Un reivindicatiu estudi sobre el litoral valencià s’enduu el Premi Bernat Capó 2010

‘Devocions marineres a terres valencianes’, de Pep Martorell, una obra que parla de les distintes manifestacions que la insignificança de l’home crea front la immensitat de la mar. L’eclèctic espectacle de la Sonora del Maurà, aportat per la MACMA, va amenitzar la 12ª edició d’aquest guardó.
El passat divendres es lliurà el 12é Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular a l’Auditori del Centre Social de Dénia. Cal recordar que la dotació del premi consistia un any més en 6000 euros, una escultura de Ginestar i la publicació de l’obra guanyadora a la col•lecció La Farga d’Edicions del Bullent. El premi i l’acte de lliurament foren organitzats per Edicions del Bullent, el Museu Valencià d’Etnologia, l’Ajuntament de Dénia i la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta, la qual aportà novament l’amenització musical de la vetllada amb l’eclèctic espectacle de la formació pegolina, La Sonora del Maurà, que trasllada al valencià els clàssics més coneguts del pop o el jazz i adapta estils tan llunyans com el reagge o el blues.

Prèviament al lliurament del premi, però, els representants institucionals del guardó repassaren a l’escenari les motivacions socials i culturals que continuen reivindicant-se, any rere any, junt a la realització d’aquest premi únic al nostre territori. En aquest sentit, el president de la MACMA, Alejandro Pastor, va matisar que el guardó s’ha d’entendre com a una eina més per fer comarca. “No hem d’oblidar que la MACMA és possible gràcies a les aportacions que hi fan els 33 ajuntaments que conformen l’entitat”, va al•ludir el president de la Mancomunitat Cultural qui també va valorar les complexitats implícites que els consistoris de la comarca han de superar, precisament, en un període de crisi.

La responsable d’Edicions del Bullent, Núria Sendra, informava que enguany al premi s’han presentat 9 treballs de gran qualitat dels quals ha resultat guanyadora l’obra ‘Devocions marineres a terres valencianes’, de Pep Martorell, una obra que parla de les distintes manifestacions que la insignificança de l’home crea front a la immensitat de la mar. Nascut al Cabanyal de València el 1949, Pep Martorell i Damià és llicenciat en Dret per la Universitat de València i ha escrit diversos treballs sobre temes relacionats amb l’activitat social i cultural del Marítim. Entre els quals destaquen, ‘El món Mariner del Cabanyal, del Abanderado al Zelador i de Manotes a Tarzan’ (dos volums en els que s’arrepleguen més de 1.300 malnoms del Marítim), o ‘Història de diferents col•lectius de la Setmana Santa Marinera de València’. També ha publicat col•laboracions en diverses publicacions, com ‘150 Aniversari de l’Escola d’Arts i Oficis de València. Mestres d’aixa, calafats i mariners’. I ‘Naviliera Valenciana 1902-2002. Cent anys d’activitat portuària’. Actualment és secretari Adjunt de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de València.

Sobre ‘Devocions marineres a terres valencianes’, l’obra premiada, Pep Martorell va dir: “Treballar en la mar presenta situacions difícils, massa a sovint dramàtiques. Per això no és res estrany que el mariner busque protecció en la divinitat. El treball vol posar de manifest les distintes devocions marineres a terres valencianes. Fent una aproximació a les distintes poblacions costaneres, parla de l’origen de les advocacions que han arrelat. ‘Devocions marineres a terres valencianes’ fa una especial referència a les advocacions en la ciutat de València i en el seu entorn mariner. “Pense que el treball obri moltes possibilitats d’estudis locals el que, sens dubte, serà una manera de tindre un millor coneixement del món mariner valencià, al meu entendre encara poc estudiat”, declarava el flamant guanyador del Bernat Capó.


445 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!