‘Viatjar descansa’ es contraposa a ‘Treballar cansa’

Carles Mulet dedica el seu últim llibre de poesia, Viatjar descansa, Premi de Poesia Senyoriu Ausiàs March 2015, al seu màxim referent poètic, Cesare Pavese i per a fer-ho juga amb els contrastos. Per a Mulet «la poesia és el punt àlgid de la literatura, un intent de parlar d’allò que no explica la raó, però jugant amb el llenguatge, forçant-lo per a dir allò que no es pot dir» d’una altra manera. Assegura l’autor de Viatjar descansa que la poesia reconforta i fa crèixer com poques coses en aquest món.

Divendres passat, el presentador de Carles Mulet, l’escriptor i rapsode Tomàs Llopis confessava que quan li va dir de presentar el llibre a Pego va pensar que «presentar un llibre de Carles és agafar-lo per les banyes i afrontar-lo, perquè és un llibre que demana un exercici de lectura minuciós, atent». Plantejava Llopis «una lectura extremadament oberta de Viatjar descansa».

p_20161014_200928 Pel que va anar explicant Tomàs Llopis, l’últim poemari de Carles Mulet, XXXV Premi de poesia Senyoriu Ausiàs March, és un continu joc amb les paraules, amb els símbols, amb la sintaxi. Una «proposta poètica de Carles que va justament a partir del llenguatge, de l’experiència estètica, per damunt de la literalitat».

Per a Carles Mulet «la poesia és el punt àlgid de la literatura» és «un intent de parlar d’allò que no es pot dir des de la raó a través del forçament del llenguatge, de les sensacions que provoca el llenguatge» i com a exemple posava Carles la mar i la xarxa. Diu que «la xarxa és un molt bon instrument per traure els peixos, és útil. El que no farà mai la xarxa és pescar la mar i la poesia és intentar parlar de la mar».

p_20161014_203702La poesia per l’autor de Viatjar descansa ha de ser «obliqua, suggerent, el que jo dic és un intent de, a través dels símbols, dir allò que no hi ha manera de dir i és sensorial». Després «la poesia, per a ser autèntica han de ser batecs de plenitud […] són moments, contrapunts, en què el poeta s’ha sentit en plenitud i ha accedit a una cosa que vol transmetre i per això també és important el silenci que rodeja eixes poques paraules perquè este diu tant com el que es diu en el poema», és «l’essencialitat». Per últim la poesia és «la veu, el ritme per a poder recordar, ha de tindre una harmonia, una sonoritat, un enigma».

Important també és el títol, Viatjar descansa, un homenatge a Cesare Pavese, un autor molt important per Carles Mulet que té entre els seus llibre el poemari Treballar cansa i que el poeta gater va pensar en «la complementarietat» del seu títol i també del primer poema amb que obrin tots dos poemaris, dos poemes, òbviament, contraposats.

Concloïa la presentació del seu últim poemari Carles Mulet Grimalt afirmant que «la poesia reconforta i fa créixer com poques coses en este món».

 

1931 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!