foren oferts en consideració a la seua funció o per a la consecució d’un acte no prohibit legalment”.

Segons el PSPV, la interpretació realitzada en esta causa per dos dels magistrats del tribunal valencià -José Ceres i el president del TSJCV, Juan Luís de la Rúa-, és diferent de la que va fer el propi tribunal en abril del passat any, quan es va declarar competent per a assumir les investigacions del cas i va acordar obrir diligències prèvies per “possible delicte de suborn”.

DECISIÓ AMB UN VOT PARTICULAR
La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) va sobreseure el cas amb el vot particular d’un dels magistrats, Juan Montero, que entenia que este arxiu només havia d’acordar-se respecte a Ricardo Costa.

Els magistrats a favor de l’arxiu van sostindre per la seua banda que no hi havia una relació “de causalitat” entre els regals i l’adjudicació de contractes a Orange Market, societat dirigida per Álvaro Pérez, ‘El Bigotes’ i investigada en el marc de la ‘operació Gürtel’.

Per això, van resoldre favorablement els recursos d’apel•lació plantejats pels quatre dirigents del PPCV contra la interlocutòria del magistrat instructor de la causa, José Flors, qui sí que havia entès que havia indicis de suborn passiu en la seua actuació per haver acceptat suposadament regals d’Orange Market.”

Així, segons El País:
“Francisco Camps està a un pas d’asseure’s en la banqueta dels acusats per haver acceptat regals de les empreses de la trama Gürtel. El Tribunal Suprem ha decidit este matí reobrir el cas contra el president de la Generalitat per un suposat delicte de suborn passiu impropi a l’admetre els recursos de la Fiscalia i del PSPV-PSOE contra l’arxiu acordat a principis d’agost del 2009 pel Tribunal Superior de Justícia Valencià (TSJCV). Camps torna a estar imputat i la causa serà ara tornada a València, on l’instructor de les diligències, el magistrat José Flors, previsiblement confirme el tancament de la investigació i òbriga el judici oral, en el que el president valencià afrontarà l’acusació davant d’un jurat popular en uns mesos.

La imputació situa el cap del Govern valencià davant de l’abisme de la seua carrera política, tot i que en els últims dies el PP valencià i inclòs el líder del partit, Mariano Rajoy, hagen insistit en el fet que la reobertura del cas no implica el fi de Camps, que està disposat a aguantar en el càrrec. “No passarà absolutament res” amb la decisió del Suprem, va dir ahir mateix el portaveu popular en les Corts valencianes, Rafael Blasco.

Si Camps es manté en el càrrec, esta serà la primera vegada que s’asseurà en la banqueta un president de la Comunitat Valenciana. Ho farà acusat de rebre trages i altres prendes valorades en més de 12.000 euros d’una trama corrupta que ha aconseguit contractes amb la Generalitat per més de 7,2 milions d’euros i s’ha encarregat durant anys dels actes del PP valencià […] El judici el presidirà el magistrat progressista Juan Climent, ja que és l’únic de la Sala Civil i Penal del TSJCV que no ha actuat en esta causa”.
512 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!