Una guia de cases rurals valencianes poc convencional

Perquè està feta des de la independència de dos autors, Paco Tortosa i Sara Garcia, que han editat una guia que no és la guia oficial de les cases rurals de la Comunitat Valenciana, ni tan sols una guia de totes les cases rurals de la C.V., ni la guia de les millors cases rurals, sinó que és una guia de les cases que han decidit dos autors independents en uns criteris personals. S’han recorregut 7000 KM i han entrevistat 200 propietaris per a elaborar-la. Divendres passat es va presentar a la Casa de Cultura de Pego guia “Casas rurales de la Comunitat Valenciana. Íntimas, acogedoras y amables’, tres adjectius aquests que defineixen el que la gent trobarà si elegeix alguna de les cases que els autors, Paco Tortosa i Sara Garcia, ofereixen al seu interior. Si parlem de la intimitat s’ha de pensar amb el silenci del lloc que acull cada casa, amb la intimitat afegida dels paratges que les rodegen i l’intimisme de les estances internes. Si es passa a l’acolliment dels establiments, aquest ve definit per la seua confortabilitat sense luxes. I l’amabilitat té relació amb el tracte dels propietaris i propietàries, té connexió amb la delicadesa dels petits detalls de cada establiment, amb la gentilesa que es puga respirar a través de cada porus de la pell de la casa que ens acull, la major part d’elles centenàries.

El llibre que edita Carena Editors i que recolza el moviment Slow Food València, destaca en el mercat de les guies de cases rurals valencianes perquè, segons apuntava el presentador de l’acte, Josep Folguerà, professor a l’IES Historiador Chabàs de Dénia, “el llibre no és gens convencional, no és un llibre a l’ús, no és un llibre d’èncarrec –entès aquest com a què una institució et demana un llibre amb unes característiques determinades-, en realitat, el llibre està fet des de la independència, el que li dóna una dimensió bastant interessant.”

En l’interior del llibre cada casa rural té dedicades dos pàgines, una que conta a través d’un text, amb trets més bé literaris, cada projecte personal per a dedicar-se a el món del turisme d’interior. En l’altra dominen les fotografies i la informació pràctica, que afegeix com accedir amb transport públic, a peu i/o en bicicleta.

Aquesta guia de cases rurals del territori valencià, íntimes, acollidores i amables “és una guia útil i pràctica molt ben estructura” apuntava Folguerà perquè explicava que “comença per la província, després introdueix el lector en la comarca i finalment li presenta cada casa rural. Així l’obra és “com un viatge que obri les portes a conèixer la geografia valenciana a través del turisme d’interior i així descobrir llocs meravellosos que resten amagats o, més bé podríem dir, eclipsats per la poderosa costa que tan a prop tenim”, declarava Sara Garcia, coautor de l’obra.

Paco Tortosa, coautor de l’obra, asseverava que “aquesta no és la guia oficial de les cases rurals de la Comunitat Valenciana; ni tan sols una guia de totes les cases rurals; ni la guia de les millors cases rurals; són les que els autors, independents, han decidit amb uns criteris personals” que són la bellesa estètica i l’harmonia de l’entorn rural, amb especial atenció a la bona conservació dels paisatges agrícoles tradicionals. El silenci. La conservació de l’arquitectura tradicional i el gust i la delicadesa en la seua restauració. L’atenció i l’amabilitat dels propietaris, així com el seu caràcter o la confortabilitat, que no el luxe, entre d’altres. Així mateix, s’ha descartat, amb alguna excepció, els edificis construïts amb posterioritat a 1960.
374 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!