Vaga per una atenció sanitària de qualitat

En la jornada d´ahir els professionals del sector sanitari a la Marina Alta van secundar en quasi un 100% la convocatòria de vaga promoguda per la “Plataforma 10 Minuts” que té com a objectiu aconseguir eixe temps per a atendre a cada pacient. Però que va més enllà i reivindica fins a 10 punts perquè els serveis sanitaris siguen com deuen ser, per a la ciutadania. La “Plataforma 10 Minuts”, amb el suport de sindicats, associacions de ciutadans, societats científiques i professionals, a més d´altres col•lectius van promoure ahir una jornada de vaga per a exigir a l’administració que realitze les mesures necessàries per a millorar el sistema necessari i entre d´altres qüestions evitar els «col•lapses en les consultes, la burocràcia informàtica i per a augmentar les plantilles de personal de manera que el professional puga parlar i atendre el seu pacient sense presses», amb almenys deu minuts. Una vaga, la segona des de la que es va produir el passat 10 de novembre, i que es produeix davant de la falta de resposta de la Conselleria de Sanitat, qui té conferides les competències, a les peticions de la plataforma.

Fins a 10 propostes per a millorar la qualitat i la dignitat en el pressupost sanitari ha presentat la “Plataforma 10 Minuts” i tothom que recolza aquesta dignificació de la sanitat pública. “Augment del pressupost dedicat a la Atenció Primària, d´un 20% de pujada anual per a arribar a duplicar-lo en un període de 5 anys”. Actualment, l´atenció primària suposa a penes el 15% del pressupost sanitari. “Establir un límit màxim de 25 consultes al dia amb una mitjana de 10 minuts i un màxim de dos visites domiciliàries i augmentar les plantilles en quantitat adequada per a aconseguir-ho.”

“Garantir temps suficient per a formació dels professionals.” “Retribuir els augments puntuals de treball, com puga ser assumir el treball d´un altre professional”. “Organitzar totes les places de reforç existents com a plantilla estable, en condicions acords amb les característiques dels serveis que ofereixen, assegurant un treball de qualitat.” “Minimitzar la burocràcia, que ara ocupa un terç del temps de consulta dels metges, i molt de temps de tot el personal. El sistema de receptes espanyol està en l´origen de molts dels mals que té el sistema sanitari”.

“Disposar de sistemes informàtics adequats a les característiques específiques de l´atenció primària, garantint el dret a la intimitat dels pacients i la confidencialitat de les dades clíniques.” “Reorientar les actuals Àrees Administratives cap a l´atenció a la ciutadania, i potenciar en el mateix sentit el personal de recolzament clínic.” Aquests són alguns punts del decàleg bàsic de la reivindicació actual dels professionals sanitaris que han triat realitzar la vaga el dia 10 perquè simbolitza el temps que demanen per a atendre els pacients i a més coincidia amb la tornada d´un llarg pont. Més significatiu encara. El dia 10 de maig hi ha una altra jornada de vaga programada.

Les dades que es manegen els sindicats continuen oferint un aspecte desolador sobre la situació sanitària en la Marina Alta. Amb motiu de la jornada de vaga d’atenció primària convocada en tota la Comunitat, els representants dels treballadors van traçar un ombriu retrat sobre la massificació de pacients i la falta de personal i de mitjans que assota a tots els centres de salut a la comarca, menys el de Pego, que amb la incorporació l´any passat d´una nova metgessa a la plantilla, s´ha aconseguit reduir la ratio de pacients per professional a 1.500 que és el que marca la Conselleria.

Però la resta de la comarca veu agreujada la seua situació a l’estiu amb la temporada turística: «La Comunitat Valenciana és l’autonomia d’Espanya on menys diners es gasta; perquè, bé, la Marina Alta està a la cua de la Comunitat, en una situació molt pitjor que la Safor o la Marina Baixa», van assenyalar ahir els representants de les centrals sindicals.

Els convocants de la mobilització asseguren que la vaga va ser seguida pel 100% dels treballadors i treballadores dels centres de Primària de Calp, Xàbia i Dénia, a la costa. A l’interior, Pego també va aconseguir el 100% mentres que en la resta de la geografia comarcal el seguiment de la vaga va ser més desigual.

No obstant, els serveis mínims van funcionar amb normalitat i, encara que algunes cites havien sigut anul•lades no hi havia més col•lapse en els centres que en altres ocasions. De fet, els sindicats van protestar per la quantia d’eixos serveis, que van qualificar de «exagerats» . «Hi ha molta més gent hui que un dissabte al matí, la qual cosa demostra que la pròpia Conselleria de Sanitat és conscient que hi ha dies en què fa falta més personal per a treballar amb garanties però no posa els mitjans per a això», asseguraven des de la Junta de Personals del departament Sanitari 13, el de la Marina Alta.

Des de la mateixa junta de personal asseguren que la protesta d´ahir no va dirigida contra la població, sinó contra els administradors que regategen els recursos per a l´adequada atenció sanitària. I afegeixen que “demanem més diners, però no per a tenir més sou (que també) sinó per a tenir més sous, més gent treballant per al benestar de la població.” Finalment la junta de personal llançava una pregunta a la ciutadania “Sabien vostés que el passat estiu es pressupostaren quasi 24.000 euros menys per a la substitució dels metges en vacances que en l´any anterior?” el que suposa un 8% de reducció d´un estiu a un altre.
578 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!