Una setmana després de les eleccions sols Calp ha tancat un acord de govern

A la Marina Alta hi ha 16 majories absolutes i 17 municipis on s’ha d’arribar a un acord, entre ells, Pego. Els contactes entre les distintes formacions ja s’han iniciat i al llarg de la present setmana s’espera que es facen públics els acords en diferents localitats de la Marina Alta que podrien portar a més d’una població a tindre un pacte tripartit. Una setmana després dels comicis municipals a la Marina Alta són 33 les poblacions que han de composar el seu equip de govern el pròxim dia 16. Els pactes i negociacions s’han iniciat durant els últims dies, encara que clarament només es pot parlar del pacte de govern tancat a Calp. L’escrutini va desvelar fins a 16 majories absolutes al llarg de la comarca. El Partit Popular va aconseguir fins a 9 consistoris, el Partit Socialista 4, el Bloc 1 i 2 partits independents en Parcent i Poble Nou de Benitatxell també van aconseguir las majoria absoluta.

Una setmana després de les eleccions en 16 municipis no s’ha fet oficial cap acord, encara que hi ha converses entre les diferents opcions. Normalment aquesta primera setmana s’utilitza per a tantejar la predisposició dels diferents partits, analitzar internament els resultats i iniciar les negociacions per a arribar a acords estables.

És el que ha passat a Pego, on s’han produït diferents reunions entre els partits, després de què les formacions analitzaren el resultat de les eleccions. Ciutadans de Pego (CTPG), PSOE i Bloc es van reunir per primera vegada el passat dijous i ja han fet les seues distintes propostes de cara a arribar a un acord que faça possible un tripartit a Pego. Després d’uns dies de reflexió i distintes consultes amb els respectius partits, aquesta nit es reuneixen de nou representants de Ciutadans de Pego, el PSPV i el Bloc.

Després de les declaracions del Bloc la setmana passada, la candidata del PSOE, Ana Aparisi, va apuntar aquest cap de setmana que existeix «bona predisposició» per part dels tres partits per a canalitzar l’acord i poder signar en breu un pacte de govern. La socialista va assegurar que «cal aprendre dels 4 anys que hem governat junts i no tornar a cometre els mateixos errors».

De moment l’únic acord concret s’ha produït a Calp on l’empat a 9 regidors entre PP i PSOE ha comportat la formació d’un acord entre PSOE, Bloc i PSD. Luis Serna es perfila com el nou primer edil, junt amb Ximo Tur i Antonio Romera. Així, el popular Javier Morató es veurà relegat a l’oposició, després de 12 anys de mandat. En aquesta població després de l’oferiment del PP al Bloc, el seu líder, Ximo Tur va demanar «un poc de dignitat als desesperats del PP de Calp que diuen que no donen per perduda l’Alcaldia» i es va preguntar a continuació si «poden dir al poble què estan intentant fer: comprar voluntats, fomentar el transfuguisme, incomplint acords i pactes electes».

En diversos municipis encara que es poden intuir ja els futurs acords per a la formació d’equips de govern, els protagonistes no han confirmat cap conclusió. Començant per Dénia , la socialista Paqui Viciano ja va dissipar la seua predisposició a revalidar el pacte de l’última legislatura amb el Bloc de Pau Reig la nit electoral. Després d’estudiar la conveniència d’un nou acord els nacionalistes està previst que es decidisquen avui, després de la seua reflexió interna ja que han perdut dos regidors. Segons sembla tot apunta a què es reeditarà l’acord.

A Xàbia, la victòria en vots de Bloc-Centristes amb set regidors va concentrar tota l’alegria dels nacionalistes en gran part de la comarca. Fins al moment, se sap que els d’Eduardo Monfort s’han reunit amb els socialistes. El govern de progrés és a Xàbia ja quasi un fet.

Casos especials també són els que s’han viscut a Gata i Pedreguer. En la primera, el PP quasi va aconseguir la majoria absoluta. Aquesta setmana, els populars podrien tancar un pacte amb l’únic edil de Coalició Valenciana. En la segona, el PP també va ser la força més votada. No obstant, està a l’espera de signar un pacte entre PSOE, Bloc i Aixa, encara que Aixa ha declarat que aquest acord és molt complicat, com així ho feren també els representants del Bloc.

Al Verger, el PP ha iniciat contactes amb els independents i amb el PSOE de cara a formar un govern «estable», una vegada descartat el diàleg amb el Bloc. En els Poblets, el popular Jaume Ivars també ha aconseguit ser la llista més votada i s’espera un pacte amb els independents estrangers del PIREE, encara no hi ha hagut cap pronunciament respecte d’això.

A Benissa, ens troben a l’espera d’un possible acord entre PSOE, Bloc i PSD, els populars han declarat la seua voluntat de governar en minoria, mentres PSOE, Bloc i Iniciativa Independent entaulen converses; però el popular Juan B. Roselló s’ha mostrat partidari de governar en minoria. Els populars han baixat de 9 a 8 edils i, per tant, han perdut la majoria absoluta. Però per a Juan Bautista Roselló la millor opció és «governar en minoria i arribar a acords puntuals amb altres partits» de tal manera que ara mateix «no contempla cap tipus de pacte».

El futur govern d’Alcanalí és una incògnita de moment. El Partit Popular de José Vicente Marco ha perdut la majoria absoluta i PSOE, Bloc i Iniciativa Independent (II) tenen en les seues mans la governabilitat del municipi de la Vall del Pop. Respecte d’això, de la possibilitat d’un pacte entre les tres formacions, el candidat socialista, Paco Montaner, va declarar que «està molt complicat» i va apuntar que podria donar-se el cas de «deixar que els populars governen en minoria» durant tot el mandat. Els socialistes han obtingut tres edils, els populars quatre mentres que Bloc i Iniciativa Independent s’han quedat amb un representant cadascú. Per cert que en l’Eatim de la Llosa de Camatxo ha guanyat el Bloc.

A Benigembla, s’està pendent d’un possible acord entre PSOE, Bloc i Gent de Benigembla. A Senija, el Bloc en les seues primeres eleccions ha empatat amb els populars i ha mamprés negociacions amb el PSOE. A Sanet, el col•lectiu ciutadà que es presentava sota les segles d’Iniciativa Independent i que s’oposava a la construcció del camp de golf impulsat per Paco Roig, obtindran l’alcaldia gràcies a un possible pacte amb els socialistes.

I a Tormos, on les llistes de PP i PSOE han empatat a 109 vots la Junta electoral procedirà a un sorteig avui per a dirimir qui ocuparà la butaca de l’alcaldia.

A la Vall de Laguar, el regidor d’Esquerra Republicana serà el que investisca a PSOE o PP, només diferenciats per 3 vots. Mentres que a Sagra la clau de govern la té el Bloc-Verds.
470 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!